Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir’den Yaşlılara Her Dalda Hizmet…

- Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kentin Dört Bir Yanına Yayılan Hizmet Ağı İle Yaşlılık Dönemini Bahar Havasında Yaşatıyor - Yaşlılar Hizmet Merkezi Ücretsiz Ev Temizliği, Ev İçi Tamirat ve Boya Badana Hizmeti İle Yaşlıları Ev Ortamında Destekliyor - Yaşlılar Bilgi Erişim Merkezi, İkinci Baharda Bilgisayar İle Gençleşme İmkanı Sunuyor - Yaşlı Lokalleri, 60 Yaş Üstü Bireylerin Kahvehanelerde Zaman Öldürmesinin Önüne Geçerek, Pek Çok Sosyal Aktivite Gerçekleştiriyor

23 Mart 2011 Çarşamba 07:20
Büyükşehir’den Yaşlılara Her Dalda Hizmet…

1.JPG

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz verdiği birçok hizmetle ikinci baharını yaşayan Başkentlilerin yüzünde güller açıyor. Kentin dört bir yanına yayılan hizmet ağı ile 60 yaş üstü vatandaşların kimi internet üzerinden sohbet etmeyi öğreniyor, kimi korolarda sesinin güzelliğini sergiliyor, kimi evine gelen temizlik görevlileri sayesinde sıkıntılarından bir nebze olsun kurtuluyor, kimi de EGO’dan aldıkları serbest kartla Başkent’te doya doya gezmenin tadını çıkarıyor.Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, bünyesinde yürüttüğü hizmetlerle kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan, geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran, en değerli varlıklarımız yaşlılara hak ettikleri minnet borcunu ödüyor.

2.jpg
İş hayatından kopan, yalnız kalan, sağlığını yitiren, boş vakitlerini hobi edinerek değerlendirmek isteyen ya da “Öğrenmenin yaşı yoktur” diyerek kendini sürekli geliştiren yaşlı bireylerin bu taleplerini karşılamak için birçok imkan sağlayan Büyükşehir Belediyesi, ikinci baharı gerçekten bahar havasında yaşatıyor. Ömürlerinin büyük kısmını topluma ve ülkelerine hizmetle geçiren insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılanıyor, sağlık durumları takip ediliyor, psikolojileri ile ilgileniliyor veya yüklerini azaltmak için evlerinde temizlik, boya, badana, yemek gibi hizmetler veriliyor.

- EVLERİ TEMİZLENİYOR
Ankara'da yaşayan 60 yaş ve üzerindeki kimsesiz ve yardıma muhtaç bireylerin onurlu, saygın, sağlıklı ve insana yakışır bir yaşlılık süreci geçirmeleri için kurulan Yaşlılara Hizmet Merkezi, her derde deva oluyor. Yaşlıların ev ortamlarında desteklenmeleri için hizmet veren merkez, 5 Eylül 1994 tarihinde kuruldu. Yaklaşık 32 bin üyesi bulunan merkeze bizzat ya da telefonla müracaat eden yaşlılar, sosyal hizmet uzmanları tarafından karşılanarak, hizmet alacağı birimlere yönlendiriliyor ve işlerinin takibi yapılıyor.
Türkiye’ye de örnek olan hizmetler arasında ücretsiz ev temizliği, ev içi tamirat ve boya badana hizmeti de yer alıyor. Evinde yalnız veya eşiyle birlikte yaşayan, günlük hayatta temizlik işini yapmakta zorlanan merkez üyelerinin evlerinin temizliği, eve giden 3 veya 5 kişiden oluşan ekip tarafından itinayla yapılıyor. Ayrıca merkezde, üyelerin ihtiyacına göre yine uzmanlar tarafından psikolojik destek ve sağlık hizmeti veriliyor.

- İNTERNETTE SOHBET ETMEYİ ÖĞRENİYORLAR

3.jpg
“Öğrenmenin Yaşı Yoktur” sloganıyla “Bizden geçmedi” diyen yaşlılara eşsiz bir hizmet sunan Büyükşehir Belediyesi Bilgi Erişim Merkezi, 1823 yaşlı üyesine Cinnah Caddesi üzerindeki Kırkpınar Alt Geçidi’nde ücretsiz hizmet veriyor. Teknoloji meraklısı 60 yaş üstü vatandaşlardan kimi internet üzerinden haberlerini okurken, kimi uzaktaki çocuklarıyla ya da akrabalarıyla “chat” yapıyor, kimi dijital fotoğraf makinesinden yüklediği fotoğrafları photoshop ile düzenlemeyi öğreniyor. Bilgisayarı açıp kapamayı dahi bilmezken, yaşını bahane etmeden birçok program kullanmayı öğrenen üyeler, 90 yaşında da olsa hayatlarına yepyeni pencereler açmanın keyfini çıkartıyor. Bilgi Erişim Merkezi üyeleri için ayrıca ücretsiz pek çok seminer, gezi, turnuva ve sergi de düzenleniyor.

- YAŞLILAR KAHVEHANELERDEN KURTULDU
Eskiden kahvehanelerde ya da televizyon karşısında vakit öldüren yaşlıların 2005 yılından bu yana, kendilerini geliştirebildikleri, gülüp eğlendikleri, arkadaş edindikleri, güvenle ve huzurla geldikleri lokalleri var. Eryaman, Pursaklar ve Planet Aile Yaşam Merkezleri içerisindeki Yaşlılar Lokali’nde, boş zamanı kaliteli zamana çeviren sosyal ve kültürel faaliyetler, ücretsiz yürütülüyor. Ayrıca merkezde yaşlılar, müzik koroları, gezi, piknik ve eğlenceler ile zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Lokalin 5 bin 321 üyesi bulunuyor.

- DOYA DOYA GEZME İMKANI
Yaşlı vatandaşların sosyal hayata katılmalarını sağlamak amacıyla ulaşım haklarını destekleyen Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 6O yaşını doldurmuş Başkentlilere, belediye otobüslerinden 10.00 – 16.00 ve 19.00–24.00 saatleri arasında ücretsiz olarak yararlanma imkanı sunuyor.1997 yılından bu yana devam eden uygulamadan her yıl ortalama 85 bin Başkentli yararlanıyor.
Ayrıca her yıl Balıkesir Altınoluk Akçay kampında yaşlılara tatil yapma imkanı da sağlanıyor.

89 YAŞINDAKİ İSMAİL BURSA:
“BİLGİSAYAR BİZİ GENÇLEŞTİRİYOR”

İsmail Bursa, 89 yaşında… Emekli Ziraat Mühendisi… İki yıldır Yaşlılar Bilgi Erişim Merkezi’nde bilgisayar kursuna devam ediyor…
Bilgisayar, internet ve verilen hizmetle ilgili ilk yorumu, “İhtiyarlığımızın sonunda bizi gençleştiriyor” olan Bursa, öğrenme ve okuma hevesinin hiç bitmediğini vurguluyor. Bilgi Erişim Merkezi’ni otobüsten geçerken gördüğünü söyleyen Bursa, sonrasını şöyle anlatıyor:
“Bilgisayar öğrenmeyi kafaya takmıştım, önce kendime bir laptop aldım, sonra da buraya geldim. İyi ki de gelmişim. Öyle güleryüzlü, sabırlı, evladım gibi yakın insanlar karşıladı ki beni… Bilgisayara başlamak çok zevkliydi.
İnternette arkadaşlarla mesajlaşıyoruz, resim, fotoğraf, bilgi gönderiyoruz. Dünyanın her bir köşesinde gezintiye çıkıyorum. Bir gün Kore’deyim, bir gün Ürdün’de…
Hem burada yeni arkadaşlar da edindim. Birlikte gezilere gidiyoruz, çocuklaşıyoruz, eğleniyoruz. İhtiyarlar, ‘bizden geçti’ der genelde, bizden geçer mi hiç? Biz bu güzelliklerden geçmezsek, öğrenmeden, sevmekten vazgeçmezsek, bunlar da bizden geçmez. Ben dünyadan göçene kadar da vazgeçmeyeceğim.”