Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ

Büyükşehir Belediyesi, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü” nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğiyle ortak bir program düzenledi.

05 Ekim 2016 Çarşamba 08:49
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, “DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” NEDENİYLE, ORMAN BAKANLIĞI VE ANKARA ÜNİVERSİTESİYLE ORTAK BİR PROGRAM GERÇEKLEŞTİRDİ
-ORMAN VE SU İŞLERİ BAKAN YARDIMCISI TÜFEKÇİ:
“BİR İNSAN HAYVANLARIN HAKKINI HUKUNU KORUYORSA, İNSANLARIN DA HAKKINI KORUYACAĞINA İNANIYORUM”
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETERİ BALCI:
“BAŞTA ANNE-BABA VE ÖĞRETMEN OLMAK ÜZERE HERKESİN HAYVAN SEVGİSİNİ ÇOCUKLARA AŞILAMASI VE ÖĞRETMESİ GEREKİR”
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANFA ATLI GÜVENLİK EKİBİNİN GÖSTERİSİ İLE İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞININ K-9 KÖPEKLERİNİN ARAMA-KURTARMA TATBİKATI İLGİ ÇEKTİ


hayvan.jpgBüyükşehir Belediyesi, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü” nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliğiyle ortak bir program düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın ana teması “İnsan sağlığı, hayvan refahı” oldu. Programa; Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak Uğur, ilgili kurumların bürokrat ve akademisyenleri katıldı.
Programda; Büyükşehir Belediyesi Görsel İletişim Merkezi’nce hazırlanan, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen, sokak hayvanların insanlarla birlikte yaşamasının önemi, sorunların çözümü noktasında yapılan sağlık hizmetleri, bakım ve geçici barınak hizmetleri gibi konuları içeren bir belgesel sinevizyon eşliğinde sunuldu.

“İNSAN SAĞLIĞI VE HAYVAN REFAHI”
Gösterimin ardından açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak Uğur, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde hedeflerinin “İnsan sağlığı ve hayvan refahı”nın önemi olduğunu söyledi. Uğur, “İnsanların doğayı tahrip etmesi ve hayvanların yaşamını işkenceye dönüştürerek zorlaştırması, kendi ayaklarına kurşun sıkmak anlamına gelir” diyerek, hayvanların insanlarla birlikte yaşamasının ne kadar hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
Hayvanlara uygulanan şiddetle, insana uygulanan şiddet arasında mutlak bir bağlantı olduğunu kaydeden Uğur, şiddet suçu işleyenlerin çocukluk yaşları incelendiğinde mutlaka hayvanlara şiddet uyguladığı veya öldürdüğünün belirlendiğini anlattı.
Özellikle sokak hayvanlarının korunmasında kanunlarda değişikliğin şart olduğunu ifade eden Uğur, hayvanlara şiddet uygulayanlara verilen cezaların Kabahatler Kanunu kapsamında olduğunu ve caydırıcı olmadığını hatırlatarak, çözümün birlikte yaşamın sağlanması ile gerçekleşeceğini belirtti.
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu da hayvanların korunması konusunda sokak hayvanlarının öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Sarımehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen protokol çerçevesinde yaralanan, zulme uğrayan hayvanların tedavi ve korunması hususunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

BALCI: “BÜTÇEDEN 5 MİLYON LİRA AYRILIYOR”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı da 2014 yılında Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na Şafak Uğur’un gelmesini Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarının dönüm noktası olarak tanımladı. Büyükşehir’in bütçesinden sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar için 5 milyon lira ayırdığına dikkat çeken Balcı, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, muayenesi, tedavisi ve bakımı ile ilgili faaliyetlerini rakamlar vererek açıkladı.
Konuşmasını sonunda sadece Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşeni yapmasının yeterli olmayacağını kaydeden Balcı, “Başta anne-babalar, öğretmenler olmak üzere herkes ve her kurumun, hayvan sevgisini çocuklara aşılaması ve öğretmesi gerekiyor” dedi.
Programın son konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi “Bir insan hayvanların hakkını hukunu koruyorsa, insanların da hakkını koruyacağına inanıyorum” dedi.
Konuşmasında, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’yla ilgili hazırlanan tasarıya da değinen Tüfekçi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda işlenen suçlara verilen cezaların idari cezalar olduğunu ve çok düşük para cezalarıyla sonuçlandığını hatırlattı.
Hazırlanan kanun tasarısında, hayvanlara karşı işlenen suçların adli cezalarla karşılanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Tüfekçi, tasarısının kabulüyle cezaların daha adil bir seviyeye geleceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından hayvanların insanlarla birlikte yaşamasının önemini, dayanışma, sorunların çözümünü ve paylaşımların sağlıklı bir ortamda nasıl olumlu sonuçlara dönüştüğünü gösteren ANFA Atlı Güvenlik ekibinin hazırladığı gösteri ilgi çekti.
Atlı gösterinin ardından insanla hayvanın birlikte gerçekleştirdiği eylemlerin sergilendiği Polis KEM’in (Köpek Eğitim Merkezi) sunduğu gösterim de izleyicilere güzel anlar yaşattı ve büyük alkış aldı.
ANFA Güvenlik K-9 köpekleri ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın K-9 Arama ve Kurtarma köpeklerinin de düzenlenen mizansenler çevresinde sunduğu gösteriler ilgiyle izlendi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN,“HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ