Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

PAHA BİÇİLMEZ TURİSTİK ÜRÜNLER BELMEK’TE TASARLANIYOR

Evin en değerli köşesine dekoratif bir süs, yarene unutulmaz bir hatıra, dosta kalpten giden küçük bir hediye, evlada sevginin mirası… Onlarca seçenek arasından satın alıp paketlemenin kolaylığı bir yana el emeği göz nuru ile üretmek ise her zamankinden daha değerli artık.

05 Mart 2013 Salı 00:00
PAHA BİÇİLMEZ TURİSTİK ÜRÜNLER BELMEK’TE TASARLANIYOR

- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESLEK EDİNDİRME KURSLARININ (BELMEK) “TURİSTİK EL SANATLARI VE KEÇE İŞLEMECİLİĞİ” BRANŞLARINDA ÇANTADAN KAPI ÇELENKİNE, MASKELERDEN NAZARLIKLARA ÇEŞİT ÇEŞİT ÜRÜN TASARLANIYOR

- KURSİYERLER EVLERİNE, SEVDİKLERİNE, KENDİLERİNE PAHA BİÇİLMEZ ÜRÜNLER TASARLAMAKTAN DUYDUKLARI MEMNUNİYETİ DİLE GETİRİYOR

0503_330.jpgEvin en değerli köşesine dekoratif bir süs, yarene unutulmaz bir hatıra, dosta kalpten giden küçük bir hediye, evlada sevginin mirası… Onlarca seçenek arasından satın alıp paketlemenin kolaylığı bir yana el emeği göz nuru ile üretmek ise her zamankinden daha değerli artık.
Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve El Becerileri Kursları’ndan (BELMEK) “Turistik El Sanatları ve Keçe İşlemeciliği” branşlarında ister ev hanımı olsun, ister çalışan veya emekli 117 kadın paha biçilmez ürünleri artık kendisi gerçekleştiriyor.
Kadınların tasarım yeteneklerini geliştiren kursta, “keçeden nazarlıklar, kitap ayraçları, çanta, şapka, cüzdanlar, organizasyon işlerinde kullanılabilecek küçük süsler, panolar, resimler, bunun dışında farklı malzemelerden yılbaşı süsleri, kumaştan çiçekler, değişik formatlarda bebekler, kapı çelenkleri, deriden çanta, cüzdan, mumluk, abajur, masklar, takılar, lavanta keseleri” yapımları öğretiliyor.
Çoğunlukla hobi amaçlı kursa katılan kadınlar arasında bu bilgileri fırsata çevirerek atölye açıp para kazanma şansı yakalayanlar da bulunuyor.
Haftanın iki günü verilen eğitimde Türk el sanatlarında büyük bir öneme sahip “keçe”nin özellikleri, nasıl işleneceği, renk bilgisi gibi konularda da detaylı bilgi veriliyor. Her hafta yeni bir konu, yeni bir tasarım ile farklı ürünler ortaya koyan kursiyerler, üretmenin keyfini doya doya yaşıyor.

- HEM TERAPİ HEM TASARIM
Turistik El Sanatlarına ilgisi olan kadınların en az bir yıl ürünleri tanıma ikinci yıl da tasarım için kursa devam etmeleri gerektiğini dile getiren usta öğretmen Melahat Demiraç, “Biz burada hem sohbetimizle hem üreterek ortaya koyduğumuz ürünlerimizle bir nevi terapi yapıyoruz. Kursiyerlerimiz el emeği ürünleri ortaya çıkardıkça daha bir mutlu oluyorlar” diye konuştu.
BELMEK projesi başladığı günden bugüne çok çeşitli kurslara devam ettiğini dile getiren Yıldız Özkavaf, resim, mefruşat, dantel, tel kırma branşlarının ardından turistik el sanatlarını seçtiğini söyleyerek, “İnsan bir yaştan sonra evde oturmak istemiyor, bir şeyler üretmek istiyor. Satış yapmayı da düşündüm ama yaptıklarıma hiç kıyamadım ya evde kullandım ya hediye ettim sevdiklerime” dedi.
Kendini “Emekli, dul, yetim ve kayınvalide” diye tanımlayan Öznur Tunçelli ise emekliliğin ardından pek çok kadın gibi kurs arayışına girdiğini ve birçok kapı yüzüne kapanırken Büyükşehir Belediyesi’nin bir telefonla kendisine pek çok yol gösterdiğini söyledi.