Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Çocuk Meclisi Üyeleri Tüik’te…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOCUK MECLİSİ ÜYELERİ TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) BAŞKANI BİROL AYDEMİR’İ ZİYARET EDEREK, SORULARINA CEVAP ARADILAR

24 Mayıs 2012 Perşembe 13:44
Çocuk Meclisi Üyeleri Tüik’te…

tbmm_kabul_400_2.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi 17. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri,  Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) ziyaret ederek, sorularına cevap aradılar.
TÜİK Başkanı Birol Aydemir’i ziyaret eden Çocuk Meclis’i üyeleri, son derece sıcak bir biçimde karşılandıkları buluşmada ilk olarak, kurumun kısa tanıtım filmini izlediler, özellikle TÜİK Çocuk Sayfası’ndan çeşitli verilere nasıl ulaşıldığını, eğlenceli örneklerle öğrendiler.
Meclisteki diğer arkadaşlarına da çocuk sayfasını önereceklerini vurgulayan meclis üyeleri, verilerin anlamını öğrenirken, kendileriyle ilgili çeşitli istatistiklere de ulaşabildikleri sayfalarla tanıştılar.
Çocuklarla tek tek tanışan Başkan Aydemir, Çocuk Meclisi Başkanı Umut Bayraktar ile diğer üyelerin sorularını yanıtladı. Gerçekleştirdikleri röportajı web sitelerinde  cocukmeclisi.ankara.bel.tr de yayınlayacaklarını belirten üyeler, öncelikle çocuklarla ilgili verilere ulaşmayı hedeflediklerini ve bu verilerin alacakları kararlarda etken olacağını belirttiler. 
Geçmişi 1389 yılındaki defterhanelere kadar uzanan TÜİK’in, Avrupa  İstatistik Sistemine tam uyum sağlamak yönünde kaydettiği gelişmeler hakkında da bilgiler edinen çocuklar, Türkiye’de ve diğer illerdeki çocuk sayıları, ailelerdeki ortalama çocuk sayısı, kız ve erkek öğrenciler arasındaki eğitim oranları, okullaşma oranları, okur yazar oranları, engelli ve hükümlü çocuk sayıları, çocuk kütüphaneleri ile çocuk kütüphanelerinin sayıları gibi pek çok  konuda sorular yönelttiler. Ayrıca çok geniş uygulama alanları bulunan ve evrensel bir dil olan istatistik bilimi hakkında yepyeni bilgiler edindiler. 
Çalışmalar kapsamında, bilim, kültür gezileri, atölye çalışmalarına önem veren Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri bu dönem TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, RTÜK Başkanlığı, Halk Ekmek Fabrikası Müdürlüğü gibi kurumlara yaptıkları ziyaretlerle de Ankara çocuklarının sesi olmaya devam ediyorlar.