Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ASKİ’DE BÜYÜK TASARRUF…

- Aski genel müdürü Kaya, “pompa istasyonlarında uygulanan üçlü tarife sistemi ile elektrik enerjisinden 2012 yılında 20 milyon 66 bin lira tutarında tasarruf sağladık” - “Aski’nin giderlerinden geçen yıl yüzde 30 gibi büyük oranda tasarruf elde ettik”

08 Ocak 2013 Salı 00:00
ASKİ’DE BÜYÜK TASARRUF…

- Aski genel müdürü Kaya, “pompa istasyonlarında uygulanan  üçlü tarife  sistemi ile elektrik enerjisinden 2012 yılında 20 milyon 66 bin lira tutarında tasarruf sağladık”

-“ Aski’nin giderlerinden geçen yıl yüzde 30 gibi büyük oranda tasarruf elde ettik”

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, pompa istasyonlarında yapılan rehabilitasyon çalışmaları ve üçlü tarife sisteminin uygulamasıyla elektrik enerjisinden 2012 yılında 20 milyon 66 bin lira tutarında tasarruf sağlandığını söyledi.

Başkent'e içme suyu sağlayan pompa istasyonlarını günün belirli saatleri arasında çalıştırarak, elektrik giderlerinin düşürüldüğünü kaydeden İrfan Kaya, ASKİ’nin giderlerinde geçen yıl yüzde 30 gibi büyük oranda tasarruf elde ettiklerini bildirdi.

Son dört yıldır gerçekleştirilen uygulama sayesinde ASKİ'nin, enerjide tasarrufu en üst seviyeye çıkardığını ifade eden Kaya, kente su sağlayan pompa istasyonlarının elektrik tarifelerinin en düşük olduğu saatler arasında çalıştırılarak, büyük oranda bu tasarrufu gerçekleştirdiklerini vurguladı.

aski_tasarruf_pompa.jpg

Genel Müdür Kaya, şu bilgileri verdi:

“Daha önceleri depolardaki su seviyesine göre 24 saat boyunca su pompalanıyordu. Geçen yıl başlattığımız uygulama ile depolarımızı elektrik tarifesinin en düşük olduğu saatler arasında doldurmaya başladık. Böylece pompalarımızı günün belirli saatlerinde çalıştırıyoruz. Bu sayede hem elektrik tüketimini azaltıyoruz hem de düşük tarife uygulanan saatlere denk getirdiğimiz için az elektrik parası ödenmesini sağlıyoruz.  ASKİ'nin kasasından daha az para çıkarken, sağlanan tasarrufla da Başkent'e farklı yatırımlar yapma imkanı buluyoruz.”

Başkent'te su dağıtımı yapılan 60 pompa istasyonu olduğunu belirten Kaya, pompa istasyonlarında iyileştirme çalışmalarının ardından enerjinin uygun saatlerde kullanımına özen gösterdiklerini anlattı.

-“MOTORLARI, 17:00- 22:00 ARASINDA ÇALIŞTIRMIYORUZ”

ASKİ'nin amacının elektrik tüketiminde uygulanan tarife sisteminden doğru bir şekilde faydalanmak olduğunu kaydeden Kaya, şunları söyledi:

“Önceden pompa istasyonlarındaki motorlar durmadan çalıştırılarak kente su veriliyordu. Şimdi ise enerji tüketiminin yoğun ve pahalı olduğu 17.00- 22.00 saatleri arasında motorları durdurup,  şehre depolardan su veriyoruz.

Depoları doldurmak içinse pompaları elektrik tüketiminin düşük, tarifenin ucuz olduğu 22.00 - 06.00 saatleri arasında çalıştırıyoruz.

Depolarımızı da SCADA Merkezi'nden 24 saat sürekli kontrol ediyoruz. Bu uygulamayı şu anda tüm pompa istasyonlarında yapıyoruz. Bu şekilde elektrik giderlerinden sadece geçen yıl 20 milyon 66 bin liralık artı gelir elde etmiş olduk.”