Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hacı Bayram Veli Camii'si, Meydan Düzenlemesi ve Çevresi Yenileme çalışmaları kapsamına Kitapçılar Çarşısı'nın 6 ay içerisinde yenileneceğini bildirdi.

02 Nisan 2013 Salı 00:00
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI

-ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ YENİLEME ALANI PROJESİ KAPSAMINDA YENİLECEK OLAN "KİTAPÇILAR ÇARŞISI" ESNAFI GEÇİCİ OLARAK OLUŞTURULAN KONTEYNIR DÜKKANLARA TAŞINDI
-BAŞKAN GÖKÇEK: "HACI BAYRAM VELİ CAMİİ'NE YAKIŞIR BİR ÇEVRE İÇİN BURADA ÇOK BÜYÜK, TİTİZ VE AYRINTILI BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.
-“KİTAPÇILAR ÇARŞISI OLARAK BİLİNEN VE HİÇBİR TARİHİ ÖZELLİĞİ BULUNMAYAN ÇARŞIYI DA YIKARAK YERİNE SELÇUKLU VE ANKARA MİMARİSİNE UYGUN DÜKKANLAR İNŞAA EDECEĞİZ"
-"KİTAPÇILAR ÇARŞISI 6 AY İÇİNDE TAMAMLANARAK ESNAF YİNE AYNI YERDE DAHA MODERN VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE İNŞAA EDİLEN DÜKKANLARINATAŞINARAK HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEK"

carsi.jpgAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hacı Bayram Veli Camii'si, Meydan Düzenlemesi ve Çevresi Yenileme çalışmaları kapsamına Kitapçılar Çarşısı'nın 6 ay içerisinde yenileneceğini bildirdi.
Hacı Bayram Caddesi’nde bulunan dükkanlarda yaklaşık 100'e yakın esnafın, kitap ve hac malzemeleri sattığını ifade eden Başkan Gökçek, “Esnaf tarafından boşaltılan Kitapçılar Çarşısı olarak bilinen ve hiçbir tarihi özelliği bulunmayan çarşıyı da yıkarak yerine çevreye uyumlu, Selçuklu ve tarihi Ankara Evleri mimarisine uygun bir şekilde yeniden yapacağız” dedi.

-“ESNAF YENİ YERİNDE 6 AY İÇİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK”
Dükkanlarını boşaltan esnafı yine caminin alt tarafında Hükümet Caddesi’nde belediye tarafından yapılan konteynırlara taşıdıklarını vurgulayan Başkan Gökçek, “ Esnafımız 15 metrekare büyüklüğündeki konteynır dükkanlarda geçici olarak ticari faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek. Yıkımlarına başlanan dükkanlar ise 6 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanarak herkesin daha modern, sağlıklı ve daha geniş dükkanlarda ticaret yapmasına imkan sağlamış olacağız. ” dedi.
Konteynır dükkanlarda geçici olarak faaliyetlerini sürdürecek olan esnaf için rahat ve güvenli bir ortam sağlandıklarını vurgulayan Başkan Gökçek, “Esnafın ticaret yapacağı alanı eski yerlerine çok yakın bir yer. Konteynır dükkanların çevresini 4-5 metre uzunluğunda panolarla kapattık. Çarşıda 24 saat güvenlik sağlanıyor. Tamamen kapalı ve kendilerine has bir alan oluşturduk. Amacımız esnafı 6 ay içinde yine eski yerlerine taşımak. Ama bu süreyi daha da aşağılara çekmek için de gerekli gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

-“5 METREKARELİK DÜKKANLAR YERİNE 18 METREKARELİK DÜKKANLAR”
Esnafın önceden 5 metrekareden başlayarak en büyüğü 13 metrekare olan dükkanlarda satış yaptığını hatırlatan Başkan Gökçek, “Yeni yapılacak Çarşı da en küçük dükkan 17 metrekare olacak. Bunun birkaç metrekare daha üstüne de çıkılabilir. Ayrıca çarşının içinde lokanta, çay bahçesi ve diğer sosyal tesisleri ile hem müşteriler daha nezih bir ortamda alışveriş yapacak. Hem de esnaf daha temiz ve rahat ortamda hizmet vermiş olacak” diye konuştu.
Kitapçılar Çarşısı’nın 7 esnaf dışında geri kalan tüm esnaf tarafından boşaltılarak konteynırlara taşındığını belirten Başkan Gökçek şunları söyledi:
“Çarşıdaki dükkanlardan 12 tanesi vatandaşa, geri kalanının mülkiyeti ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Yani buradaki esnaf aynı zamanda belediyenin de kiracısı konumundadır. Dükkanlardan çıkmamakta direnen esnafın 3’ü hak sahibi, 2’si yine bu hak sahiplerinin kiracısı, 2 esnafta bizim kiracımız durumundadır. Burada sorun çıkaran konteynır dükkanlara taşınmayan esnafta bunlardır.”

-“MECLİSTE ESNAFI ÜZMEYECEK KARARLAR ALINDI”
Proje başlamadan önce çarşı esnafı ile birçok kez toplantılar yapıldığını son olarak da şubat ayı Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında, kiracıları ve hak sahiplerini üzmeyecek kararlar alındığını belirten Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
“Mecliste alınan kararlar çerçevesinde; yeni alan üzerinde yapılacak iş yerlerinden mevcut işyerlerinin konumuna ve alanına eş değer nitelikte işyeri yıkılan dükkanın sahiplerine tapuları verilene kadar protokol karşılığında verilecek. Mevcut işyerinden daha büyük bir işyerinin verilmesi
halinde aradaki metrekare farkı peşin veya on iki ay eşit taksit ile alınacak.
Yeni alandaki iş yerleri tamamlanıncaya kadar mülk sahibi ve kiracılardan geçici olarak yapılan konteynır dükkanlarda faaliyetlerini sürdürürken, belediyede esnaftan herhangi bir ücret almayacak. Mal sahiplerinin konteynır dükkanlardan yer istememesi halinde belediye encümeninin takdir edeceği metrekare birim fiyatı üzerinden kira yardımı yapılacak. Belediyenin kiracısı durumunda olan işyerlerinde kira kontratı dondurularak yeni iş yerlerinin yapılmasıyla birlikte kiracılık hakları yeniden devre girecek. Burada hiçbir esnafımızın kaybı olmadığı gibi mağdur da olmayacak. 20-25 yıllık binaların yerine yeni ve modern binalarına kavuşacaklar. Tüm bu sağlanan kolaylıklara rağmen bu durumları kabul etmemesi halinde ise meclis kararı gereği mevcut işyerleri belediye tarafından kamulaştırılacaktır."
Ulus'un canlandırılması ve tarihi dokunun ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan "Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı" projesi kapsamındaki çalışmaların aralıksız olarak sürdürüldüğünü kaydeden Başkan Gökçek,
"Proje çerçevesinde bugüne kadar bölgede yaklaşık 200
binanın yıkımını gerçekleştirdik. Çalışmalar kapsamında, Hacı Bayram Camisi restore edildi. Çevre düzenlemesi yapıldı. Hacı Bayram Camisi'nin açılmasıyla bu bölgede yaptığımız çalışmalar da kendini göstermeye başladı. Camiye yakışır bir çevre için burada çok büyük, titiz ve ayrıntılı bir çalışmaya imza atıyoruz. Çalışmalarımızı da aksatmadan sürdüreceğiz. Bu alanı herkesin rahatlıkla gelip gezeceği ibadetini yapacağı nezih bir ortam haline getireceğiz” diye konuştu.

-KİTAPÇILAR ESNAFININ PROJE HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ.
Büyükşehir Belediyesi, bölgenin tamamını tarihine uygun yepyeni bir görünüme kavuşturmak için başlattığı çalışmalar hakkında yıkımına başlanan Kitapçılar Çarşısı esnafı da düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:
Kitapçılar çarşısında 10 yıldır hac malzemeleri sattığını ifade eden Cemal Bilezikçi, mülk sahibi olduğunu ve projenin hayırlı ve çok güzel olacağına inandığı için sonuna kadar destek verdiğini belirterek, “Bu proje bölgeyi dilencilerden, tinercilerden kurtaracak. Bu işi yokuşa sürmenin anlamı yok. Melih Gökçek, buradaki tüm esnafı topladı. Bize ‘Ne istiyorsunuz’ diye sordu. Biz de ‘Dükkanlarımıza karşılık aynı metrekarede dükkanlar istiyoruz’ dedik. ‘Konteynır dükkanlardan para almayacağım’ dedi .Almıyor. Benim başka gelirim yok kira ile geçiniyorum diyenlere kira veriyor. Yani hem yeni dükkan veriyor. Hem kira almıyor. Daha ne isteyelim” dedi.
Çocukluğundan beri Hacı Bayram Veli Camii de esnaf olduğunu ifade eden Sadık Karaoğlan, Hacı Bayram Camii çevresinin eski mezbelelik görüntüsünden kurtarıldığı için çok mutlu olduğunu kaydederek, “Ben o görüntülerden çok rahatsızdım. Ne Ankara’ya ne de buraya bu görüntüler yakışıyordu. Ben mistik kokular sattığım için yerli ve yabancı birçok farklı yerden gelen müşterim vardır. Müşterilerim artık buraya daha rahat gelecek. Cami ve çevresi restore edildikten sonra gelen birçok insan ‘buralara ilk kez geldiğini’ söyledi.”
Bölgede kitap ve hac malzemelerinden oluşan dükkanında 17 yıldır hizmet verdiğini dile getiren Fatih Bozkır, Başkan Gökçek’e “teşekkür” ederek dile getirdiği düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Burada yapılan değişikliklerin yanında bizim yerimiz çok eski ve bakımsız kalmıştı. Biz yeni yapılacak yeni yerlerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Ben Sayın Başkan’ın bize verdiği sözlerin hepsine sonuna kadar güveniyorum. Dükkanlarını boşaltmamakta ısrar eden esnafın bizim kazançlarımıza da engel olduğunu düşüyorum. Onlarda boşaltsın dükkanlarını da kısa sürede yeni yerlerimize taşınalım.” .
Kontenyır dükkanlara taşınan ve tam 30 senedir Kitapçılar Çarşısı’nda esnaflık yaptığını dile getiren Muhammet Şahin ise projenin çok olumlu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Yeni dükkanlarımız daha geniş olacak. Medeni bir ortamda hizmet vereceğiz. Hacı Bayram Caddesi’nden Hükümet Caddesi’ne geldik. Yani Camiinin sağ tarafından sol tarafında alt kısma geldik. Orada kalanların bizim burayı henüz bilmeyen müşterileri de aldıkları için aslında haksız kazanç elde edeceklerini düşünüyorum. Hacı Bayram Veli Camii Resterasyonu ve çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra buranın ziyaretçisi bizim de müşteri potansiyelimiz değişti. Dükkanlarımızda yapıldıktan sonra buranın tamamen değişip, çok daha kaliteli ve nezih bir hale gelecektir. Ayrıca belediye bizim rahat etmemiz için her türlü gayreti gösteriyor. Konteynırlar verildi. Taşınmamızı kendileri yaptı. Kira yardımı yapıyorlar. Daha ne yapsınlar.”

HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI
HACI BAYRAM VELİ ÇEVRESİ YENİLEME ÇALIŞMALARI