Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir’den Engelliler Günü Programı...

- Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Necip Fazıl Konser Salonu’nda Yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne Özel Bir Program Düzenliyor - Engelliler Korosunun Konser Vereceği Programda Akülü ve Manuel Tekerlekli Sandalye Dağıtımı Yapılacak - Kent Genelinde 25 Farklı Projeyle Engelli Vatandaşların 365 Gün Yanında Olan Büyükşehir Belediyesi, Kültürel, Sosyal, Ekonomik Alanlarda Pek Çok Ücretsiz Hizmet Veriyor

02 Aralık 2010 Perşembe 03:33
Büyükşehir’den Engelliler Günü Programı...


Engellilerin önündeki her türlü engeli kaldırmak için 25 ayrı projeyle hizmet veren Ankara Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde de özel bir program düzenleyerek, onları yalnız bırakmıyor.

1.JPG
Çalışmalarıyla dünyanın birçok ülkesi, kurum ve kuruluşundan ödüller alan ve bir arada yürüttüğü 164 adet sosyal ve kültürel projeyle gencinden yaşlısına, hanımlardan çocuklara kadar Başkent’te yaşayan her vatandaşına el uzatan Ankara Büyükşehir Belediyesi, engellileri de yalnız bırakmıyor. Kent genelinde 25 farklı projeyle 365 gün engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya, toplumsal hayata katılmalarını sağlamaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engeliler Günü’nü de çeşitli etkinliklerle kutluyor.
Gençlik Parkı Necip Fazıl Konser Salonu’nda yarın (3 Aralık-Cuma) 13.00’de düzenlenen özel program, Engelliler Korosu ve Rock Grubu’nun konseri ile başlayacak. Seğmen ekibi ve Komedi Dans Altılısı’nın gösterilerinin yanı sıra ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara akülü ve manüel tekerlekli sandalye dağıtımı da yapılacak.
Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler Cumartesi günü Eryaman Aile Yaşam Merkezi’nde gerçekleşecek eğlence programı ile devam edecek. Engelliler Lokali’nin yer aldığı aile yaşam merkezindeki programda ise Halk Müziği Korosu, Rock Grubu konserleri ile Komedi Dans Altılısı, Dans Grubu ve Halkoyunları gösterileri sahnelenecek. Etkinlikler, Pazar günü Metro Sergi Salonu’nda açılacak Resim ve El Sanatları Sergisi’nin açılışı ile son bulacak.
- ENGELLİLERE ÖZEL 25 AYRI PROJE

2.jpg
Ankara Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel projelerle engellilere verdiği önemi, Başkent’te yaşayan yaklaşık 45 bin engelliye sunduğu hizmetlerle ortaya koyuyor, engelli vatandaşlara yönelik sürdürdüğü 25 ayrı çalışmayla bu konuda da dünyaya örnek oluyor.
Fizyoterapiden özel asansörlü havuzda spora, akülü sandalye yardımından görme engelliler için internet kafeye, engellilere özel okullara yemek yardımından iş imkanına kadar birçok konuda engelli vatandaşlarının yanında olan Büyükşehir Belediyesi, 25 ayrı çalışmasıyla engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için büyük çaba harcıyor.
Başkent’in çeşitli bölgelerinde engellilere yönelik olarak oluşturulan birimlerden bazıları şöyle:
Sincan Engellilere Hizmet Merkezi: 20 Eylül 2004 tarihinde açılan ve hizmetleri uluslararası kalite belgeleriyle onaylanan Engellilere Hizmet Merkezi’nden bu yıl 16 bin 900 kişi yararlanıyor. Merkeze üye engelli vatandaşların evlerinde psikolojik destek veriliyor, genel sağlık kontrolleri yapılıyor. Bunun yanı sıra, ekonomik destek sağlama amacıyla gıda, giysi, yakacak ve eğitim yardımı yapılıyor. Ayrıca yine ihtiyaç sahibi üye engelli kişilerin talebi doğrultusunda ev temizlikleri, günlük ev işleri yerine getiriliyor ve bakım onarım işleri de ücretsiz olarak yapılıyor.

3.jpg
Engelliler Rehabilitasyon Merkezi: Müzik, el sanatları, dans, yabancı dil kursları gibi birbirinden değişik aktivite bulunuyor. Ayrıca yine bu merkezde bulunan özel asansörlü havuzda da fizyoterapist ve uzmanlar eşliğinde terapi veriliyor. Havuzun ardından da üyeler yine aynı mekan içerisinde yer alan terapi ve masaj salonunda çeşitli spor aletleriyle hareket kabiliyetlerini geliştirici birçok konuda yardım alabiliyor.
Görme Engelliler Eğitim Ve Teknoloji Merkezi: 5 bin 268 üyesi bulunan Merkez, engelli vatandaşların bilişim teknolojileri ve internet imkanlarından yararlanabilmesini sağlıyor. Kendileri için özel hazırlanan bilgisayarlarda Braille Alfabesi’yle çalışabiliyor ve internete girebiliyorlar. Sesli olarak da dinleyebildikleri bilgisayarların yanı sıra engelliler bu kafede çeviri yapabiliyorlar, düzenlenen çeşitli turnuva ve aktivitelere katılabiliyorlar.
Engelliler Lokali: Engelli vatandaşlara sosyal ve kültürel olarak destek olmak amacıyla Aile Yaşam Merkezi bünyesinde hizmete açılan ve 5 ayrı bölgede hizmet veren lokallerin üye sayısı 13 bin 117 oldu.
Engelliler Ticaret Merkezi: Büyükşehir Belediyesi Ocak ayında yanarak kullanılmaz hale gelen Engelliler Ticaret Merkezi’ni onararak  yeniden hizmete açtı. Engel oranı yüzde 40’ın üzerinde olan vatandaşların ekonomik hayata katılmalarını sağlamak için ilk 1999 yılında faaliyete başlayan Merkez’in iç ve dış dizaynı tamamen yenilendi. Oyuncak, el yapımı ürünler, hediyelikler, çeyiz takımları, zücaciye, tekstil, mutfak malzemeleri gibi ürünlerin satıldığı Ticaret Merkezi’nde şu anda 10 stantta satış yapılıyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, yeni müracaatları değerlendirerek bu sayıyı 24’e çıkarmayı planlıyor.
- ÜCRETSİZ PEK ÇOK HİZMET
Engelleri yüzde 60’ın üzerindekilere ücretsiz, altındakilere indirimli ulaşım kartı veren Büyükşehir Belediyesi, ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımlar da yapıyor.
Başkent’te yaşayan engelli vatandaşların işlerine, okullarına, hastaneye ve bunun gibi gitmeleri gereken yerlere, 12 adet asansörlü servis aracıyla ücretsiz olarak ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, 304 simit camekanı ile de engellilerin kendi geçimlerini sağlamaya yönelik çalışma imkanına sahip oluyor.
Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil, yılın her günü ve saatinde engelli vatandaşların yanlarında olan ve Başkent’teki toplam 25 engelli okulunda öğrenim gören çocuklara da yemek yardımı yapan Büyükşehir Belediyesi’nin bu yardımından da günde 3 bin 500 öğrenci faydalanıyor.