Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BLOKLAR HIZLA YÜKSELİYOR, MAMAK DÖNÜŞÜYOR

Ankara’nın doğusunda, 1930’lu yıllardan bu yana yoğun göç alarak şiirlere, türkülere konu olan binlerce gecekondunun bulunduğu Mamak’ta, Dünya’nın en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri hızla devam ediyor.

27 Mart 2013 Çarşamba 00:00
BLOKLAR HIZLA YÜKSELİYOR, MAMAK DÖNÜŞÜYOR

BİNLERCE GECEKONDUNUN BULUNDUĞU MAMAK’TA DÜNYA’NIN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BİRİ HIZLA DEVAM EDİYOR

YENİ MAMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJESİ’NDE 1. ETAP’TA 232 KONUT TAMAMLANARAK HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ MAMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJESİ KAPSAMINDA MAMAK’TA 13 BİN 750 GECEKONDUYU YIKARAK, YERLERİNE MODERN KONUTLARIN YAPILMASINI HEDEFLİYOR

Ankara’nın doğusunda, 1930’lu yıllardan bu yana yoğun göç alarak şiirlere, türkülere konu olan binlerce gecekondunun bulunduğu Mamak’ta, Dünya’nın en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri hızla devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü, “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” ile Mamak ilçesinin 80 yıllık gecekondu geçmişi de tarihe karışıyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi yetkililerinden alınan bilgiye göre; Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde 1. Etap’ta 232 konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi ve vatandaşlar sağlıklı modern, çağdaş konutlarda yaşamaya başladı. 

Yapım çalışmaları aralıksız olarak devam eden projenin 1. etabında bu yıl içinde 2 bin 358 konutun inşaat çalışmaları tamamlanacak ve vatandaşlar bu konutlarda yaşamaya başlayacak.  Projenin 4, 5 ve 6. Etaplarında 714 konutun inşaat çalışmalarının başladığını bildiren Emlak ve İstimlak Dairesi yetkilileri, bu çerçevede mülkiyet çalışmalarının da aynı hızla devam ettiğini vurguladılar. Yetkililer, proje kapsamında hali hazırda yaklaşık 3 bin 200 konutun ihalesinin yapıldığını, yaklaşık 2 bin konutluk ihalenin hazırlık çalışmalarının ise sürdüğünü ifade ettiler. 2013 yılı sonuna kadar bölgede 5 bin konutun ihalesinin bitmiş olması hedefleniyor.

Projede 1. Etap’ta imar yolları tamamen açılırken, altyapı çalışmaları da hızla devam ediyor. Bunun yanında Hatip Çayı
üzerinde yapılması planlanan üç adet araç ve yaya köprüsünün de çalışmalarına başlandığı belirtiliyor. Projenin 1. Etabındaki 30 bin 800 metrekarelik ticari alana yapılacak alışveriş merkezinin inşaatına ise bu yıl içinde başlanacak.

Depreme dayanıklı, daha yaşanabilir, toplumsal odaklı kent stratejisi ile yola çıkan Büyükşehir Belediyesi’nce Yeni Mamak yeni_mamak_eski_fotolar_330_27032013.jpgKentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında Mamak’ta 13 bin 750 gecekondunun yıkılarak, yerlerine modern konutların yapılması hedefleniyor.

-HAK SAHİPLERİ İLE ANLAŞMALAR 11 ETAPTA YÜRÜTÜLÜYOR-

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 700 hektarlık alanı kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, uygulama alanının çok büyük olması nedeniyle 11 Etap halinde yürütülüyor. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, 8 bin 849’u tapulu, 2 bin 355’i tapu tahsisli, 2 bin 545’i hak sahibi olmayan belgesiz gecekondu olmak üzere 13 bin 749 yerleşimcinin bulunduğu uygulama alanında yer alan gecekonduların her birinin kıymet takdiri ve mülkiyet durumunu belirleyen Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi, öncelikle yerleşimcilerin hak sahibi ya da tapu tahsisi belgeli olup olmadıklarını saptadı ve 13 bin 749 hak sahibinden 5 bin 476’sı ile anlaşma yaptı. Proje alanında, boşaltılan gecekondulardan 2 bin 254 tanesi ise yıkıldı.

Gecekondularından ayrılan Mamaklıların bir kısmına Büyükşehir Belediyesi tarafından kira yardımı yapılırken bir kısmı da belediyenin lojmanlarına yerleştirilerek konut sorunları çözüldü.

BİNALARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 1. Etap’taki bina ve donatılarına dair özellikler ise şöyle sıralandı:

“2+1 ve 3+1 dairelerde; otopark, çocuk oyun alanı, su deposu, hidrofor, her blokta en az iki asansör, merkezi ısıtma sistemi, çift banyo, ısıcamlı PVC doğramalar, kuru zeminler laminant parke, ıslak zeminler seramik, saten alçı üzerine saten boyalı duvarlar, diafon sistemi, ısı yalıtımı (mantolama), kamera görüntüleme sistemi, yangın algılama ve söndürme sistemi, merkezi uydu sistemi, jeneratör.”

BLOKLAR HIZLA YÜKSELİYOR, MAMAK DÖNÜŞÜYOR
BLOKLAR HIZLA YÜKSELİYOR, MAMAK DÖNÜŞÜYOR
BLOKLAR HIZLA YÜKSELİYOR, MAMAK DÖNÜŞÜYOR
BLOKLAR HIZLA YÜKSELİYOR, MAMAK DÖNÜŞÜYOR