Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Hidirliktepe’ye Neşter Vuruyor…

- ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BAŞKENT’İN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİREN PROJELERİNDEN BİRİNE DAHA START VERİYOR -BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK, “HIDIRLIKTEPE-ATIFBEY-İSMETPAŞA KENTSEL GELİŞİM VE DÖNÜŞÜM PROJESİ’NDE ÇALIŞMALARA BAŞLANDI” -“BÖLGEDE İSLAMI İLİMLER VE İNANÇ MÜZESİ, GÖK BİLİMLERİ VE DOĞA MÜZESİ YAPILACAK. TARİHİ ANKARA EVLERİ RESTORE EDİLEREK GÜN IŞIĞINA ÇIKARILIRKEN, SOSYAL DONATI VE REKREASYON ALANLARIYLA BAMBAŞKA YENİ BIR MERKEZ DAHA OLUŞTURULMUŞ OLACAK

24 Mayıs 2012 Perşembe 13:46
Büyükşehir Hidirliktepe’ye Neşter Vuruyor…

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in çehresini değiştiren projelerinden birine daha start veriyor. Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa kentsel gelişim ve dönüşüm projesine başlanıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent’te plansız ve çarpık yapılaşmaları ortadan kaldıracak, “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri”ni hayata geçirmeyi sürdürdüklerini belirterek, “Uygulamaya koyduğumuz projelerle modern ve sağlıklı konutlar, bol yeşilli rekreasyon alanları ve sosyal donatılarla Başkent’in çehresini değiştirmeye devam ediyoruz” dedi.
Başkan Gökçek, doğudan batıya, kuzeyden güneye yapımları devam eden kentsel dönüşüm projelerine bir yenisinin daha eklendiğini ifade ederek, Başkent’in merkezi sayılabilecek olan Altındağ Bölgesi’ni de gecekondulardan arındıracak Hıdırlıktepe - Atıfbey - İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için start verildiğini kaydetti. 
Projenin, Altındağ İlçesinin güneyinde Ulus ve Ankara Kalesi’ne, kuzeyinde ise Aydınlıkevler ve Örnek  mahallelerine komşu olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, 1 milyon metrekarelik alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin Orhangazi, Yıldırım Beyazıt, Atıfbey, Fatih, Çandarlı, Öncüler, Yavuz Selim ve Hacıbayram mahallelerini kapsayan bir bölgede gerçekleştirileceğini söyledi.
-YAKLAŞIK 6 BİN GECEKONDUNUN TESPİTİ YAPILDI-
Hıdırlıktepe - Atıfbey - İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanının, Büyükşehir Belediye   Meclisi’nde 16 Haziran 2006 tarihinde alınan kararla Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan edildiğini kaydeden Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Bölgenin kentsel alan ilan edilmesinin ardından belediye olarak bölgede hemen çalışmalara başladık. Yaklaşık 6 bin gecekondunun ve tesisin tespit ve değerlendirmelerini yaptık.  Saha etütleri, mülkiyet tespitleri, bölgenin coğrafi ve sosyo-ekonomik yapısı tespit edildi. Yapılan bu çalışmaların ardından 13 Kasım 2011 tarihinde ise uygulama esaslarını belirleyerek projenin yapımı için start verdik. Şimdi bölgedeki hak sahibi vatandaşlarımızla sözleşmeler imzalamaya başladık.”
Avrupa Başkenti olan Ankara’nın, oluşturulacak kent kimliği içinde, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Gökçek, “Başkent’in çehresini değiştirirken, diğer yandan da hangi sosyo ekonomik düzeyde olursa olsun hemşehrilerimizi kucaklayacak projelerle herkesin çağdaş güvenlikli alanlarda yaşamalarına imkan sağlamış oluyoruz” dedi.      
BAŞKAN GÖKÇEK: “NEZİH VE MODERN YAPILARA KAVUŞACAKLAR”
Türkiye’de gecekondu gerçeğinin sadece bugünün değil geçmişin de en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, şunları söyledi:
 “Sürekli göç alan metropoller zaten sınırlı miktarlardaki açık ve yeşil alanın yok olmasına, kent merkezlerinde, kentin giriş-çıkış noktalarında denetimsiz, çarpık ve sağlıksız konut ve yaşam alanları oluşmasına neden oluyor. Ankara’da çok göç aldığı için ne yazık ki gecekondusu çok olan illerden birisidir. Hıdırlıktepe’de gerçekleştireceğimiz projeyle bölgede yaşayan ve mülkiyet sahibi vatandaşlarımız çarpık ve tehlike oluşturan yapılardan kurtulacak,  deprem ve doğal afet riski taşımayan, gerek alt yapısı gerekse sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nezih ve modern yapılara kavuşacak.”
“HIDIRLIKTEPE’DE İNANÇ VE BİLİM MÜZELERİ YAPILACAK”  
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapısal ve sosyal            dönüşümlerle bölgenin farklı bir görünüme kavuşturularak cazibe merkezi haline getirileceğine dikkat çeken Başkan Melih Gökçek, “Bölge de İslami İlimler ve İnanç  Müzesi, Gök Bilimleri ve Doğa Müzesi yapılacak. Tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, yapılacak olan sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla  bambaşka yeni bir merkez daha oluşturulmuş olacak. Kentsel dönüşüm projesi  ve gerçekleştirilecek diğer yatırımlar sayesinde bölge turizm açısından cazibe merkezi haline gelmiş olacak. Böylece Başkentimize özellikle bölgenin komşusu olması nedeniyle Hacı Bayram Veli’ye yakışır bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Ayrıca Bentderesi Vadisi’nde planladığımız gölet, rekreasyon ve sosyal donatı alanlarıyla Ankara’da önemli bir kent merkezi daha kazanılmış olacak” diye konuştu.   
2981-3290-3366 SAYILI YASALARA TABİ OLARAK HAK SAHİBİ OLAN GECEKONDU SAHİPLERİ İÇİN UYGULANACAK
ESASLAR
a) Tapu tahsis belgesi bulunan gecekondu hak sahiplerine tahsis   miktarına bakılarak;
240 m² ye kadar  tahsisli arsası için 1 adet net 60 m²  konut
320 m² tahsisli arsası için 1 adet net 80 m²  konut
400 m² tahsisli arsası için 1 adet net 100 m²  konut verilecek.
BELGESİZ YAPILARA UYGULANACAK ESASLAR
a) Proje alanı içerisinde kalan, 2981 sayılı kanun ve bu kanunun bazı maddelerini değiştiren 3290 ve 3366 sayılı kanunlardan yararlanmayan gecekondu sahipleri, tesislerin 31.12.2000 tarihinden önce yapıldığını emlak beyannamesi, vergi ödeme makbuzu, kaçak yapı tutanağı ve numarataj yazılarından en az birisi ile birlikte, kullanılır durumda ve Belediye tespitli yapısı için Belediyeye başvuru yapmaları durumunda; Belediye Encümenince uygun görülen yerlerden 5393 sayılı yasanın 69. Maddesi hükümlerine göre 200 m² arsa tahsisi yapılacak. Tahsis edilecek arsanın maliyet bedelinin yüzde 20’si peşinat olarak alınacak, bu hususta enkaz bedeli peşinata sayılacak ancak enkaz bedelinin, tahsis edilen arsanın toplam fiyatının yüzde 20’sinden az olması durumunda aradaki fark peşin olarak Belediyeye ödenecek. Kalan borç tutarı sözleşme tarihinden sonraki aydan başlayarak 10 yıla karşı gelen 120 ayda, eşit taksitlerle ve her ayın son iş gününe kadar Belediyeye ödenecek.
b) Gecekondusunu 31 Aralık 2000 tarihinden önce yapmış olup, Kentsel dönüşüm ilan tarihi olan 17 Şubat 2006 tarihine kadar resmi müracaatını emlak beyannamesi, vergi ödeme makbuzu, kaçak yapı tutanağı ve numarataj yazılarından en az birisi ile birlikte belgeleyen kaçak yapı maliklerinin talep etmeleri halinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan Araplar Mahallesi Mamak/ANKARA adresinde kayıtlı B ve C Tipi 1+1 Sosyal konutlarından maliyet bedeli üzerinden adlarına konut satışı yapılabilecek. Tahsis edilen B ya da C Tipi  1+1 konutun satış bedelinin yüzde 10’u peşin  olarak alınacak, kalan miktarı 15 yıla tekabül eden 180 ayda eşit taksitlerle ödenecek.
KİRA YARDIMI
Proje kapsamında Tapulu Tesis   ve  Tapu  Tahsis Belgeli Tesis hak sahipliği  karşılığında  Belediyemiz ile  konut karşılığı  sözleşme  yapan  vatandaşlarımıza  2012 yılı için aylık 290 TL  kira  yardımı yapılırken, kira yardımları her yıl encümen kararı ile güncellenecek.