Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Festivalin Serin Yüzü Aski Çadırı…

-FESTİVAL ALANI’NDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİRİMLERİNİN TANITILDIĞI DEV ÇADIRLAR BAŞKENTLİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR -AKM ALANI’NIN EN GÖZDE ÇADIRLARINDAN BİRİ DE MİNYATÜR BİR BARAJLA KONUKLARINI KARŞILAYAN VE ANKARA’YA SUYUN NASIL GETİRİLDİĞİNİN ANLATILDIĞI ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ÇADIRI OLUYOR -ASKİ GENEL MÜDÜRÜ İRFAN KAYA: -“SUYUN HER AŞAMASINI BAŞKENTLİLERE ANLATIYORUZ”

27 Haziran 2012 Çarşamba 08:30
Festivalin Serin Yüzü Aski Çadırı…

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, bu yıl beşincisini düzenlediği “Büyük Ankara Festivali”, her anında ayrı heyecan, aktivite ve birbirinden ilginç tanıtım stantlarıyla Başkentlilerin yaz eğlencesine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Atatürk Kültür Merkezi’nde (Eski Hipodrom Alanı) gerçekleştirilen Festival’de birbirinden ünlü sanatçıların verdiği konserler ve farklı etkinliklerle duyulan heyecan, merakla ziyaret edilen stantlar, ilginç sorularla gezilen hizmet birimi çadırları ve ucuz alışveriş keyfinin yaşandığı mağazalarla doruğa ulaşıyor.
Festival sunduğu birçok eğlence ve aktivitenin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve belde belediyeleri, üniversiteler ile sivil toplum örgütlerinin de tanıtımını sağlıyor. 
Büyükşehir Belediyesi de ASKİ, EGO Genel Müdürlükleri, Belediye’ye bağlı şirketler ve belediye birimlerinden oluşan çadırlarda kendi faaliyet alanlarını tanıtıyor, sergi ve sunumlarla Başkentlilerin merak ettikleri konuları izah ediyor, vatandaşlara yapılan hizmetleri öneklerle anlatıyor. 

-SUYUN ÖYKÜSÜ ASKİ ÇADIRINDA- 
Festival alanında Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı birimlerden en çok ilgiyi çeken çadırlardan biri de farklı sunum ve tasarımlarıyla hizmetlerin anlatıldığı ASKİ Genel Müdürlüğü oluyor.
Kapıda mavi renkli sevimli su damlalarından oluşan maskotları, duvarlarından akan suları, tünel girişi ve Baraj dizaynıyla ziyaretçilerini karşılayan ASKİ çadırı, başlangıcından tüketildiği ve atık su olarak bertaraf edildiği son noktaya kadar suyun öyküsünü gözler önüne seriyor.
Çadırın bütünü içinde, suyun kuyudan çekildiği zamanların canlandırıldığı ve özellikle çocukların ilgisini çeken maketlerden,  60-70 yıl öncesinin mekanik sayaçlarından günümüze kadar gelen tarihi yolculuğunun bulunduğu bölüme, barajların yer aldığı fotoğrafların ve bilgilerin sunulduğu dev afişlerden,  değişik görsel temalara kadar pek çok ayrı güzellik yer alıyor.

-İÇME VE ATIK SU SİSTEMİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLİYOR - ASKİ çadırına gelen ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bölüm,  musluklarından akan suyun hangi aşamalardan geçirilerek bu noktaya geldiği ve kullanıldıktan sonra ne şekilde bertaraf edildiğinin gösterildiği yer oluyor.
Suyun evlere gelmesini sağlayan ve yerin metrelerce altında yer alan içme suyu, atık su ve yağmur suyu borularının bulunduğu alt yapı görüntülerinin kesit halinde ve oldukça gerçekçi bir şekilde sergilenmesi, görenleri yerin altında bir gezintiye çıkarıyor.

-BORUDAN AĞAÇ, IZGARADAN SANDALYE, RÖGAR KAPAĞINDAN MASA-
ASKİ çadırını farklı ve ilginç kılan özelliklerinden biri de çadır içinde kullanılan masa, sandalye gibi objelerin tasarımının ASKİ tarafından inşaatlarda kullanılan malzemelerle yapılmış olması.  Örneğin, yağmur suyu ızgarası ve sayaçtan sandalye, baca kapağından masa, su borularından ağaç, boru dirsekleri ile çeşitli ebatlardaki borulardan gerçekleştirilmiş hareket eden saksafon ve gitar çalan robotlar, çocukların meraklı bakışları arasında büyük ilgi görüyor. 
Dev çadırda suyun hangi aşamalardan geçtiğini görsel olarak anlatmaya çalıştıklarını ifade eden ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, “Suyun insan yaşamının en büyük hazinesi olduğunu, her damlasının ne kadar kıymetli olduğunu bir kez de bu şekilde vurgulamak istedik” dedi. ASKİ’nin çadırına gösterilen ilgi ve meraklı soruların aslında herkesin suyun musluklardan akıncaya kadar ve sonrasında nasıl bertaraf edildiğini merak etmelerinden kaynaklandığını belirten Kaya, “Biz de festival kapsamında vatandaşlarımızın bu konudaki meraklarını giderirken, bir yandan da suyun daha dikkatli ve tasarruflu kullanılması konusunda da uyarıda bulunmuş oluyoruz” diye konuştu. 

-ASKİ’NİN ŞAMPİYON SPORCULARI DA TANITILIYOR-ASKİ çadırında Başkentte gerçekleştirilen faaliyetlerinin tanıtımının yanı sıra Türkiye’yi yurtiçi ve yurtdışında başarıyla temsil eden ve sporcularda unutulmayarak, onlar içinde bir köşe oluşturulmuş. ASKİ Sporlu şampiyon sporcuların tanıtıldığı bölüm de vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.  Ayrıca barajların havadan kontrolünün sağlandığı helikopterinde sergilendiği ASKİ çadırı, ziyaretçilerin fotoğraf çektirdiği en önemli detaylardan birini oluşturuyor.