Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI

Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin Desteğinde Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Düzenlendi.

12 Mart 2013 Salı 00:00
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI

Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiirin İstiklal Marşı olarak kabul edilişinin 92 yıldönümünde Hacettepe’de bulunan Taceddin Dergahı’nda bir anma programı düzenlendi.

“İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü”ne Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Ankara Büyükşehir belediyesi yetkilileri, çeşitli kamu kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler ile Ankaralılar katıldılar.

-VAKIFLARDAN GÖKÇEK’E TARİH TEŞEKKÜRÜ

istiklalmarsininkabulu330.jpgMehmet Akif Ersoy’un vefatının 77. Yıldönümü ve İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 92. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen tören İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başladı. Anma programında ilk konuşmayı Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Aslan Yıldız yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki tescilli eski eser sayısının 151 olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Yıldız, son 10 yıl içinde bu eserlerden 102 tanesinin restorasyonunun gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bu 151 eserden 63 tanesinin Altındağ ilçesi sınırları içinde olduğunu, bunlardan 51’inin restorasyonunun da tamamlanarak hizmete açıldığını belirten Yıldız, geriye kalan 12 eserin restorasyonunu 2014 sonunda tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Kurumlar arası işbirliği çerçevesi içinde bir tanesi de Hacı Bayram Cami olmak üzere 11 caminin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in himayelerinde restorasyonunun gerçekleştirildiğini kaydeden Yıldız, Başkan Gökçek’e teşekkür etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan ise konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’u anma programına Devlet’in sahip çıkmasının önemli bir dönüşüm olduğuna dikkat çekti. Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 35 yıldır adeta bütün yıllarını Mehmet Akif ile geçirdiğini anlattı.

-YÜKSEL: “AKİF ABİDEVİ ŞAHSİYET”

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de konuşmasında Mehmet Akif’in milli ve manevi anlayışını çağdaş düşünce ile yoğuran, toplumcu, milli ve ahlaki yeni bir çığırı Türk şiirine getirdiğini vurguladı.

Yüksel, milli şuuru taşımayan milletlerin tarih sayfası içinde kaybolduklarını belirterek, “Yani bir toplum milli ve manevi kültüründen ne zaman uzaklaşmışsa tarih sayfaları içinde kaybolup gitmiştir” diye konuştu. Yüksel şöyle devam etti:

İşte bu noktada ulusların milli ve manevi kültürlerinin nesillere aktarılmasında abidevi şahsiyetlerin rol aldığı görülür. Türk tarihi içinde de milli ve manevi kültürleri nesillere aktaran Bilge Kağanlardan Fatih Sultan Mehmetlere, Yavuzlardan Kanunilere ve Atatürk’e kadar uzanan abidevi şahsiyetler olmuştur. Bu bağlamda geçmişi öğreten ahlaki vasıflarımızı unutturmayan şahsiyetlerden biri de Mehmet Akif’tir. O, yüzyılın en büyük ahlak ve ülkü adamıdır”

-BAKAN’DAN TEŞEKKÜR

İstiklal Marşı için ilk teşebbüsü başlatan Maarif Vekaleti’nin mensubu olmaktan, İstiklal Marşı’nı milyonlarca çocuğa öğreten öğretmenlerin bakanı olmaktan onur uyduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da İstiklal Marşı’nı yıllardır milli hafızalara tazeleyen Yazarlar Birliği’nin kurucu üyesi olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Törende Çağrı Okulları öğrencileri İstiklal Marşı’nın 10 kıt’asını ezbere okurken tören için çeşitli okullardan Taceddin Dergahı’na gelen öğrenciler de okunan İstiklal Marşı’na eşlik ettiler.

İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI
İSTİKLAL MARŞI'NIN 92. YILI