Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara İtfaiyesi’nin K-9 Arama Kurtarma Köpekleri Her An Göreve Hazır...

- Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Köpek Eğitim Uzmanlarınca Yetiştirilen 5 Değişik Cins Arama Kurtarma Köpeği, Türkiye’nin Herhangi Bir Yerinde Yaşanabilecek Göçük Olaylarında Enkaz Altında Kalması Muhtemel Canlı Kişilerin Yerlerini Belirleyecek Şekilde Eğitildi

13 Ocak 2011 Perşembe 05:34
Ankara İtfaiyesi’nin K-9 Arama Kurtarma Köpekleri Her An Göreve Hazır...

1.JPG
Ankara İtfaiyesi uzmanlarının yetiştirdiği K-9 Arama, Kurtarma köpekleri afet anında enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması için göreve hazır. 
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı köpek eğitim uzmanlarınca yetiştirilen 5 değişik cins arama kurtarma köpeği, Türkiye’nin herhangi bir yerinde yaşanabilecek göçük olaylarında enkaz altında kalması muhtemel canlı kişilerin yerlerini belirleyecek şekilde eğitildi.
K-9 Arama, Kurtarma köpeklerinin yetiştirilerek, herhangi bir göçük olayında arama kurtarma çalışmasına aktif olarak katılacak düzeyde hazır bulundurulmasının hizmet anlayışlarına ayrıcalık kazandırdığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, köpek eğitiminin büyük özveri isteyen bir iş olduğuna vurgu yaparak, Avrupa, Amerika ve Dünya’nın tümünde bu görevi kendilerini bu işe adayan kişilerin yaptığını söyledi.
“İtfaiyecilerin çalışmalarında mesai kavramı, zaman sınırı, görev yeri ve alanı gibi kavramlar yok” sözleriyle mesleklerindeki görev anlayışını hatırlatan Karakuş, Arama kurtarma köpeği yetiştiren uzmanların bu yorucu tempo içerisinde hem teorik hem de pratik alanda kendilerini geliştirmek zorunda olduklarını kaydetti.

2.jpg
İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Eğitmen Eğiticisi Sertifikasına sahip 2 uzmanın uzun zaman, sabır ve çaba isteyen yorucu bir çalışma sonunda yetiştirdiği 5 cins köpek tatbikatlardaki performansları, katıldıkları yarışmalarda kazandıkları başarı ve yaşanan göçük olaylarında enkaz altında kalan canlıların kurtarılmasında sağladıkları katkı ile olası afetlerde etkin görev yapabileceklerini kanıtladılar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde gönüllü olarak arama kurtarma köpeklerinin yetiştirilmesi görevini sürdüren Dinçer Gülbağ, Ersin Ünver, Harun Gökcel ve Yunus Yalçınkaya eğittikleri köpeklerin nefes alışlarından, tavır ve davranışlarına ne istediklerini anlıyor ve onları yönlendiriyorlar. Eğitim verdikleri K-9 arama, kurtarma köpeklerini çok seven ve güvenen,  yaşamlarının büyük bir kısmını onlarla paylaşan  uzmanlar  köpeklerine gözleri gibi bakıyorlar.
Köpek eğitiminin kişiliğinin şekillenmesiyle 7-8 aylıkken başladığını, görev yapabilecek düzeye gelmesinin ise en az 2 yıl sürdüğünü ifade eden Gülbağ, şu anda eğittikleri 5 cins köpeğin uluslararası standartlarda olduğunu, 2 cins köpeği de aynı seviyeye getirmeye çalıştıklarını söyledi.  
-EN AZ 2 YIL EĞİTİM VERİLİYOR-

3.jpg
Arama kurtarma köpeği eğitimini kısaca temel itaat, ileri itaat, çeviklik kazandırılması, sosyalleştirilmesi ve enkaz araması gibi başlıklarla tanımlayan Gülbağ, “Bir arama kurtarma köpeğinin istenilen düzeye getirebilmek için düzenli bir program dahilinde en az 2 yıl aralıksız eğitim veriyoruz. Tabi ki köpeklerimizin eğitimi belli bir formasyonun kazandırılmasıyla bitmiyor. Köpeklerimizin formlarını korumaları ve kendilerini daha da geliştirmeleri için hazırladığımız programları aralıksız uygulanarak onları en verimli seviyeye ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
Köpeklerin sosyalleşmesi ve karşılaşabileceği çevre ve ortamı tanımasının çok önemli olduğuna değinen Gülbağ, köpeklerin üstün performans göstermesi için koşulları ve çevreyi yadırgamamasının önemine vurgu yaptı.  Köpekleri değişik çevre ve iklim koşullarına alıştırmak için Türkiye’nin değişik bölgelerine götürdüklerini belirten Gülbağ, Jandarma, Ankara Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, AKUT, ORDOS (Ortadoğu Teknik Üniversitesi Arama Kurtarma), ve benzeri kuruluşlarla sürekli işbirliğinde olduklarını hatırlattı.
Köpeklerin beslenmelerinin de çok özel olduğunu anlatan Gülbağ, “Köpeklerimize vitamin değeri çok yüksek özel mamalar dışında hiçbir yiyecek maddesi vermiyoruz. Uyguladığımız farklı beslenme modeli arama kurtarma köpekleri için zorunlu. Kazandırdığımız beslenme alışkanlığı köpeklerimizin göçük altında karşılaşabilecekleri yiyecek maddelerine yönelmelerini engelleyerek, arama kurtarma çalışmasında ilgilerinin dağılmasını önlüyor” dedi.