Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler İnternet Kafe, Avrupalı Ziyaretçilerinden Tam Not Aldı…

AB Projeleri Kapsamında Temaslarda Bulunmak Üzere Ankara’ya Gelen Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri Görme Engelliler İnternet Kafe’yi Ziyaret Etti -Avrupalı Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri: “Bu Kadar Pahalı Bir Hizmetin Ücretsiz Olarak Veriliyor Olması Oldukça Önemli Ve Etkileyici Bir Durum” -Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Şeker: “Görme Engelliler Kafesi’ne Kayıtlı 4 Bin 903 Üyemize Haftanın Yedi Günü Hizmet Veriyoruz”

10 Aralık 2009 Perşembe 00:10
Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler İnternet Kafe, Avrupalı Ziyaretçilerinden Tam Not Aldı…

1.gif

Ankara Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler İnternet Kafe, Avrupalı sivil toplum kuruluşu örgütü temsilcilerinden tam not aldı. Temsilciler, bu kadar pahalı bir hizmetin ücretsiz olarak verilmesini oldukça önemli ve etkileyici bir durum olarak değerlendirdiler.  
Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ile Gören Kalpler  Derneği ve AB projeleri kapsamında temaslarda bulunmak üzere Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, Görme Engelliler internet kafeyi ziyaret ettiler.
Beşevler’de bulunan Görme Engelliler İnternet Kafesi’ni ziyaretçilere gezdiren ve kafe hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Adnan Şeker, kafeye kayıtlı 4 bin 903 engelli vatandaşın bulunduğunu, bunlardan 1300’ünün ise ortepedik engelli olduğunu söyledi. 
Şeker,  merkezin üyelik sistemi ile haftanın 7 günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet verdiğini belirterek, “Üyelerimiz genellikle öğrencilerden oluşmaktadır. Merkezimizde ekran okuma programı (jaws) ve Türkçe sentezliyicelerin yüklü bulunduğu 30 adet bilgisayar  ve ödev yaptıktan sonra bunların çıktılarını alabilecekleri sistemler bulunmaktadır. Teknolojik imkanlarımız tamamen üyelerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmiştir. Üyelerimiz internette araştırma yapabilmekte, her Türlü doküman ise brail alfabesiyle yazıcıdan alınabilmektedir. Ayrıca başkentimizde bulunan 2 görme engelliler okulundan öğrencileri servilerle alarak merkeze getirilmekte ve öğretmenleri gözetiminde ödevlerinin yapılması sağlanmaktadır” dedi.


Üyelere verilen tüm hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu ifade eden Şeker, eğitime yüzde yüz katkı sağlamalarının yanı sıra günlük bilgiye kolay erişebilmelerini temin ederek günlük yaşamlarının kolaylaştırdıklarının kaydetti. 
AB ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında engelliler için Türkiye’de neler yapıldığını görmek amacıyla internet kafeyi ziyaret ettiklerini belirten Gören Kalpler Yetkilileri, deneyimlerin paylaşılması açısından internet kafenin oldukça güzel bir örnek olduğunu söylediler. 
Kafeyi ziyaret eden grupta bulunan Alman temsilci ise yaptığı konuşmada, görme engellilerin  iyi bir meslek sahibi olmasında bilgisayarı kullanmalarının önemli olduğunu belirterek, “Görme engellilerin bilgiye erişmelerinde böyle bir kolaylığın sunulmuş olması etkileyici bir durum. Oldukça pahalı bir hizmetin ücretsiz olarak veriliyor olması da ayrıca önemlidir” diye konuştu.