Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkan Gökçek’in “Kültür Zirvesi”ndeki Sunumu...

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK, BAŞKENTİN TURİZM POTANSİYELİNİ ARTIRACAK PROJELERİ ANLATTI -BAŞKAN GÖKÇEK: “ANKARA’YI TURİZM AÇISINDAN ZENGİN HALE GETİRMEK İÇİN ÇOK CİDDİ BİR ATAK İÇERİSİNDEYİZ” “HACI BAYRAM’DA ÇOK GÜZEL BİR RESTORASYON GERÇEKLEŞTİRDİK”

23 Aralık 2011 Cuma 06:35
Başkan Gökçek’in “Kültür Zirvesi”ndeki Sunumu...

1.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’yı turizm açısından zengin bir kent haline getirmek için çok ciddi bir atak içerisinde olduklarını söyledi.
Başkan Gökçek, Sheraton Otel’de düzenlenen “2011 Kültür Turizmi Zirvesi”nde sinevizyon eşliğinde bir sunum yaparak, Başkent’in turizm potansiyelini daha da artıracak projelerini anlattı.
Kültür, termal, rekreasyon alanları, hayvanat bahçesi, alışveriş merkezleriyle Ankara’nın diğer illerin turizm potansiyelini yakalayacağını vurgulayan Başkan Gökçek, sunuma başlamadan önce mahkeme kararlarıyla engellenen projelere dikkat çekti.
Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararlarıyla tarihi mirasa sahip çıkma konusunda engellendiğinin altını çizen Başkan Gökçek, “Mahkeme kararları dolayısıyla iş ve işlem yapamaz hale geldik. 100 davanın 95’ini kaybettik” dedi.
 Adını açıklamak istemediği bir üniversitenin tayin ettiği bilirkişilerce verilen ön yargılı raporları gündeme getiren Başkan Gökçek, “Ben bu üniversiteden, Ankara Kalesi’nin her şeyini yapmasını, nasıl bir restorasyon istiyorlarsa hayata geçirmelerini istedim. ‘Size teslim edeyim’ dedim. Cesaret edip gelip alamadılar. ‘Bırakın yapalım’ dedik. Yaptık. Mimarlar Odası mahkemeye gitti. O üniversiteden bilirkişi tayin edilip kararların iptali birkaç ay sürdü” diye konuştu.

-“YEPYENİ BİR HACI BAYRAM DOĞDU”
Büyükşehir Belediyesi’nin daha sonra Ankara Kalesi’nde restorasyon çalışmalarına başladığı bilgisini veren Başkan Gökçek, öncelikle Ulus Tarihi Kent Merkezi ve Hacı Bayram Kentsel Dönüşüm Projesi üzerinde durduklarını dile getirdi. Buraya dair master planlarının da mahkeme kararlarıyla iptal edildiğini ifade eden Başkan Gökçek, Hacı Bayram Camii ve civarında yapılan çalışmaları eski ve yeni durumu gösteren fotoğraflarla anlattı. Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Hacı Bayram’da çok güzel bir restorasyon gerçekleştirdik. Hacı Bayram’ın arka kısmını tamamen yıktık ve ikinci bölümü aslına uygun şekilde yaptık. Birinci ve ikinci kısmı birbirinden ayırt etmeniz mümkün değil. En önemli hususlardan bir tanesi de meşhur Augustus Tapınağının yapıya bağlı olması. Bina fiyatları ortalama eski parayla 50 milyar civarındaydı. Şu anda 1 trilyona vermiyorlar. İlk başta özel bir metot uyguladık ya satın aldık ya kamulaştırdık. Daha sonra da üs hakkıyla 30 yıllığına vermeye başladık. İlk başta müşteri bulunmazken şu anda talipler kuyrukta bekliyor. Yepyeni bir Hacı Bayram bu suretle Ankara’da doğdu.”

-“HIDIRLIKTEPE’YE İNANÇ MERKEZİ”
Hacı Bayram civarındaki bazı sokaklarda da sağlıklaştırma yapıldığını söyleyen Başkan Gökçek, Tarihi Roma Tiyatrosu’nun restorasyonu için gerekli hazırlıkların yapıldığını, gelecek yıl sonunda çalışmaların bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Hacı Bayram karşısındaki Hıdırlıktepe’de bir inanç ve tarih müzesi kurulacağını da anlatan Başkan Gökçek, gecekondularla dolu, tarihi özellikleri olmayan, korunacak yapının bulunmadığı tepede oluşturulacak inanç ve tarih merkezinin de 2 yılda hizmete açılabileceğini söyledi.
Ankara Kalesi içinde de restorasyon ve alt yapı çalışmalarının başladığını dile getiren Başkan Gökçek, turizmi sadece kültür turizmi olarak görmediklerine dikkat çekerek, diğer projelerini aktardı. Türkiye’nin en büyük ve en farklı hayvanat bahçesinin Ankara’da hizmete açılacağını ifade eden Başkan Gökçek, evcil ve yabani hayvanların, gösteri merkezlerinin büyük ilgi göreceğini kaydetti.

-ANKARA TERMAL TURİZMDE ATAK YAPACAK
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gökçek, diğer projelerini de anlatırken, şunları kaydetti:
“Ankara’da bir de fuar alanı çalışmamız var. Hem ekonomi hem turizme katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu yıl içinde hayata geçmiş olacak. Yapmak istediğimiz konulardan bir diğeri Ankara’ya termal tesislerinin kazandırılması. 8 ilçede sıcak su imkanı var. Belediye Kanunu çıkarken bunun için kişisel gayretim de oldu. Alt yapıyı ücretsiz yapabiliyoruz, bunun için ciddi desteğimiz var. Ankara bu konuda da 8-10 yılda atak yapacak. İlgilenen arkadaşlara da buradan çağrıda bulunuyorum. Gelsinler yatırım yapsınlar, alt yapısını biz yapmaya hazırız. İlçenin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olması da şart değil, Kanuna böyle bir şey koyduk.”
İç turizme de çok önem verdiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, bunun için Türkiye’de hatta dünyada olmayan rekreasyon alanlarını yaptıklarını ifade etti. Ankara’da biri henüz yapım aşamasında 9 tane rekreasyon alanı bulunduğunu belirterek, “Yaz aylarında otobüslerle yerli turist gelmesi bizi mutlu ediyor” diyen Başkan Gökçek, Mogan, Göksu, Altınpark, Harikalar Diyarı, Dikmen Vadisi, 50. Yıl ve Gençlik Parkı hakkında bilgi verdi.

-“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MÜZESİ”
Sinevizyondan, Gençlik Parkı’ndaki su ve ışık gösterisinden kısa bir bölüm izleten Başkan Gökçek, “Bu yıl yaz aylarında akşam saatlerinde yerli ve yabancı turistlere ücretsiz gösteri yapacağız. Yurt dışında bilirsiniz paralıdır, bizde ücretsiz olacak. Ben yaptırmaya niyetlendiğimde bu kadar güzel olacağını sanmıyordum” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda Başkent’in turizm atağına dikkat çeken Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Ankara turizm açısından aslında fakir bir il. Zengin hale getirmek için çok ciddi bir atak içindeyiz. Kültür Bakanımızın da ifade ettiği gibi bir Medeniyetler Müzesi’ni de herhalde3-4 yılda kazandırmış olacağız. Herhalde Türkiye’nin en büyük müzesi olacak. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde hem kültür, hem termal hem de rekreasyon alanları, hayvanat bahçesi, alışveriş merkezleri ile ümit ediyorum ki Ankara turizmi de diğer vilayetlere yaklaşabilecek bir potansiyele ulaşabileceğimize inanıyorum.”