Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
11.06.2014

ÇOCUK DOSTU BİR MEDYA İÇİN
 

Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Genel Müdür Yardımcısı Erkan DURDU tarafından karşılanan çocuklar, 24 Mayıs ve 7 Haziran tarihlerinde Hasan Ali Yücel Anadolu Öğretmen Lisesi  Çocuk ve Medya Kulübü Heyeti ile işbirliği içerisinde Çocuk Meclisi’nde gerçekleştirdikleri “Medya ve Çocuk” toplantılarında ele aldıkları konular ve çözüm önerilerinin yeraldığı dosyayı sundular.

Toplantıya Çocuk Meclisi’nin Medya Çocuk Çalışma Gurubu’ndan, Semih Can BAL; Zeynep ŞAHİN; Zeynep YARDIMCI, Türkan Simay SANDAVAÇ; Büşra COŞKUN ve Ömür ORAN  ile birlikte Medya Kulübü Başkanı Mücahit TÜRKMEN ve kulüp temsilcileri katıldılar. Toplantıda, televizyon, gazete-dergiler, çizgi filmler, internet ve sosyal medya, reklamlar başlığı altında medyanın çocuklar üzerinde etkilerine ilişkin eleştiriler ve çözüm önerilerinin yeraldığı  Çocuk ve Medya Üzerine Ankara Çocuklarının Sesi raporu, 1. Türkiye Medya Stratejisi Eylem Planı kapsamında da değerlendirilmesi, çocuk dostu bir medya oluşturulması amacıyla Genel Müdür Yardımcısı Erkan DURDU’ya sunuldu.

Erkan Durdu’nun, ilki 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi hakkında bilgiler verdiği toplantıda, herkesin hayatında büyük yer kapsayan medyanın, çocuk öncelikli düzenlenmesi gerektiğini vurgularken, bir araya gelerek örnek bir çalışma gerçekleştirdikleri, önemli kararlar alarak bunları bir dosya halinde kendilerine ulaştırdıkları ve kararlarda biz de varız deme cesareti gösterdikleri için teşekkür etti; medya ile yapılacak tüm düzenlemelerde çocuk görüşü alınmasının gerekliliği üzerinde durdu.

Çocuklar, medya toplantılarında ele aldıkları, Meclis Kararı olarak Genel Kurul Toplantısında oybirliği ile kabul ettikleri kararlarını Durdu’ya sözlü olarak da ilettiler. Çocuklar özellikle, şiddet içeren tüm dizilerin ve filmlerin, çocukların uyanık olduğu saatler yerine geç saatlerde yayınlanması taleplerini dile getirdiler. Çizgi filmlere, bilgisayar oyunlarına kadar uzanan şiddetin kanıksanmaması için çocuklara yönelik hazırlanan tüm yayınların daha iyi denetlenmesi, Akıllı İşaretlerin yayın süresince ekranda kalması, bilgisayar oyunlarındaki yaş sınırı-içerik gibi açıklamalardaki yetersizliğin giderilmesi, çocuklar için zararlı ürünlerin satışını artırmak için kullanılan reklam tekniklerinin bilimsel olarak denetlenmesi gibi konuların yeraldığı yaklaşık 100 maddelik, çocuk dostu medya önerilerini dile getirdiler. Çocuklar, 2. Kongrenin bu kez, Ankara’da yapılması ve 19 yıllık en köklü çocuk meclisi olarak daha çok katkı ve katılımda bulunmayı dilediklerini de sözlerine eklediler.

Toplantının sonunda çocuklara BYEGM ‘nin Kongre yayınlarının yeraldığı çantalar sunuldu. Meclis üyeleri,  kendilerine zaman ayırdığı için Erkan DURDU’ya ve ortak bir çalışma sürdürdükleri Hasan Ali Yücel Lisesi Medya Kulübü üyeleriyle öğretmenlerine teşekkürlerini ilettiler; yeni dönem meclis çalışmalarında da medya-çocuk görüşlerinin raporlanmasına devam edilmesi gerektiğini belirttiler.

ÇOCUK MECLİSİ


"Medya ve Çocuk Raporu"  indirmek için TIKLAYINIZ