Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ…

Büyükşehir Belediyesi ile Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı’nın Düzenlediği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Eğlencesi Yoğun İlgi Gördü

03 Aralık 2012 Pazartesi 00:00
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ…

Büyükşehir Belediyesi ile Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı’nın  Düzenlediği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Eğlencesi Yoğun İlgi Gördü

Aile Yaşam Merkezi Engelli Lokalleri Üyelerinin Müzik, Dans, Teatral Gösterilerinin Yer Aldığı Programda İhtiyaç Sahibi Bir Grup Engelliye Akülü Sandalye Dağıtıldı

Başkan gökçek:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi 24 Başlıkta Engelli Kardeşlerine Hizmet Vermeye Çalışıyor”

Nevin Gökçek: “Bizim Yarın Ne Olacağımız Belli Değil. Ayağımız Taşa Takılır Düşeriz, Beyin Felci Geçiririz. En Önemlisi Gönül Engelli Olmamak”

Büyükşehir Belediyesi ile Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı’nın (SOS), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlediği eğlence programına ilgi büyük oldu ve Kocatepe Kültür Merkezi hınca hınç doldu. Eğlence programına akülü sandalyeye kavuşan engelli ailelerinin sevinçleri damgasını vurdu.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Engelli Lokalleri üyelerinin müzik, dans ve tiyatro gösterilerini gerçekleştirdiği programa Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile eşi ve SOS Vakfı Onursal Başkanı Nevin Gökçek, Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Meclis üyeleri, bürokratlar, bir yetenek yarışmasında stand-up gösterisi ile büyük ilgi gören Atalay Demirci, çok sayıda engelli ve engelli ailesi katıldı.

Sunucu Yavuz Özer’in okuduğu şiir ile başlayan eğlence programı, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın seslendirdiği İstiklal Marşı ve salondaki atmosferi coşturan diğer marşlarla devam etti. Mehter Takımı’nın ardından Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı eğitmenlerinden oluşan halkoyunları ekibi büyük alkış alan bir gösteri sundu.

- BAŞKAN GÖKÇEK ENGELİLLERE YÖNELİK HİZMETLERİ ANLATTI

Açılış gösterilerinin ardından, salonda bulunan engellilerin sevgi gösterisi ile sahneye davet edilen Başkan Gökçek, konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik hizmetlerini anlattı.

Engellilerin Ankara’daki yaşam kalitesini yükseltmek için Büyükşehir Belediyesi olarak ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini ifade eden Başkan Gökçek, SOS Vakfı’nın da güzel çalışmalar yürüttüğünün altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi olarak engellilere yönelik yapılan hizmetleri, “Duyduğunuz var, duymadığınız var özet geçmek istiyorum” diyerek anlatmaya başlayan Başkan Gökçek, Engelli Merkezi’nin hizmetlerinden toplam 25 bin 672 kişinin üye olarak faydalandığını kaydetti.

Engelli Merkezi üyelerine 12 asansörlü araç ile ücretsiz ulaşım hizmeti verildiğini ifade eden Başkan Gökçek, ayda ortalama 1000 kişiyi evinden alan ve yeniden eve bırakan araçların sayısının 2013 yılında 30’a çıkarılacağının müjdesini verdi. Merkez’den, bir telefonla temizlik, bakım onarım, psiko-sosyal hizmetlerinin ücretsiz alınabildiğini dile getiren Başkan Gökçek, fiziksel engellilere ise Sincan’daki engelli havuzunda profesyonel fizyoterapistler tarafından havuzda tedavi ve fizyoterapi ile tedavi imkanı sunulduğunu aktardı.

Çok önemli hizmetlerden bir diğerinin ise EGO otobüslerindeki engelli rampaları olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Şu anda 170 adet engelli rampası bulunan otobüsümüz var. İnşallah önümüzdeki yıl otobüslerin tamamına yakınını engellilere uygun hale getirmek istiyoruz. 100 körüklü otobüsümüz bu ay hizmete girecek. Engellilere müsait olmayan diğer otobüslere de rampa koyacağız. Böylelikle hangi ilçede oturursa otursunlar hizmet alabilecekler” diye konuştu.

 - ENGELLİLERE TATİL İMKANI ARTACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin EGO otobüslerinde ücretsiz ve indirimli ulaşım imkanından da bahseden Başkan Gökçek, bir müjde de tatil olanaklarına yönelik verdi. Akçay Tatil Kampı’ndan bugüne kadar 1369 engellinin faydalandığını vurgulayan Başkan Gökçek, “Yeni tesisler de kurmak istiyoruz. Böylelikle engelli kardeşlerimiz, 2014’ten itibaren tatil imkanından daha çok yararlanacaklar” dedi.

Dünyanın ilk olma özelliği taşıyan ve 5 bin 647 üyenin faydalandığı Görme Engelliler İnternet Kafe, 33 engelli okulunda günde 3 bin 500 öğrenciye verilen yemek hizmeti, ücretsiz dağıtılan hasta bezi, akülü tekerlekli sandalye, işitme cihazı, konuşan saat, beyaz baston, koltuk değneği gibi hizmetleri de özetleyen Başkan Gökçek, alt ve üst geçitler ile metro istasyonlarında bulunan asansörleri çoğaltacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Engellilerin kullanıma yönelik asansörleri çoğaltmaya çalışıyoruz.

Maalesef bu asansörler zaman zaman tahrip ediliyor. Sarhoşlar, keşler tahrip ediyor. 24 saat bu asansörlerin başında bekçi bekletmek de mümkün olmuyor. Yeni bir çözüm getireceğiz, engelli kardeşlerimize özel kartlar vereceğiz. O kartlarla asansör açılacak. Her isteyen açamayacak. Öyle bir şey ki bozulduğu zaman ızdırabını başta engelli kardeşlerimiz çekiyor, bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yok.”

- “İZ YOLUNDA HEDEF 150 KM”

Açıklamasıyla salondan büyük alkış alan Başkan Gökçek, kurslar ve faaliyetler hakkında verdiği bilginin ardından “Engelsiz Kent” çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Caddelere 40 km uzunluğunda iz yolu çalışması yapıldığını, hedeflerinin ise 150 km olduğunu belirten Başkan Gökçek, tekerlekli ve akülü araç kullanan engelliler için kaldırımlara 800 adet rampa yapıldığını, 57 kavşağa trafik ışıklarına sesli uyarı sistemi yerleştirildiğini belirtti. Başkan Gökçek, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

“Burada başlıklar altında saydım. 24 başlıkta Ankara Büyükşehir Belediyesi, engelli kardeşlerine hizmet vermeye çalıyor. Sizlere ne yapsak az. Aslında hepimiz bir engelliyiz. Büyükşehir Belediyesi her engelli grubuna yaşam kalitesini getirmek zorunda ve hizmet vermek durumunda. Biz engellilere ne yapsak az, kusurlarımız oluyorsa hakkınızı helal edin. İnşallah bundan sonra da elimden gelen gayreti sarf edeceğim. SOS Vakfı mensupları da burada. Onların da çok büyük gayretleri oluyor. Bu vakıf mensuplarına da teşekkürü bir borç biliyorum. Evleriniz şen, gönülleriniz hep mutlu olsun.”

- NEVİN GÖKÇEK: EN ÖNEMLİSİ GÖNÜL ENGELLİ OLMAMAK

Başkan Gökçek’in ardından büyük alkışlarla kürsüye gelen eşi, SOS Vakfı Onursal Başkanı Nevin Gökçek, “Bir sene ne çabuk geçti. Engelliler Haftası deyince hep paneller yapılır, kongreler, konferanslar düzenlenir, konuşmalar yapılır, sonra unutulur. Mühim olan hayatını devam ettirebilmesi için her gün vazifelerimizi yapmamız” diye konuştu. Engellilere yönelik çalışmaların artması gerektiğine de dikkat çeken Nevin Gökçek, “Destek olan analara babalara eşlere anneannelere babaannelere çok ama çok teşekkür ediyor, ellerinden öpüyorum. Yaşamayan bilemez. Gittiğim evlerden hep ağlayarak çıkıyorum. Bir insanın 5 çocuğu olur, 5’ine bakar ama 3 engelli varsa 15 çocuk yerine geçiyor” dedi. Engelli ailelerine verdiği destekten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkür eden Nevin Gökçek, şunları söyledi:

“Eskiden de aileler engelli çocuklarına bakıyordu ama imkansızlıklar içinde bakıyordu, şimdi her engelli evine maaş giriyor. Devletimize çok ama çok teşekkür ediyorum. Gittiğim evleri daha düze çıkmış görüyor, mutlu ayrılıyorum. Bizim yarın ne olacağımız belli değil. Ayağımız taşa takılır düşeriz, beyin felci geçiririz. En önemlisi gönül engelli olmamak. Allah gönlümüzü güzellikler ile süslesin. Allah sevdirsin, sevindirsin, kimseye muhtaç etmesin. Hepinizi çok seviyorum.”

Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu da konuşmasında etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Biraz önce Nevin Hanımın anlattığı öyle doğru ki bu hizmetler sizlere az ama elimizden geleni yapıyoruz. Allah devletimize zeval vermesin. Başkanımıza zeval vermesin! Hem yerelde hem hükümet olarak eğitimden sağlığa hizmetleri yapmak için uğraşıyoruz” diye konuştu.

- 12 ENGELLİYE AKÜLÜ ARAÇ HEDİYE EDİLDİ

Konuşmaların ardından Başkan Gökçek, eşi Nevin Gökçek ve Milletvekili Selamoğlu ile birlikte ihtiyaç sahibi 12 engelliye akülü sandalye hediye etti. Akülü sandalyeleri ile sevinç tablosu oluşturan engelli bireylerle tek tek tanışarak, “Hayırlı olsun” dileklerini ileten Başkan Gökçek ve eşi Nevin Gökçek, duygusal anlar da yaşadı. Nevin Gökçek, kısa sohbetlerde anlatılanlar karşısında göz yaşlarına hakim olamadı.

- DEMİRCİ SALONU KAHKAHAYA BOĞDU

Akülü araçların teslim töreninin ardından devam eden eğlence programında sahneye çıkan Eryaman Aile Yaşam Merkezi Engelliler Lokali Halk Müziği Topluluğu salonu eğlendirirken, ardından katılımcıları kırmayarak sahneye çıkan Atalay Demirci, esprileri ile izleyenleri kahkahaya boğdu. Bir yetenek yarışmasında büyük beğeni kazanan ve şovu ile Başkentli engellilerden de “EVET” alan Demirci, “Büyükşehir Belediyesi’ne bir kez daha takdirlerimi sunuyorum. Bütün belediyelerin aynı şekilde davranması lazım ki engellilerin yaşamını kolaylaştırma yolunda mesafe kat edilsin . Bu iş gönülden yapılırsa çok büyük mesafe alınabilir. Ben de söz veriyorum, bir kardeşiniz olarak her zaman yanınızda olacağım” diye konuştu. 

Demirci’nin ardından eğlence programı Engelliler Lokali Rock Grubu ve Ritim Grubunun gösterileri ile kısa bir skeç ile son buldu.

Programda, SOS Vakfı’nın hazırladığı, içinde Halk Ekmek’in Şampiyon Ekmeği, poğaça ve meyve suyu bulunan kumanyaları Nevin Gökçek, katılımcılara kendi elleriyle dağıttı.