Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BELMEK'TE DUYGULAR İLMEK İLMEK İŞLENİYOR

BELMEK Kapsamında 6 Bölgede Verilen El Nakışı Dersleri, Her Geçen Gün Artan Kursiyerleriyle Geleneksel Sanatımıza Sahip Çıkıyor

03 Ocak 2013 Perşembe 00:00
BELMEK'TE DUYGULAR İLMEK İLMEK İŞLENİYOR

BELMEK Kapsamında 6 Bölgede Verilen El Nakışı Dersleri, Her Geçen Gün Artan Kursiyerleriyle  Geleneksel Sanatımıza Sahip Çıkıyor

    Duygular motiflerle dillenip, özlemler, sevinçler, gözyaşları nakış nakış işlenir, ilmek ilmek dokunur kasnaklarda... Çeyiz sandıklarının kıymetlisi, hediyenin en güzeli, el emeği göz nurudur nakış… Bazen bir çarşaf kenarına süs bazen bir duvara eşsiz bir pano bazen bir fulara bin bir çeşit renk bazen de hayranlık uyandıran bir salon takımı olarak çıkar karşımıza…

    Yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan nakış sanatı, teknoloji ile yerini bir süreliğine makinelere kaptırsa da günümüzde yeniden değerini buluyor. Tozlu sandıklardan çıkarılan örnekler, bazen modernleştirilerek, bazen olduğu gibi bir sonraki belmek_330_03012013.jpgnesillere aktarılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde sürdürülen Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) kapsamında 6 bölgede verilen el nakışı dersleri de her geçen gün artan kursiyer sayısı ile bu geleneksel sanat dalını hak ettiği yere yeniden taşıyor. Altındağ, Çankaya, Sincan, Keçiören, Yenimahalle ve Çayyolu’ndaki kurs yerlerinde bu yıl 597 kadın, bu geleneksel sanata sahip çıkıyor.

Katıldığı yarışmalarda “el nakışı” branşında bütün ödülleri toplayan BELMEK öğretmenleri, özveri ve sabır isteyen bu dalda ekip çalışmasıyla, doğru tekniği doğru yerde uygulayarak, birebir, kişinin yeteneklerine uygun bir eğitim veriyor. Çoğunlukla çeyiz amaçlı yapılan işler, her biri sanat eseri değerinde nakışlar kasnaklarda ya da gergefte özenle işleniyor. En basiti günde 2-3 saatlik bir emekle 1 ayda yapılan örtülerin fiyatı 300 TL’den başlıyor. Kursiyerler ve öğretmenler sık sık düzenledikleri gezilerle bölgesel kumaş örneklerini, nakışları, iplikleri, renkleri inceliyor.

    “Basit Nakış, Türk İşi, Hesap İşi, File İşi, Antep Ajuru, Maraş İşi, Maraş Filesi, Su Zeni” gibi başlıklarda malzeme tanıtımı ile başlayan eğitimler, dikiş, teknik bilgi, kumaş seçimi, renk tanıtımı, kasnak germe, gergef işlemeler, süsleme sanatı gibi konularla devam ediyor.

-“ÖZVERİLİ ÇALIŞMA BAŞARIYI GETİRİYOR”…

    BELMEK’in ödüllü eğitmenlerinden, El Nakışı Rehber Öğretmeni Ayşe Özdemir, kursiyerlerin öğrenmek amacıyla geldikleri kurslarda aynı zamanda terapi yaşadıklarına da dikkat çekerek, “Her kursiyer burada çok özeldir. Biz de kursiyeri tanıyıp onun el becerisine göre yönlendirme yapıyoruz. Ödül ya da sergi için çalışmıyoruz ama bu özverili çalışma sonucunda tabi ki başarıyı getiriyor” dedi.

    El nakışı sınıfında farklı kültürler, farklı memleketlerden kadınların bir araya gelerek tarihi yaşattığına dikkat çeken Kurs Öğretmeni Yasemin Konca ise “Ortaya çıkan her üründe 100 yıllar sonrasına eser bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok eski sandıklarından çıkan el nakışlarını tekrar çalışıp gelecek tarihimize emanet ediyoruz. El nakışı kendi el emeğimiz, göz nurumuz. BELMEK kursları bir sanat evi” diye konuştu.

    Kursiyerlerden emekli Hatice Tatlıçeşme ise BELMEK’te eğitime devam edebilmek için haftanın 2 günü Eryaman’dan Demetevler’e geldiğini söyleyerek, yeteneklerini bu kursta keşfettiğini dile getirdi. Hobby olarak el nakışı ile ilgilendiğini ifade eden Tatlıçeşme gibi Semra Yıldırım da BELMEK’te yeteneklerini keşfederek, hediye amaçlı pek çok güzel ürün ortaya koyduğuna dikkat çekti.