BAŞKAN GÖKÇEK, MOSKOVA BELEDİYE BAŞKANI'NI AĞIRLADI

Başkan Gökçek’in davetlisi olarak özellikle ekonomik işbirliğine dayalı çeşitli konularda yapılacak anlaşmalara katılmak üzere Ankara’ya gelen konuk Başkan Sobyanin, “Moskova ve Ankara’nın potansiyeli çok yüksek. O yüzden işbirliğimizi daha verimli ve yapıcı bir şekilde geliştirmemiz gerek” dedi.

15 Nisan 2015 Çarşamba 15:35
BAŞKAN GÖKÇEK, MOSKOVA BELEDİYE BAŞKANI'NI AĞIRLADI

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK, MOSKOVA BELEDİYE BAŞKANI SERGEY SOBYANİN VE BERABERİNDEKİ HEYET İLE MAKAMINDA BİR ARAYA GELDİ
-KONUK BAŞKAN SOBYANİN:
“MOSKOVA VE ANKARA’NIN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK. O YÜZDEN İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA VERİMLİ VE YAPICI BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRMEMİZ GEREK”
“DÖVİZ KURUNUN DEĞİŞİKLİĞİNE RAĞMEN ANKARA’YA GELEN RUS TURİST SAYISI DÜŞMEYECEKTİR”
-BAŞKAN GÖKÇEK:
“MOSKOVA VE ANKARA BELEDİYELERİ İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÇOK CİDDİ BİR KATALİZÖR VE ÖNCÜ OLACAKTIR”
“ANKARA VE MOSKOVA GÜNLERİYLE GELECEK KÜLTÜREL GELİŞMELER BİZİ BİR KAT DAHA YAKINLAŞTIRACAK”

Moskova Belediye BaşkanıAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

-“GEÇEN YIL İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADIK”
Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen ziyarette konuklarını, “Sizleri Ankaramızda görmek bizi çok mutlu etti” diyerek karşılayan Başkan Melih Gökçek, “ilişkilerimiz açısından bu sene, her iki taraf için de hızlı bir başlangıç oldu. Bundan sonra çok daha süratli devam edeceğiz” diye konuştu.
Başkan Gökçek’in ardından ziyarete ilişkin açıklamada bulunan Sobyanin de “Bizi Ankara’ya davet ettiğiniz için çok minnettarım. İnanıyorum ki bu ziyaretimiz bizim için çok ilginç olacak ve karşılıklı yararlar sağlayacaktır” dedi.
Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin bundan 50 sene önce başladığını kaydeden konuk Başkan Sobyanin, “İki şehrimizin potansiyeli çok yüksek. O yüzden işbirliğimizi daha verimli ve yapıcı bir şekilde geliştirmemiz gerek. Bunu elde etmek için geçen sene aralık ayında Moskova ile Ankara arasında işbirliği protokolü imzalandı… Bu protokol kapsamında da şehrin kalkınması, inşaatı, ulaşımı, sosyal ve diğer sektörler yer alıyor” diye konuştu.

-“GELEN RUS TURİST SAYISI HİÇ DÜŞMEYECEK”
Turizm alanındaki işbirliğine de değinen Sobyanin, “Döviz kurunun değişikliğine rağmen eminiz ki özellikle Ankara’ya gelen Rus turist sayısı düşmeyecektir. Türkiye’den Moskova’ya turistik ve iş amacıyla ziyaret yapan kişilerin sayısı da son birkaç yıl içerisinde 2 kat artmıştır. Bu da bizim özellikle siyasi alandaki işbirliğimizin potansiyelinin yansımasıdır” dedi.

-“İŞBİRLİĞİ ANKARALILAR VE MOSKOVALILARIN YARARINA OLACAK”
Bu yıl Moskova’da Ankara günleri düzenleneceğini ve etkinliklerin en yüksek seviyede ve çok başarılı bir şekilde gerçekleştirileceğine inandığını da kaydeden Konuk Başkan Sobyanin, sözlerini “Biz de aynı şekilde 2016 yılında Ankara’da Moskova Günleri düzenleyeceğiz. Eminim ki İşbirliğimiz gerek Moskovalılar gerek Ankaralılar yararına olacaktır. Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyoruz” diyerek tamamladı.

-BAŞKAN GÖKÇEK: “İKİ BELEDİYE ÖNCÜ OLACAK”
Konuklarına ziyaretlerinden ötürü tekrar teşekkür ederek sözlerine başlayan Başkan Gökçek de, iki belediyenin ülkelerin işbirliği açısından önemli görevler üstlendiğini anlatarak, “Daha önceki dönemlerde Moskova ile çok süratli temaslarımız vardı. O yılları yeniden özledik. İnşallah yeniden birlikte yapacağız” dedi.
Özellikle son birkaç yıl içerisindeki mevcut gelişmelerin Türkiye ile Rusya’nın büyümesini ve yakınlaşmasını gerektirdiğini anlatan Başkan Gökçek, “Bu konuda Moskova ve Ankara belediyeleri gerçekten çok ciddi bir katalizör olacaktır, öncü olacaktır” diye konuştu.
“Özellikle siyasi yakınlaşmada çok ciddi adımlar bizim tarafımızdan da atılabilir” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Gökçek, yarın imzalanacak ticari protokolü çok önemsediğini de kaydederek, şunları söyledi:
“Arkasından Ankara ve Moskova günleriyle gelecek kültürel gelişmeler bizi bir kat daha yakınlaştıracak.
Özellikle hükümetlerimizin çok ciddi anlamda karşılıklı yatırım arzuları var. Bunlar da bizi çok sevindiriyor. Özellikle gaz konusunda atılacak adımlar her iki ülke için çok faydalı olacak diye düşünüyorum. Gerçekten sayın başkanın gelmesi bizi çok sevindirdi. İnşallah güzel dakikalar geçireceklerine inanıyorum. Tekrar hoş geldiler.”
Konuşmaların ardından konuğuna el yapımı çini vazo ve birlikte çekilmiş fotoğrafını hediyen eden Başkan Gökçek’e, Sobyanin de özel bir fincan hediye etti.

-DOSTLUK SERGİSİNİ BİRLİKTE AÇTILAR
Başkan Gökçek daha sonra konuğu Sobyanin’i kendisinin kullandığı makam aracı ile Kızılay’daki Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi Binası’nın giriş katında yer alan Güvenpark Sanat Galerisi’ne getirdi. Burada her iki Başkan “Türkiye ve Rusya arasındaki Diplomatik İlişkilerin 95. Yıldönümü” nedeniyle düzenlenen özel serginin açılışını yaptı.
Başkan Gökçek, konuk belediye başkanı ve beraberindeki heyetle sergiyi gezerek, 95 yıllık dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin simgesi olan fotoğrafları incelediler.
Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 95. yıldönümü nedeniyle düzenlenen sergide sembolik olarak 95 adet fotoğraf yer alıyor. Sergi 1920’li yıllardan bu yana iki ülke işbirliğini ve çeşitli ziyaretleri anlatıyor.