Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

KADIN HER ŞEY DEMEK, KADINA EMEK GEREK

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1999 yılından bu yana kadına verdiği önemi hayata geçirdiği projelerle gösteriyor. Ev hanımı, çalışan ya da işsiz tüm emektar kadınların her koşulda yanında olan bir Büyükşehir Belediyesi var...

08 Mart 2018 Perşembe 11:37
KADIN HER ŞEY DEMEK, KADINA EMEK GEREK

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SIĞINMAEVLERİ, DANIŞMA MERKEZLERİ, LOKALLER, BELMEKLER VE ŞEFKAT EVLERİ GİBİ PEK ÇOK PROJEYLE KADININ YANINDA    

         Kadının korunması amacıyla şiddetle mücadele için kurulan kadın danışma merkezlerinden sığınma evlerine, kadınları üretime teşvik etmek ve ekonomik yönden desteklemek için BELMEKLER 'den Hanım Lokallerine kadar birçok konuda Büyükşehir Belediyesi hizmet veriyor.

405 BİN KADIN LOKALLERDEN YARARLANDI

         Büyükşehir Hanım Lokalleri de Başkentli kadınlar için ayrı bir öneme sahip. 22 ilçede, 20 yıldır 405 bin kadına hizmet veren lokallerde; spor, sosyal faaliyetler, kültürel etkinlikler dışında psiko-sosyal destek hizmetleri de mevcut. Kadınların uğrak yeri olmayı sürdüren Hanım Lokalleri’nde bugüne kadar 14 farklı konuda 29 bin kadın seminer aldı.

         Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden Büyükşehir, 37 bin Başkentli kadını kent gezilerine çıkardı. Kadınların en çok başvurduğu "Aile Danışma Merkezi" sayesinde de 1600 aile destek aldı.

BELMEKLER'LERLE ÜRETEN, SIĞINMA EVLERİYLE KORUNAN KADIN

         Üreten kadınlar için önemli bir adres BELMEK’ler. Şehirde 6 ana merkezde 31 branşta hizmet veren BELMEK’ler, 24 yıldır kadınların buluşma noktası. Bugüne kadar 233 bin kadının sertifika aldığı BELMEK’lere olan yoğun talep nedeniyle sayısı her yıl artıyor.

         Ankara Büyükşehir Belediyesi 2007 yılından bu yana da “kadına şiddete hayır” diyerek “Kadın Sığınma Evi” açtı. Yaklaşık bin kadın ve beraberindeki çocuk sığınma evinden yararlandırıldı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile 2007 yılında yapılan protokolle ayrıca insan ticareti mağduru kadınlar için "barınma evi" açıldı.

5 İLÇEDE 5 KADIN DANIŞMA MERKEZİ

         2015 yılında “Kadın Danışma Merkezi”ni kuran Büyükşehir, hizmetleri arasına danışmanlık hizmetlerini de kattı.Kazan, Ayaş, Çubuk, Nallıhan, Çamlıdere gibi kırsal ilçelere kadın danışma birimleri açarak, tüm kadınların danışma merkezine ulaşmaları sağlandı. "Eşya Bankası Projesi" den 2013’ten bu yana 330 kadın yararlanırken, 2. El eşyalar ise ihtiyaç sahibi kadınlara dağıtıldı.

ŞİDDETLE MÜCADELE GENELGESİNİ YAYINLAYAN İLK BELEDİYE

         Şiddetle Mücadele Eylem Planı doğrultusunda, 2017 yılında genelge yayınlayan ilk belediye unvanını da aldı Ankara Büyükşehir Belediyesi… Hazırlanan genelge ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele alanında bir yol haritası belirlenerek, ilgili tüm Daire Başkanlıkları bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştirdi.

DESTEK PROJELERİYLE KADIN GÜÇLENDİ

2017’de başlatılan "Sığınmacı Kadın ve Çocuklara Destek Projesi" ile 100 kadın Türkçe kursuna başladı ve kurs sonunda mesleki eğitimden yararlanarak daha güçlü, kendi ayakları üstünde durabilecek noktaya getirildi. Bu kapsamda istihdam imkanlarına yönelik çalışmalarını hızlandıran Büyükşehir, 200 mülteci çocuğu sokaktan alarak, eğitim sistemine dahil etti.

Son olarak 2018-2020 yıllarını kapsayan ve10 Nisan da start alacak olan "Yerel Eşitlik Eylem Planı"Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandı.