Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Yaşlılara Yaşam Desteği…

Ankara Büyükşehir Belediyesi Dün İle Bugün Arasında Köprü Kuran Yaşlı Vatandaşlara 11 Farklı Dalda Hizmet Vererek, Minnet Borcunu Ödüyor -Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na Bağlı Yaşlılar Hizmet Merkezi Üyelerininin Evleri Periyodik Olarak Temizleniyor, Her Türlü Bakım ve Onarımı Yapılıyor -Yaşlı Serbest Kartı İle Ego Otobüslerinden Ücretsiz Olarak Yararlanan Yaşlı Bireyler Yaz Aylarında Da Akçay Kampı’nda Ağırlanarak, Tatil Yapma Fırsatı Buluyor. - Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: “Yaşlılar Bizim İçin Her Zaman Baş Tacıdır”

23 Mart 2010 Salı 03:34
Yaşlılara Yaşam Desteği…

1.JPG

Ankara Büyükşehir Belediyesi, dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürel değerleri yarınlara taşıyan yaşlılara minnet borcunu, ücretsiz sunduğu birçok hizmetle ödüyor.
Yaşlı bireylerin toplumsal yaşamda daha aktif rol alabilmesi için birçok imkan sağlayan Büyükşehir Belediyesi, ömürlerinin büyük kısmını topluma ve ülkesine hizmetle geçiren insanların, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, sağlıklarını takip etmek, psikolojilerini düzeltmek veya evdeki işlerini kolaylaştırmak için yoğun çaba sarf ediyor. “Yaşlılar bizim için her zaman baş tacıdır” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent’teki yaşlı vatandaşları yalnız bırakmamaya çalıştıklarını belirterek, toplumun çınarlarına 11 farklı dalda hizmet verdiklerini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal ve kültürel etkinliklerden temizlik ve bakım hizmetlerine kadar birçok alanda yaşlılara hizmet götürdüğünü belirten Başkan Gökçek, “Evleri periyodik olarak temizliyor, her türlü tamiratı üstleniyoruz. Bakıma muhtaç olanların 15 günde bir temizliklerini, haftada bir yemeklerini yapıyoruz. Yaşlı serbest kartı ile EGO otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanıyorlar. Yılda bir kere Akçay Kampı’nda ağırladığımız yaşlılarımızın, kent içi gezileriyle de farklı bir gün geçirmelerini sağlıyoruz” dedi.

- TOPLUMDAN SOYUTLANMADAN YAŞAMA İMKANI
Ankara'da yaşayan 60 yaş ve üzerindeki kimsesiz ve yardıma muhtaç bireylerin onurlu, saygın, sağlıklı ve insana yakışır bir yaşlılık süreci geçirmeleri için kurulan Yaşlılar Hizmet Merkezi, yaşlıların ev ortamlarında desteklenmeleri ve toplumdan soyutlanmadan yaşamlarını sürdürmelerini sağlıyor. Yaklaşık 32 bin üyesi bulunan merkeze bizzat ya da telefonla müracaat eden yaşlılar, sosyal hizmet uzmanları tarafından karşılanarak, hizmet alacağı birimlere yönlendiriliyor ve işlerinin takibi yapılıyor. Üyelerin talebi halinde telefon, elektrik, doğalgaz, su faturalarının bedeli alınarak gerekli merkezlere yatırılmasına yardımcı olunuyor. Ayrıca merkezde, üyelerin ihtiyacına göre yine uzmanlar tarafından psikolojik destek ve sağlık hizmeti veriliyor.

- EV TEMİZLİĞİ ÜCRETSİZ YAPILIYOR

2.jpg
Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan hizmetleri arasında merkez üyelerine verilen ücretsiz ev temizliği, ev içi tamirat ve boya badana hizmeti de yer alıyor. Evinde yalnız veya eşiyle birlikte yaşayan, günlük hayatta temizlik işini yapmakta zorlanan merkez üyelerinin evlerinin temizliği, ayda bir eve giden 3 veya 5 kişiden oluşan ekip tarafından itinayla yapılıyor. Kişisel bakımını yapmakta zorlanan yaşlı bireylerin 15 günde bir temizliğini de yapan ekipler, haftada bir gün de 3 çeşit yemekle eve destek sunuyor.

- SERBEST KARTLA DOYA DOYA GEZİYORLAR
Yaşlı vatandaşların sosyal hayata katılmalarını desteklemek amacıyla ulaşım haklarını destekleyen Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 6O yaşını doldurmuş Başkentlilerin belediye otobüslerinden 10:00-16:00 ve 19:00-24:00 saatleri arasında, bir yıllık aldıkları kartla, ücretsiz olarak yararlanmalarını sağlıyor. 1997 yılından bu yana devam eden uygulamadan her yıl ortalama 85 bin Başkentli yararlanıyor.
Tatil yapma imkanı olmayan Başkentli yaşlılar ise yılda bir hafta süreyle Akçay Tatil Kampı’nda ağırlanıyor. Denizin doğayla buluştuğu kampta gönüllerince eğlenen yaşlı vatandaşlarımız başta Çanakkale Şehitliği olmak üzere bölgenin tarihi yerlerini de görme imkanı buluyor.

- YAŞLILAR LOKALİNDE ÇEŞİT ÇEŞİT AKTİVİTE
Eryaman Aile Yaşam Merkezi bünyesinde, Yaşlılara Hizmet Merkezi’ne bağlı olarak 28 Haziran 2005’te faaliyete geçen Yaşlılar Lokali ise 50 ve daha yukarı yaş grubundaki üyelere kapısını açıyor. Lokalde psiko-sosyal destek hizmetleri, eğitsel hizmetler veriliyor, sosyo-kültürel faaliyetler, kişisel gelişim faaliyetleri yürütülüyor ve sağlık taramaları yapılıyor. Bilgisayar kursundan tiyatro kulübüne, kütüphaneden bilardoya kadar birçok aktivitenin yer aldığı lokalde, uzmanlar tarafından verilen sağlık ve psikolojik destek hizmetlerinin yanı sıra konser, sinema etkinlikleri, konserler, şiir dinletileri de düzenleniyor.

- “HAYATIMIZ ÇOK KOLAYLAŞTI“
Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği hizmetlerden yararlanan yaşlı vatandaşlar duydukları memnuniyeti dile getirirken, özellikle düzenlenen gezi, eğlence ve kültürel aktivitelerle ikinci baharları yaşadıklarını belirtiyorlar.
Esat’ta oturan Ayşe Tetik, ev işlerini sağlık sorunları nedeniyle yerine getiremediğini belirterek, şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyesi Yaşlılar Merkezi, hayatımı çok kolaylaştırdı. Sağ olsun genç kardeşlerim gelip evimi temizliyor, yemeğimi yapıyorlar. Ufak tefek tamirat işlerini hallediyorlar. Bir de benim kalıcı sağlık sorunlarım var. Doktorların gelip evde sağlık kontrollerimi yapması beni çok mutlu ediyor.”
Seyranbağları’nda yalnız yaşayan Abdullah Karadağ ise hizmetten duyduğu memnuniyeti anlatırken, şunları kaydetti: “Eşimi 10 yıl önce kaybettim. Yapayalnız kaldım diye üzülüyordum ama Yaşlılar Hizmet Merkezi, bu yoksunluğu biraz olsun giderdi. Evimi temizleyip, yemeğimi yapıyorlar. Kent gezileri ise biraz nefes almamızı sağlıyor. Çok güzel geziler düzenliyorlar, sayelerinde Ankara’nın her yerini gördük.”
Bir göz gecekonduda oturan Mustafa Sümbül de şöyle konuştu: “Yaşlılar Hizmet Merkezi sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim.  Gezilere, konserlere gidiyoruz. Sağlık sorunlarım nedeniyle gücüm yetmiyordu, sağ olsun gelen çocuklar o işleri de çok güzel hallediyorlar. Dertlerimize derman oluyorlar.”
Büyükşehir Belediyesi’nin 5’er kişilik 18 farklı ekiple verdiği günlük temizlik hizmetinden geçen yıl 20 bin 776 kişi faydalanırken, ev içi tamirat hizmeti 1826, sağlık hizmetleri 6 bin 796, psiko-sosyal destek hizmeti 3 bin 42 üyeye verildi. Yılda ortalama 85 bin yaşlı vatandaş da serbest ulaşım kartından faydalanıyor.