Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara İtfaiyesi’nde Sigarayla Mücadele

-Uzman Doktor Gülin Erkmen Yıldırım Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Personeline Başta Sağlık Olmak Üzere Sigaranın Zararlarını Açıklayan Bir Seminer Verdi

04 Nisan 2011 Pazartesi 05:47
Ankara İtfaiyesi’nde Sigarayla Mücadele

1.JPG

Ankara İtfaiyesi her konuda olduğu gibi sigarayla mücadelede de diğer kamu ve özel kuruluşlara örnek olacak bir çalışmaya öncülük ediyor.
Yangınlarla mücadeledeki başarılı performansının yanı sıra birçok konuda sıkıntı yaşayan Ankaralıların imdadına koşan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, personelini sigaranın zararları konusunda hem bilinçlendiriyor, hem de sigaradan kurtulmaya karar veren personeline danışmanlık hizmeti sunuyor.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı personeli için sigaradan kurtulma kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında daire başkanlığı eğitim salonunda kurum personeli için bir dizi seminer veren Uzman Doktor GülinErkmen Yıldırım, personele salonda sunulan dia gösterimi ile birlikte sigaranın sağlığa  zararlarını ayrıntılarıyla anlattı. 

2.jpg
Sosyo ekonomik analizlerde de bulunan Yıldırım, sigara tekellerinin değişik ülkelerde piyasa oluşturmak maksadıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları, kötü niyetlerini de ortaya çıkaran açıklamalarla birlikte dia gösterimi eşliğinde anlattı. Sigara tekellerinin pazar olarak düşündükleri kentlerin reklam panolarında hedef kitlelerin bilinçaltına seslendiklerine dikkat çeken Yıldırım, bu reklamlardan çarpıcı örnekleri göstererek, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sigara kullanımın hem maddi hem de manevi konularda kayıplara neden olduğunu vurgulayan Yıldırım özellikle sigara ile birlikte yaşamın ülkemizin örf ve adetlerine uygun olmadığını ve toplumumuza yakışmayan davranış biçimlerine neden olduğunu örneklerle anlattı. 
Tüm bu anlatımların insanları sigara bağımlılığından kurtarmak, insanı özgürleştirmek için olduğunu kaydeden Yıldırım, sigarasız bir yaşamın sigarayı bırakarak değil, sigaradan kurtularak gerçekleşeceğine dikkat çekti.
Piyasada sigarayı bıraktırmak için değişik formasyonlarda çok sayıda sektörün oluştuğuna değinen Yıldırım, bu konudaki girişimleri ciddi bulmadığını, sigaradan kurtulmaya karar verecek kişinin iradesini kullanarak çevresinden destek istemesini, sigarayla ilgili alışkanlıklarını değiştirmesini, ellerini çalıştıracak değişik meşgaleler bulmasını, sigaranın olumsuz etkilerini metin haline getirerek yazmasını sigarayla mücadelenin en iyi yöntemleri olarak gösterdi.

3.jpg
Daha sonra sigara içenler ve içmeyenlerin nefeslerindeki karbonmonoksit (CO) oranları ölçüldü. Akciğerler için zehir niteliğindeki karbonmonoksitin, fazla sigara kullanımıyla doğru orantılı olarak yüksek çıkması da sigaranın zararının kanıtı olarak görüldü.
Seminerin itfaiye personeli için çok faydalı olduğuna inandığını belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, mesleki eğitime ağırlık verirken bir yandan da ülkemizin ve tüm insanlığın yararına olacak eğitim çalışmalarını da ihmal etmeyeceklerini vurguladı.