Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir, Başkentli Çocukları Sokakta Çalışmaktan Kurtarıyor…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR MERKEZİ, ALTINDAĞ’DAKİ 5 İLKÖĞRETİM OKULUNDAN 850 ÖĞRENCİYİ AĞIRLIYOR - İLKÖĞRETİM MÜFREDATINDA YER ALAN “SOSYAL ETKİNLİKLER” DERSİNDE MERKEZDEKİ OLANAKLARDAN YARARLANAN ÖĞRENCİLER, HEM KURSLARA KATILIYOR HEM REHBERLİK HİZMETLERİNDEN FAYDALANIYOR - ÜYE SAYISINI 980’E KADAR DÜŞÜREN MERKEZ, AMACINA YÖNELİK RUTİN ÇALIŞMALARINI DA EKSİKSİZ YÜRÜTÜYOR

04 Nisan 2012 Çarşamba 14:57
Büyükşehir, Başkentli Çocukları Sokakta Çalışmaktan Kurtarıyor…

Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, Altındağ’daki 5 okulun öğrencilerini ağırlıyor
Büyükşehir Belediyesi, özverili çalışmalarıyla Ankara sokaklarında çalışan çocuk sayısını 5 binli rakamlardan 980’lere kadar düşürdü. Bunun sonucu olarak merkezden yararlanan üye sayısının azalmasıyla yüzünü sosyal ve kültürel aktivitelerden yeterince yararlanamayan çocuklara yönelten idareciler, sokakta çalışma risk grubunun fazla olduğu Altındağ’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçerek, 5 okulun 33 sınıfından 850 öğrenciyi ağırlamaya başladı.
Polis Amca, Çalışkanlar, Yıldırım Beyazıt, Yahya Galip ve Tandoğan İlköğretim Okullarının 2, 3, 4 ve 5. Sınıf öğrencilerini, müfredatta yer alan “sosyal etkinlikler” dersi kapsamında ağırlayan Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, üyelerine verdiği her türlü hizmetten konuk öğrencilerin de yararlanmasına imkan tanıyor.

cocuklar_400_2_04042012.jpg

-“KURSLARA KATILIYORLAR, OYUNLARLA KEYİFLİ
 ZAMAN GEÇİRİYORLAR”
Büyükşehir Belediyesi otobüsleriyle hafta içi her gün gruplar halinde merkeze gelen öğrenciler, sınıf öğretmenlerinin yönlendirmeleri ya da kendi taleplerine göre resim, el sanatları, müzik, satranç, İngilizce, diksiyon, güzel konuşma ve Türkçe, yaratıcı drama sınıflarında kurslara katılıyorlar. Sabah grupları derslerden sonra, öğle grupları derslerden önce yemeklerini yiyip, merkezde bulunan golf, masa tenisi, air hokey, mini basketbol gibi eğlenceli oyunlarla da keyifli zaman geçiriyorlar. İsteyen öğrenciler hafta sonları da merkeze gelerek, güreş, judo, karate gibi sportif faaliyetler başta olmak üzere istedikleri branşlarda eğitim alabiliyorlar.
Merkeze, yeni proje dahilinde kayıtları yapılan öğrencilere rehberlik hizmetleri de veriliyor. Öğrencilerle birebir ilgilenen merkez idarecileri, ihtiyaç doğrultusunda berber, sağlık, bot, kaban, kırtasiye yardımı gibi hizmetlerden de yararlanmalarını sağlıyor.

cocuklar_207_04042012.jpg- 985 KAYITLI ÜYESİ VAR
Altındağlı ilköğretim öğrencilerinin hafta içi yoğun olarak kullandığı Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, amacına yönelik rutin çalışmalarını da eksiksiz yürütüyor. Merkezin, sokakta çalışan, bir dönem çalışmış ya da çalışma ihtimali bulunan 7-15 yaş aralığında 985 kayıtlı üyesi bulunuyor. Bu çocukların ve ailelerinin sorunlarını çözmeye çalışan, çocukları eğitime yönlendiren, okula gidiyorlarsa derslerine yardımcı olan Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, 1997 yılından bu yana Sıhhiye Çok Katlı Otopark’ında hizmet veriyor.
Merkeze üye olan çocukların öncelikle eğitime geri kazandırılması hedefleniyor. Okula gitmeyen çocuklar kayıt altına alınırken, çocukların yaşam koşullarını iyileştirmek, çalışma sürelerinin azalmasını sağlamak, sokağın olumsuz etkilerinden onları korumak için çaba gösteriliyor.
Çocukların çağı yakalamalarına da olanak sağlayan Büyükşehir Belediyesi, merkezdeki bilgisayar laboratuarlarında kurslar düzenliyor. Merkez kütüphanesinde çocukların derslerini destekleyici etütler yapılıyor, kültürel ve eğitsel amaçlı kitap okuma alışkanlığı kazandırılıyor. Merkezde çocukların yetenekleri de ortaya çıkarılıyor. Bu kapsamda, futbol, güreş, tekvando, satranç - abolone,  masa tenisi, masa futbolu, bilardo, tiyatro, halk oyunları, Türk halk müziği, bağlama, gitar, piyano, org, resim-el sanatları gibi kurslar devam ediyor.

-“SAĞLIK SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR”
Sokakta çalışan çocuklardan merkeze kayıtlı olanlar, sağlık personeli tarafından sürekli gözetim altında tutuluyor. Çocukların her türlü sağlık problemleri, Büyükşehir Belediyesi imkanlarını kullanılarak çözülüyor. Periyodik sağlık taramaları gerçekleştirilen çalışan çocukların kardeşleri ve ailelerine de sağlık hizmetleri veriliyor. Hiçbir sağlık güvencesi bulunmayan çocukların gerektiğinde ilaç ve ameliyat giderleri de belediye tarafından karşılanıyor.
Merkezde berberden ücretsiz yararlanan çocukların çamaşırları da yıkanıp, ütülenebiliyor. Özellikle uluslar arası heyetlerden büyük ilgi gören ve olumlu tepkiler alan merkezi gezen herkes hayranlıklarını dile getiriyor.