Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Dünya Engelliler Günü’ne Özel Etkinlik…

-Ankara Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü Başkentli Engelli Vatandaşlarla Birlikte Kutladı -Başkan Gökçek, Eşi Nevin Gökçek ve Ankara Milletvekili Zeynep Dağı’nın da Katıldığı Kutlama Programında, Engelli Vatandaşlar Şarkılar, Gösteriler ve Danslar Eşliğinde Gönüllerince Eğlendi -Başkan Gökçek: “Her Zaman Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni Yanınızda Bilin”“Engelli Lokallerimizden Şu Anda 24 Bin Engelli Vatandaşımız Hizmet Alıyor”

03 Aralık 2010 Cuma 03:17
Dünya Engelliler Günü’ne Özel Etkinlik…

 Ankara Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü, Başkentli engelli vatandaşların da katıldığı bir programla kutladı.Başkan Gökçek programda yaptığı konuşmada, Engelli lokallerine üye mevcut 24 bin engelli vatandaşın bulunduğunu belirterek, “Her zaman Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni yanınızda bilin” dedi. 

1.JPG
 Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek, Ankara Milletvekili Zeynep Dağı ve belediye bürokratları ile çok sayıda Başkentli engelli vatandaşın da katıldığı programda, birbirinden değişik gösteriler izleyenlere keyifli bir gün yaşattı.
 Gençlik Parkı Necip Fazıl Konser Salonu’nda gerçekleşen ve sunucunun “Özürlüyüz kusurlu değil” sözleriyle başlayan programda konuşma yapan Başkan Melih Gökçek, “Aslında böyle bir özel güne gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü bizim her gün bir arada olmamız, her gün bir arada birbirimizin yaralarına merhem olmamız gerekiyor. Ben buna yürekten inanıyorum” dedi.
Türkiye’de, engellilerle en iyi diyalogu kuran ve onların sorunlarına çözüm bulma konusunda en çok gayreti gösteren belediyenin Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, Başkentli engelli vatandaşlara yapılan hizmetlere de değinerek, “Biliyorsunuz 12 tane asansörlü araç hizmetimiz var. Bu araçlar vasıtasıyla yılda 11 bin kardeşimizi, bir yerden bir yere ücretsiz olarak taşıyoruz. Ayrıca engellilerin evlerinde temizlik, tamirat, sağlık, onarım hizmetleri veriyoruz. Sadece yıllık ortalama 12 bin engelli aile bu temizlik hizmetinden yararlanıyor. Belediye otobüslerimizden de ücretsiz yararlanan engelli sayısı 11 bin 500, indirimli olarak faydalanan engelli arkadaşlarımız da 14 bin 500. Yani toplam 26 bin engelli kardeşimiz, otobüslerden bedava ya da indirimli olarak yararlanıyorlar” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent’te yaşayan engelli vatandaşlara sunduğu hizmetlerden bazılarını istatistiki verilerle izleyenlerle paylaşmaya devam eden Başkan Melih Gökçek, belediye otobüslerinin de engellilere hizmet edecek şekilde düzenlendiğini, şu anda 70 otobüsün bu şekilde hizmette bulunduğunu, önümüzdeki yıl da 50 otobüsün bu tarzda hizmete gireceğini söyledi.
Sincan’da fizyoterapi hizmeti alan engelli sayısının 15 bin olduğunu, alt ve üst geçitler ile metro ve Ankaray’da engellilerin kullanımına yönelik 55 tane asansörün bulunduğunu da kaydeden Başkan Gökçek, “Ankara’da 26 tane engelli okulu var. Bu okullarda okuyan 3 bin 500 öğrencinin yemeklerini de Ankara Büyükşehir Belediyesi ücretsiz ve devamlı olarak veriyor. Tüm bunların yanında, 2 bin civarında engelli kardeşimiz bilgisayar kurslarımızdan yararlanıyor. Türkiye’nin görme engellilere ilk internet kafesini biz yaptık biliyorsunuz. O internet kafeden de yararlanan kardeşlerimizin sayısı 5 bin 300” dedi.
 851 engelli vatandaşa tekerlekli sandalye ve akülü sandalye dağıttıklarını, isteyene de verebileceklerini kaydeden Başkan Gökçek, 17 bin engellinin de Belediye’den psiko-sosyal destek aldığını söyledi. İşitme cihazı, konuşan saat, beyaz baston, koltuk değneği gibi hizmetleri de bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent’teki simit tezgâhlarının tümünün engelli vatandaşlara verildiğini, 2 bin 531 engelliye hasta bezi yardımı yapıldığını, tüm engelli lokallerinin üye sayısını da 24 bin olduğunu kaydetti.

2.jpg
 Engelliler Ticaret Merkezi’ne ve Alo 188 Ambulans Hizmeti’ne ilişkin de bilgiler veren Başkan Gökçek, bu hizmetlerin sadece aklına gelenler olduğunu belirterek, “Daha birçok hizmetimizi hep birlikte yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Sizlerin yaşama bağlanması için elimizden gelen her gayreti sarfetmek bizim için bir görev. Her zaman Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni yanınızda bilin. Özellikle sosyal hizmetler konusunda, yardımlar konusunda benim tabiri caizse kendi yerime görevlendirdiğim eşim var. Her zaman onu yakalayabilir ve bulabilirsiniz. İsteklerinizi ve taleplerinizi bana söylüyormuş gibi ona da söyleyebilirsiniz. Çünkü genellikle akşamları bir arada olduğumuzda sizlerin bu taleplerini kendisi ısrarla bize bildirir” dedi.
Başkan Gökçek’in ardından kürsüye gelen Ankara Milletvekili Zeynep Dağı da, Başkan Gökçek’in çalışmalarından övgüyle bahsederek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi sadece Ankara ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde yaptığı çalışmalarla çok büyük bir emsal teşkil etmekte. Gerçekten bu yapılan tüm projeler ve programlar diğer belediyelerimiz tarafından da örnek alınıp, çok hızla sorunların çözümü konusunda yüreklerini seferber etmektedirler. Biz, Sayın Başkanın çalışmalarını çok saygıyla ve ders alarak izliyoruz” diye konuştu.
 Çok sayıda engellinin dikkatlice dinlediği ve sık sık alkışlarıyla destek verdiği konuşmalar sırasında sahneye çıkan Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Onursal Başkanı Nevin Gökçek ise “Sevgili gönül dostlarım hepinize hoş geldiniz. İyi ki varsınız. Eğer bir parça, bir buğday tanesi kadar da olsa sizlere bir şeyler yapabiliyorsak ne mutlu bize. Sizlere hizmet veren herkese gerçekten çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 Konuşmaların ardından tekerlekli sandalyeleri üzerinde koro oluşturan, seğmen kıyafetleri içerisinde solo yapan ve takım elbiseleriyle enstrümanlarını çalan Türk Halk Müziği Engelliler Korosu’nun, şefleri Gamze Kayıduran eşliğinde seslendirdiği  “Dostlara Merhaba” şarkısı izleyenlerden büyük alkış aldı.
Eryaman Aile Yaşam Merkezi Engelliler Lokali üyelerince sergilenen gösterilerle coşku dolu saatler yaşayan engelli katılımcılar, Seğmen Gösterisi, Tango dansı ve Rock Grubu’nun konserine de hep birlikte eşlik ettiler.
İhtiyaç sahibi engelli vatandaşlara akülü ve tekerlekli sandalye yardımının da gerçekleştirildiği programda, Bircan Yıldız isimli engelli vatandaşın “Nevin Annem” adlı şiiri de salonda duygu dolu anların yaşanmasına sebep olurken, Nevin Gökçek’in gözyaşları da dikkatlerden kaçmadı.
Program çeşitli gösteriler ve eğlence programlarıyla gün boyu devam ederken, Başkentli engelliler de gönüllerince eğlendikleri bir gün yaşadılar.