Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BELMEK’TE TAŞ BEBEK KURSUNA YOĞUN İLGİ…

Türkiye’nin En Büyük Yerel Yönetim Okulu Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları Arasında Taş Bebek Yapımı Dikkat Çekiyor

07 Aralık 2012 Cuma 00:00
BELMEK’TE TAŞ BEBEK KURSUNA YOĞUN İLGİ…

Türkiye’nin En Büyük Yerel Yönetim Okulu Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları Arasında Taş Bebek Yapımı Dikkat Çekiyor

Büyük İncelik ve Dikkat İsteyen Taş Bebeklerin Yapımında En Basiti 24 İşlemden Geçiyor

tas_bebek_770_6_07122012.JPG

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dört bir yanında sürdürdüğü Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) arasında her biri birbirinden değerli taş bebekler, büyük ilgi görüyor. Bir eşine daha rastlanması mümkün olmayan taş bebekler, gelişen teknoloji ile tek tipleşen hediyeler arasında yıldız gibi parlıyor.

 Türkiye’nin en büyük yerel yönetim okulu BELMEK, 32 branşta verdiği eğitimle Başkentli kadınların yeteneklerini geliştirmesine güzel bir imkan tanıyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde 439 usta öğretici ile 6 ana merkez ve 160 kurs yerinde sürdürülen kurslarda, alanında uzman eğitmenler; mefruşattan resme, gümüşten ahşap boyamaya kadar çeşit çeşit dalda kurs veriyor. Yılsonunda düzenlenen bir yılın el emeği göz nuru sergilerde ise en çok dikkat çeken bölümlerden biri taş bebekler oluyor. Birbirinden renkli kıyafetleri, sevimli yüz hatları ve geleneksel kültürü yansıtması ile büyük beğeni kazanan taş bebek yapımı kursuna ilgi de her sene giderek artıyor.

- YAPIMI İNCELİK VE DİKKAT İSTİYOR

    Üç boyutlu karikatür çalışması olarak tanımlanan Taş Bebek yapımı, ince, naif ve dikkatli bir el emeği gerektiriyor. Öncelikle pürüzsüz taşlar, d


    Doğadan toplanan taşlar birbirinden farklı olduğu için her bebek de tabii ki birbirinden farklı özellikler taşımasıyla ön plana çıkıyor.erelerin denizlere kavuştuğu yerlerden özenle toplanıyor, içlerinden irili ufaklı dört tanesi seçilerek, masanın başına oturuluyor. Bundan sonrası çok ince ve özenli bir çalışma gerektiriyor. Yapılacak tiplemeye karar verildikten sonra seramik hamuru hazırlanıyor ve tiplemenin kıyafetine göre dikkatlice taşların üzerine giydiriliyor. Kıyafet süslemelerinde çeşitli pullar, boncuklar, danteller gibi materyaller kullanılıyor. Yüz hatları ise göz nuru akıtılarak kıl kadar ince fırçalarla boyanıyor.

 “Üç Boyutlu Karikatüristik” çalışma olarak adlandırılan bu kurslar sayesinde yöresel kıyafetler, Osmanlı halk yaşantısındaki tiplemeler, Saray kıyafetleri ve Nasrettin Hoca gibi milli kahramanlar bugüne taşınıyor, geleneksel halk kültürü, o küçücük bebeklerin üzerinde yaşatılıyor.

- KURS 4 BÖLGEDE VAR

    BELMEK’in göz nuru taş bebek kursları 4 bölgede devam ediyor. Mamak, Altındağ, Çankaya ve Çayyolu bölgelerinde 3 uzman eğitmen tarafından verilen kurslara 112 öğrenci devam ediyor.

    Taş bebek yapımı eğitmenlerinden Arzu Tınaz, büyük emek isteyen bebeklerin en az 24 aşamadan geçtiğini ifade ederek, “Kültürümüz çok zengin. Bu zengin kültürü yansıtmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Rusların matruşkası nasıl dünya çapında tanınıyorsa bizim taş bebeklerimiz de tanınsın, bilinsin istiyoruz” diye konuştu.

    Emekli olduktan sonra kursa başladığını ifade eden Tunç Ay, ilk senesinde büyük bir azimle çalıştığını dile getirerek, “Çok zevkli, çok keyifli bir uğraş. Ortaya çok güzel işler çıkıyor” dedi.

- İLETİŞİM ADRESLERİ

Altındağ Bölgesi;
Altındağ Kültür Merkezi Altındağ Cad. No: 31 
(Kiler Üstü) Dışkapı-Altındağ / Ankara  (0312)  347 93 70

Çankaya Bölgesi:
Sağlık-1 Sokak No: 40/A Kızılay / Ankara  (0312)  433 82 71

Çayyolu Bölgesi:
Çayyolı Köyü 8. Cadde Necatibey Sok. No: 75/1 Çayyolu / Ankara
(0312)  285 78 64

Mamak Bölgesi
Şafaktepe Kültür Merkezi, Şafaktepe Mah. Tıpkültesi Cad. Mamak / Ankara  (0312)  320 56 17