Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

İtfaiyeden Yaz Uyarısı…

-Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, Ankaralıları Yaz Mevsiminde Piknik Alanlarında Ve Açık Alanlarda Çıkması Muhtemel Yangınlara Karşı Dikkatli Olmaya Çağırdı -Tonguç, Yaz Tatili İçin Kent Dışına Çıkan Vatandaşlardan da Dönüşlerinde Kötü Bir Sürprizle Karşılaşmamaları İçin Basit Ama Gerekli Önlemleri Almalarını İstedi

28 Haziran 2010 Pazartesi 06:45
İtfaiyeden Yaz Uyarısı…

1.JPG

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, Ankaralıları hava sıcaklığının artması nedeniyle muhtemel yangın ve suda boğulma olaylarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Hava sıcaklıklarının artması vatandaşların açık alanlara akın etmesi ile özellikle mesire alanlarında yangın riskinin artacağına dikkat çeken Karakuş, Başkentlilerden piknik yaptıkları alanlar ile özellikle ormanlara sahip çıkmalarını istedi.    
Yetiştirilmesi zor ve uzun yıllar süren orman ve ağaçlık alanlarındaki yangınların çıkış nedeninin büyük oranda tedbirsizlik ve ihmalden kaynaklandığı kaydeden Karakuş, piknik için ormanlık ve yeşil alanları tercih eden vatandaşlar yaktıkları ateşi söndüğünden emin olmadan bırakmamaları, gerektiğinde ateşin üzerini toprakla örtmeleri konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
Kibrit ve sigaranın kesinlikle söndürmeden bırakılmaması gerektiğini ifade eden Karakuş, Güneş altında ısıyı odaklaştırarak büyük ölçüde yangın nedeni olan şişe ve cam parçalarının da rastgele etrafa bırakılmamasını da dikkat edilecek önemli bir husus olarak kaydetti.    

2.jpg
Ankara’da kış aylarında günde ortalama 10 civarında yangın yaşandığı, yaz aylarında ise yangın sayısında büyük artışın gözlendiğini hatırlatan İtfaiye Daire Başkanı Karakuş, sıcak hava koşullarında alev almaya uygun kuru ot, saman, çöp ve ekin alanlarında meydana gelen yangınlarla bu sayının günde 50’ye kadar ulaştığını söyledi.   
Sıcaklıkların artmasıyla meydana gelen yangınların ot, saman, çöp ve ekin alanlarında yoğunlaştığını tekrarlayan Karakuş, bu tür yangınların fidanlık veya ormanlık alanlara sıçrama riski taşıdığına dikkat çekti. 
Bu sene kış ve bahar mevsimlerinin yağışlı geçmesi nedeniyle yabani otların aşırı büyüdüğünü bu nedenle, daha titiz davranılması gerektiğini belirten Karakuş, yaz sıcaklarının yaşandığı bugünlerde, vatandaşlardan kuruması muhtemel ot, saman ve ekin alanlarını yakmamalarını, bu tür küçük yangınların büyük felaketlere neden olabileceğini akıllarından çıkarmamalarını istedi.  
Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan önemli bir tehlikenin de göl ve gölet çevresinde piknik yapanların serinlemek amacıyla suya girmeleri olduğu ifade eden Karakuş, vatandaşları gittikleri mesire alanlarındaki baraj, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerine kesinlikle girmemeleri için uyardı.
Her yaz mevsiminde onlarca kişinin serinlemek amacıyla girdikleri sularda boğularak öldüğünü hatırlatan Karakuş, Başkent’te  bulunan tüm  baraj, göl, gölet ve kent sınırından geçen Kızılırmak ve Sakarya dahil olmak üzere tüm akarsuların yüzmek veya serinlemek amacıyla girilmeye uygun olmadığını, söz konusu suların profesyonel yüzücüler için bile tehlike taşıdığını kaydederek, ailelerin de bu konuda çocuklarına mutlaka göz-kulak olmaları gerektiğini kaydetti.  
-YAŞADIĞIMIZ ALANA SAHİP ÇIKALIM-
Başkent’in ekili alanları, ormanları ve fidanlıkları civarında ikamet eden vatandaşların çevreye sahip çıkmaları ve kontrol altında tutmaları gerektiğini vurgulanan Karakuş, ailelerin çocuklarını yangın tehlikesine karşı uyarmalarını ve bilgilendirmelerini de istedi.
İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, Orman Bakanlığı, ODTÜ ve benzeri kuruluşlar ile piknik alanı işleten özel ve tüzel kişiler de mülkiyetine veya kullanım hakkına sahip oldukları yeşil alanda yangın tehlikesine karşı gerekli önlemleri almaya çağırdı.  Sorumlulardan sahip oldukları alanda görevli sayısını arttırmaları, giriş ve çıkışı kontrollü olarak tek kapıdan sağlamaları, mümkünse gözetleme kulesi kurarak yangını çıkış noktasında belirleyerek, itfaiyenin yangına anında müdahalesine yardımcı olmalarını istedi.
Yaz aylarında özellikle konutlarda yaşanan yangınlarda, tatile çıkan vatandaşların ihmalinin büyük olduğu hatırlatan Karakuş, tatile çıkan vatandaşlardan evlerinde kullandıkları tüm elektrikli aletleri prizden çıkartmaları, elektrik akımını şalterden kesmeleri gerektiği kaydetti.
Basit önlemler çoğu zaman yangın tehlikesini tümüyle ortadan    kaldıracağı, bazen de olası bir yangının en az zararla atlatılmasına yardımcı olacağına vurgulayan Karakuş, vatandaşların tatile çıkarken doğalgaz ve tüp gaz kaynaklarını da ana vanalarından kapatmalarının can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu, gaz kaçağıyla birikecek gazın meydana getireceği patlamanın vahim sonuçlara neden olabileceği duyurdu.
Açıklamanın sonunda tatile çıkarken önemli bir hususun da su musluklarının kontrolü olduğuna dikkat çeken Karakuş, yangından kaçayım derken, su baskını ile karşılaşmamak için açık ve arızalı musluk bırakılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
-MUTLAKA YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI BULUNDURUN-  
Yangına ilk müdahalenin önemine değinen Karakuş, konut, işyeri ile motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme tüpünün bulundurulması gerektiğini hatırlattı.
Tatile kendi araçlarıyla çıkan vatandaşların araçlarında 2 kilogramlık kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı bulundurulmasının şart olduğunu ifade eden Karakuş, standart nitelikte bir cihazın uygun koşullarda muhafazasıyla, 2 yıllık kullanım ömrü olduğunu kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, Ankaralılara her türlü felaketten uzak mutlu bir tatil dönemi geçirmeleri dileğinde bulundu.