Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkan Gökçek Yabancı Parlamenterlerle Bir Araya Geldi…

-AKDENİZ PARLANMENTERLER ASAMBLESİ ( APA) ONURSAL BAŞKANI ABDELWAHAD RADİ VE TÜRK VE YABANCI PARLAMENTERLERDEN OLUŞAN HEYETİ BAŞKAN GÖKÇEK, MOGAN GÖLÜ SOSYAL TESİSLERİNDE AĞIRLADI -BAŞKAN GÖKÇEK: “AVRUPA VE ASYA ARASINDA KÖPRÜ DURUMUNDA OLAN BİR ÜLKENİN BAŞKENTİ OLMANIN SORUMLULUĞUNU TAŞIYORUZ.” -“ AKDENİZ HAVZASINDAKİ ÜLKELER İLE DERİN TARİHİ BAĞLARI GÖZ ÖNÜNE ALARAK VE KENTLER DİPLOMASİSİNİN GÜCÜNÜ BİLEREK, AKDENİZ’İN BİR BARIŞ KARDEŞLİK, VE REFAH BÖLGESİNE DÖNÜŞMESİ İÇİN PEK ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK, ATMAYA DEVAM EDİYORUZ” -APA ONURSAL BAŞKANI RADİ: “ AKDENİZ’İN KALBİ VE EN ÖNEMLİ BAŞKENTLERİNDEN BİRİNDE OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ. HEPİMİZİ BURADA BARIŞ, DEMOKRASİ VE DİYALOĞUN OLUŞMASI İÇİN BULUNMAKTAYIZ”

02 Mayıs 2012 Çarşamba 16:13
Başkan Gökçek Yabancı Parlamenterlerle Bir Araya Geldi…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi (APA) Onursal Başkanı Abdelwahad  Radi ve Parlamenterlerinden oluşan heyeti, ağırladı.  
Başkan Gökçek, Mogan Gölü Sosyal Tesisleri’nde ev sahipliği yaptığı gecede, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Onursal Başkanı Radi ile beraberindeki  Arnavutluk, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa , Malta , Mısır, Portekiz, Romanya, Sırbistan ve Ürdün’den APA’da ülkelerini temsil eden parlamenterlerden oluşan heyet , Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, APA Türk Grubu Başkanı Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut ve davetliler katıldı.  
Konuklarını, Büyükşehir Belediyesi Mehter takımı tarafından  verilen mini bir konseri eşliğinde karşılayan Başkan Gökçek, konuklarına tek tek hoş geldiniz diyerek, kendilerini Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
Gece boyunca Halk oyunları ekibi FOMGET’in Anadolunun farklı yörelerinden sunduğu folklor gösterilerini büyük ilgiyle izleyen konuk parlamenterler, gruplarla da bol bol fotoğraf çektirdiler.  

BAŞKAN GÖKÇEK: “AKDENİZ BÖLGESİ DÜNYA TARİHİ BOYUNCA ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLMUŞTUR”

yabanci_400_2_02052012.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konuk heyete hitaben yaptığı konuşmada, Akdeniz’e  barış ve refah havzasına dönüştürmek gibi büyük bir ideale hizmet eden Akdeniz Parlamenterler Asamblesi gibi önemli bir kurumun çok değerli parlamenterlerini Ankara’da ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek,  “Akdeniz bölgesi Dünya tarihi boyunca çok önemli  bir yere sahip olmuştur.  Çünkü Mısır, Yunan, Roma, İslam Medeniyeti gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapan coğrafyaya sahiptir” dedi.
Başkan Gökçek,  “Bugün de yine aynı önemini sürdüren bölge ülkelerinin Akdeniz  Parlamenterler Asamblesi gibi bir kurumsal yapı çatısı altında birlikte hareket etmelerini ve bölgenin geleceği ile ilgili sorunları yine bu çatı altında tartışılmasının çok önemli buluyorum” diyerek sürdürdüğü konuşmasında şunları söyledi:
       
-“ TÜRKİYE GİBİ AVRUPA VE ASYA ARASINDA KÖPRÜ DURUMUNDA OLAN BİR ÜLKENİN BAŞKENTİ OLMANIN SORUMLULUĞUNU TAŞIYORUZ
“ Türkiye gibi Avrupa ve Asya arasında köprü durumunda olan bir ülkenin Başkenti olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. , Akdeniz havzasındaki ülkeler ile derin tarihi bağları göz önüne alarak ve kentler diplomasisinin gücünü bilerek, Akdeniz’in bir barış kardeşlik, ve refah bölgesine dönüşmesi için pek çok önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz”
Tiran, Saraybosna, Zagrep, Üsküp, Kahire ve Şam ile uzun süreden beri kardeş şehir ilişkilerinin devam ettiğini hatırlatan Başkan Gökçek,  Rabat, Roma ve Trablus ile kardeş şehir  anlaşmalarının ise imzalanma aşamasında olduğunu söyledi. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kardeş şehir ilişkileri çerçevesinde en iyi tecrübelerin paylaşılarak sunulan hizmetlerin kalitesinin arttırıldığını belirttiği konuşmasında, diğer  taraftan da düzenlenen kültürel faaliyetler ile halklar arasındaki barış ve kardeşlik anlayışlarını arttırdıklarını kaydetti. 
Ankara’da düzenlenen  pek çok konferans ve kültür günleri ile belediye başkanlarını bir araya getirerek ikili ve taraflı ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarının altını çizen Başkan Gökçek konuşmasını şöyle sürdürdü:  
 “Ankara da düzenlediğimiz Glokal Forum-Medeniyetler Buluşması Konferansı ile sorunlu veya geçmişte büyük sorunlar yaşayan bölgelerin belediye başkanlarını, barış ve kardeşlik amacıyla aynı masa etrafında toplamayı başardık. İsrail-Filistin, Sırbistan*Bosna Hersek, Kıbrıs Türk Kesimi ve Rum Kesimi, Yunanistan-Türkiye gibi pek çok ülkeden Belediye Başkanları bir araya gelerek temsil ettikleri halkların barış ve kardeşliğe olan özlemini yüksek sesle dile getirdiler.”
Başkan Gökçek, Dünyanın ateş topu olarak adlandırılan ve Akdeniz havzasını yakından ilgilendiren Balkanlar Bölgesinde de aktif rol oynadıklarını vurgulayarak, “Büyük Balkan Kentleri Dostluk ve İşbirliği” Konferansı düzenleyerek 30’dan fazla kentin Belediye Başkanlarını da Ankara’da biraraya getirdiklerini kaydetti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bu çalışmaların yakından takip edildiğini ifade eden Başkan Gökçek, “2011 yılında Akdeniz’de Mükemmellik Ödülü’ne bizi layık görmenizden dolayı teşekkür ediyorum. Şüphesiz bu anlamlı ödül bundan sonra da bizim gerek Akdeniz Bölgesinde gerekse Avro-Med (Avrupa-Akdeniz Forumu) çerçevesinde faaliyetlerimizi arttırarak, özelde Akdeniz Havzası, genelde ise tüm dünyada, barış kardeşlik ve işbirliğinin geliştirilmesi gayretlerimize büyük bir teşvik oluşturur” diye konuştu. 
      
-APA ONURSAL BAŞKANI RADİ,:  AKDENİZ’İN KALBİ VE EN ÖNEMLİ BAŞKENTLERİNDEN BİRİNDEYİZ. HEPİMİZ BURADA BARIŞ,DEMOKRASİ VE DİYALOĞUN OLUŞMASI İÇİN BULUNMAKTAYIZ”      
Başkan Gökçek’in ardından heyet adına konuşma yapan, Akdeniz  Parlamenterler Asamblesi Onursal Başkanı Abdelwahad Radi, kendim ve heyetim adına misafirperliğiniz için teşekkür ederim diyerek başladığı konuşmasında, “Türkiye’nin Başkenti Ankara da,  bu güzel şehirde bu toplantıyı düzenlediğiniz için bir kez daha teşekkür ederim.  Akdeniz’in kalbi olduğu için biz Türkiye de bulunuyoruz.  Akdeniz’in en önemli Başkentlerinden birindeyiz.  Hepimiz burada barış,demokrasi ve diyaloğun oluşması için bulunmaktayız” dedi. 
Akdeniz’in Dünyanın kalbi olduğunu çünkü 3 büyük dinin bu coğrafyada yaşadığını ifade eden Radi, “Akdeniz Parlamenterler Asamblesi ülkelerin birarada yaşamasına katkı sağlayacaktır. İnsanlığın gelişmesi çok önemlidir.  Biz bu ülkeleri temsil ediyoruz.  Nihai olarak Akdeniz Birliğini oluşturacağız. Barış için bizim bu yolda ilerlememize yardımcı olan Türkiye’ye çok teşekkür ederiz” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından  Başkan Gökçek, konuk heyet başkanına el işlemeli çini tabak hediye ederek heyetle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. 
Daha sonra Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Onursal Başkanı ve parlamenterleri Gençlik Parkı’na davet eden Başkan Gökçek, burada da suyun ışık ve müzikle oluşturulan gösterisini birlikte izlediler.  Gösteriyi büyük bir keyifle izleyen konuk parlementerler, beğenilerini, “Çok fantastik bir gösteriydi. gelenekselle klasik müzik çok güzel harmanlanmış özellikle Türk Marşının olduğu bölümü çok beğendik” diye dile getirdiler.   

- AKDENİZ PARLAMENTERLER ASAMBLESİ-     
Akdeniz havzasındaki ülkelerin ulusal parlamentolarından temsilcilerin katılımcılarıyla çalışmalarını sürdüren, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi’ne Türkiye Büyük Millet Meclisi 2 Mart 2005 Tarihli 65. Birleşiminde üye olmasına karar verilmişti. 
APA’ya üye ülkeler ana katılımcı ve  ortak katılımcı olarak iki kategoride  değerlendirilirken, Türkiye; Arnavutluk, Bosna Hersek , Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsrail, İtalya, Kıbrıs Rum Yönetimi, Libya, Lübnan, Malta, Makedonya, Monaka, Mısır, Portekiz, Slovenya, Sırbistan Karadağ, Suriye, Tunus , Ürdün ve Yunanistan ile birlikte ana katılımcılar arasında yer alıyor.
Her ana katılımcı üye parlamentodan 5,  ortak katılımcılardan ise 2 üye ile temsilci toplantılara katılabiliyor. Genel Sekreterliği Malta’da olan Asamble bünyesinde ele alınan konuların birincisi “Siyasi ve Güvenlikle İlgili İşbirliği Komitesi”, ikincisi “Ekonomik, Sosyal ve Çevre İşbirliği”, üçüncüsü  “Medeniyetler Arası Diyalog ve İnsan Hakları” Daimi Komitesi adı altında üç farklı komite oluşturulmuştu.