07 Ocak 2015 Çarşamba 16:07
İSG AYLIK KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

is_guvenligi.jpgSağlık İşleri Dairesi Başkanlığı İş Sağlığı, Güvenliği ve Laboratuvarlar Şube Müdürlüğünün düzenlediği İSG Aylık Koordinasyon Toplantısı İtfaiye Dairesi Başkanlığında yapıldı. Toplantıya Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak UĞUR, İtfaiye Dairesi Başkanı Celil SİPAHİ, İş Sağlığı, Güvenliği ve Laboratuvarlar Şube Müdürü Hilal SİPAHİ , iş güvenliği uzmanları ve işyeri Hekimleri katıldılar. Toplantıda İtfaiye Dairesi Başkanlığında görevli iş güvenliği uzmanı Zafer YÜCE yaptıkları İSG Hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Zafer Yüce uyguladıkları risk analizi yönteminden, İsg eğitimleri sertifikasyon sistemlerinden, İSG el kitapçığından bahsetti.

İş Sağlığı, Güvenliği ve Laboratuvarlar Şube Müdürü Hilal SİPAHİ konuşmasında Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak İSG Hizmet Modelinden ve bu model içinde İSG Aylık Koordinasyon Toplantılarının öneminden bahsetti.
Hilal SİPAHİ kısaca
“İş Sağlığı ve Güvenliği son yıllarda yaşanan iş kazaları ve beraberinde getirdiği sakat kalma ya da ölüm ile sonuçlanmalarından dolayı, oldukça önemli hale gelmiş çalışanları korumaya yönelik olarak kanun ve yönetmeliklerle desteklenmiştir. İSG Genel olarak ise, sadece çalışanı koruma konusunu değil; bunun yanında iş yerini ve işin gerçekleştirildiği çevreyi koruma durumunu da kapsamaktadır. Bu sebeple İş Sağlığı ve Güvenliği amaçlı yapılan metotlu çalışmaları gerekli kılmaktadır.
Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı diğer belediyelere ve kamu kuruluşlarına örnek bir metodlu çalışma modelini bizden beklemektedir.
1-Ankara Büyükşehir Belediyesi İSG Modelimiz OSGB’den hizmet alma yerine kendi çalışan kadromuzdaki iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerini sisteme dahil etmek şeklinde olmuştur. İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonelleri sözleşmeleri yapılan birimlerimizde mevzuata uygun olarak ortaya koydukları farklı veya benzer metod ve yöntemlerle çalışmalarını sürdürmektedirler. Kendi kadromuzu isg hizmetlerinde aktif hale getirmemiz ve bu amaçla gerekli düzenlemeleri yapmamız diğer belediyelere örnek olabilecek bir modeldir.
2-Belediyemizde İSG Hizmetlerinin multidisipliner ve işbirliği içinde çalışan bir sistemle daha etkin ve yaygın olacağı bir gerçektir. Bu amaçla Müdürlüğümüz Belediyemiz İSG profesyonelleri arasında işbirliğini sağlama ve multidisipliner bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürebilmeleri amacıyla isg aylık koordinasyon toplantıları düzenlemektedir. İSG uzmanları ve işyeri hekimleri teknik olarak ve doküman yönünden desteklenmektedir. Güncel İSG mevzuatı takip edilmekte ve gerekli görüldüğünde birimlerde oluşturulan şu anda sayısı 14 olan İSG kurullarının toplantı gündemleri belirlenmektedir. İSG uzmanları ve işyeri hekimlerinin teknik konuların yanında organizasyonel yapıları ve uygulamaları anlama ve idari yeteneklere sahip olmalarının gerekliliği vardır. İletişim yeteneği, İSG problemlerinin araştırılması ve etkin çözümler üretebilme yeteneklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Birimlerde oluşturulan çözümler diğer birimlerde yeni başlayacaklara bu koordinasyon toplantıları sayesinde örnek model teşkil etmekte, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri birbirlerine tecrübelerini aktarmaktadırlar.

Bu yapısıyla aylık koordinasyon toplantıları diğer belediyelere örnek olabilecek bir modeldir.” dedi.