Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Avrupa’nin En Büyük Ödülüne Kavuşuyor…

02 Ekim 2009 Cuma 02:53
Ankara Büyükşehir Belediyesi Avrupa’nin En Büyük Ödülüne Kavuşuyor…

Avrupa Konseyi Tarafindan Şimdiye Kadar Sadece Viyana Ve Lahey’e Verilen Ödülü, 7 Yil Gibi Kisa Bir Sürede Kazanarak Tarihe Geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bugün (10 Ekim-Cumartesi) Düzenlenecek Törenle Büyük Ödülü’nü Alacak
-Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Ortak Bir Avrupa Ideali, Yönetim Anlayişi Ve Çağdaş Uygulamalar Gerçekleştiren Belediyelere Verdiği 4 Ayri Ödülün En Büyüğü Olan Avrupa Ödülü’ne Layik Görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi Adina Başkan Gökçek’e Ödülü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkani Luis Marie De Puig Verecek
-Ankara’nin Hakettiği Ödülüne Kavuşmasi Onuruna Düzenlenen Ödül Töreni Için Avrupa’nin Birçok Ülkesinden Gelen Avrupa Konseyi Üyeleri, Parlamentler, Büyükelçiler Ve Belediye Başkanlari Başkent’te Buluştu


Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa’nın büyük kentlerinin kazanmak için yarıştığı “Avrupa Ödülü”ne bugün kavuşuyor.
2001 yılında Avrupa Şeref Bayrağı, 2003 yılında da Avrupa Şeref Plaketi’ne layık görülen Büyükşehir Belediyesi’ne, bu yıl da Büyük Avrupa Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştı. Böylece, Viyana ve Lahey’in ardından 3 ödülü birden alan üçüncü belediye olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, başarılarını bir kez daha Avrupa’ya tescil ettirdi. 
Avrupa Ödülü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından kentsel, çevresel, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkilerde dünyada örnek teşkil edecek çalışmalar yapan kentler ve belediyelere verilen en büyük ödüllerden biri Avrupa Ödülü’ne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi adına ödülü Başkan Melih Gökçek, bugün (10 Ekim Cumartesi) düzenlenecek törenle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Luis Marie de Puıg’den alacak.
 Gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm, yeşillendirme, sosyal ve kültürel projelerin yanı sıra Başkent Ankara’nın çağdaş bir kent olmasında ve uluslararası diplomasiler konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye ve Dünya’ya örnek olan Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Ödülü’nü de alarak, bu çalışmalarının önemini Avrupa’ya da tescil ettirdi.

-ÖDÜLE 7 YILDA ULAŞILDI
Dünya’nın birçok ülkesinden, kentinden, kurum ve kuruluşundan çeşitli ödüller alan Büyükşehir Belediyesi, Avrupa’nın en büyük ödülü sayılan Avrupa Ödülü’nü, Avrupa'da her üç ödülü de alan Viyana ve Lahey’in ardından alan tek belediye oldu. Ayrıca diğer iki kent, ödülü 25 yıllık normal süreçte alırken, Büyükşehir Belediyesi 3 ödülü birden 7 yıl gibi kısa bir süre içerisinde alan tek belediye olarak tarihe geçti.

-ANKARA, AVRUPA’NIN DEV KENTLERİYLE YARIŞTI

Komitede yapılan oylamaya, Almanya, Fransa, Macaristan, İtalya, Polonya ve Türkiye'nin önerdiği kentler katıldı. İlk oylamada Fransa ve Almanya'nın önerdiği kentler 6'şar, Türkiye'nin önerdiği Ankara ise 7 oy aldı. Son oylamada komite üyelerinin tamamının desteğiyle, bu yılki ödülün Ankara'ya verilmesi kararlaştırıldı.
Avrupa Konseyi’nin en büyük ödülü olan Avrupa Ödülü’ne hak kazananların seçilmesinde ilk adım Avrupa Diploması’dır. Diplomayı kazanan kentlerin belediye başkanlarına Parlamenterler Meclisi’nin Haziran oturumu sırasında diplomaları takdim edilir.
Avrupa Diploması’nı alan bir kent 5 yıllık bir çalışma sonrasında Şeref Bayrağı alabilecekken, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ilk başvurusunda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Çevre ve Tarım Komitesi tarafından doğrudan Avrupa Birliği Şeref Bayrağı ödülüne layık görüldü. 
Konsey tarafından, 2001 yılında ilk aşama olan Avrupa Diploması almadan direkt olarak bir üst kategoride bulunan AB Şeref Bayrağı ödülüne layık görülen Büyükşehir Belediyesi, 26-29 Temmuz 2002 tarihleri arasında tüm ödül komitesi üyelerinin katılımıyla Ankara’da Avrupa Şeref Bayrağı Takdim Töreni’ni gerçekleştirdi. Bu törende Avrupa Şeref Plaketi ve Avrupa Ödülü’ne giden yoldaki en önemli aşamalardan kabul edilen Avrupa Şeref Bayrağı’nı Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Komisyon Başkanı Francizsek Adamczyk’in elinden aldı.
 

-AVRUPA’DAN İKİNCİ ÖDÜL

Avrupa Şeref Bayrağı’nın ardından yine 5 yıllık bir süre gerekirken Ankara Büyükşehir Belediyesi,  gösterdiği gelişmeler sonucunda 2 yıl gibi kısa bir zaman içerisinde Avrupa Şeref Plaketi’ne layık görüldü. 2003 yılında Avrupa Şeref Plaketi’ni almaya hak kazanan ve bir ilke imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bu ödül de Belediye’nin uluslararası başarılarının Avrupa Konseyi tarafından çok ayrıcalıklı bir yere konulduğunun göstergesi oldu.
Ödül, 13-16 Haziran 2003 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Kardeş Kentler Konferansı”nda Başkan Melih Gökçek’e, Komisyon Başkanı Johanna Schicker tarafından verildi.

-BÜYÜK ÖDÜL, BÜYÜK ANKARA’YA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, örnek olan kentsel, çevresel,    kültürel, sosyal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği çalışmalarla Avrupa Konseyi tarafından bu kez de Avrupa’nın en büyük ödülü olarak gösterilen Avrupa Ödülü’ne layık görüldü. Büyükşehir Belediyesi bu ödülü ayrıca, dünya barışına, kardeşliğine ve işbirliğine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği çok önemli konferanslar, seminerler, sempozyumlar ve kardeş şehir günleri organizasyonları gibi kriterler de göz önünde bulundurularak almaya hak kazandı. En az 5 yıllık bir performans değerlendirmesi sonrasında verilen Avrupa Ödülü’ne Ankara Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda şehircilik alanında yapmış olduğu dev atılımlarla en önemli aday olmuştu.
Avrupa’nın verdiği ödüllerin en büyüğü, sonuncusu ve en önemli aşaması olarak kabul edilen ve Avrupa Konseyi tarafından verilen ‘Avrupa Ödülü’nü kazanan Büyükşehir Belediyesi, kazandığı ödülüne ise bugün (10 Ekim-Cumartesi) düzenlenecek törenle kavuşacak. 

-AVRUPA BAŞKENTİ; ANKARA OLACAK

Avrupa Konseyi Parlamenterleri, Ankara’nın kardeş kentlerinden heyetlerin ve Avrupa’nın birçok ülkesinden parlamenterler, belediye başkanları ve temsilcilerin de katılacağı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yapacağı özel bir oturumla Başkan Gökçek’e verilecek ödülü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Sn. Luis Marie de Puıg takdim edecek.
Büyük Avrupa ödülü kupası ile birlikte verilen Şiltin üzerinde ödülü kazanan her belediyenin adı yer alıyor. Ödülün diğer parçaları ise bir bronz madalya, ödül beratı ve ödülü kazanan belediyedeki bir veya birden fazla gencin Avrupa’da yapacağı gezide harcanmak üzere verilen bir burstan oluşuyor.

-AVRUPA’NIN EN İYİLERİNİ SEÇEN AVRUPA KONSEYİ

Avrupa Konseyi 1949 yılından beri toplanan, Avrupa çapında başta hukuk ve insan haklarının korunması, eğitim, kültür alanlarında anlaşmalar kabul eden, hükümetler arası bir kuruluştur. Avrupa Konseyi'ne Belarus, Kazakistan, Kosova ve Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üye.
5 Mayıs 1949’da 10 ülke merkezi Fransa’nın Strazburg kenti olan Avrupa Konseyi’ni kuran antlaşmayı imzalamışlardı. Şu an Avrupa Konseyi'nde 47 üye ülke bulunuyor. Türkiye anlaşmayı 1949 yılında imzalamıştı. Konsey’in Genel Sekreterliği'ni 2004 yılında 5 yıllığına seçilen Terry Davis (İngiltere) yürütüyor.

-TÜRKİYE’NİN GURURU ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ulusal ve uluslararası birçok sivil toplum örgütü tarafından 2009 yılı içerisinde çeşitli ödüllere layık görüldü.
Büyükşehir Belediyesi’nin sadece 2009 yılında aldığı ödüller şöyle:
1- TÜRKİYE'NİN EN YAŞANABİLİR ŞEHRİ - ANKARA
      (CNBC-E Business 2009 Eylül Sayısı)
2- TÜRKİYE’NİN EN REKABETÇİ ŞEHRİ - ANKARA
     (EDAM - Deloitte ortak çalışmasıyla hazırlanan rapor
      2009 Ocak)
 3- ‘EN İYİ UYGULAMA’ ÖDÜLÜ -  TOBAS (Kuzey Ankara
     Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne verilen En iyi Uygulama
      ödülü)  BM HABİTAT
 4- YILIN EN İYİ STRATEJİK YÖNETİM SERGİLEYEN
      BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖDÜLÜ- ANKARA
      BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE 2009- Ocak)
      EYPASAD-(Eğitim ve Yönetimde Politika Analizleri ve
      Stratejik Araştırmalar Derneği
 5- YILIN EN İYİ STRATEJİK YÖNETİM SERGİLEYEN
       BÜYÜKŞEHİRE BAĞLI KURUM ÖDÜLÜ  - EGO 2009
       Ocak - EYPASAD (Eğitim ve Yönetimde Politika Analizleri
       ve Stratejik Araştırmalar Derneği
 6- YILIN EN İYİ STRATEJİK YÖNETİM SERGİLEYEN
      KURUM JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ - ASKİ  2009 Ocak
      EYPASAD (Eğitim ve Yönetimde Politika Analizleri ve
      Stratejik Araştırmalar Derneği)
 7-  ULUSLARARASI AB KALİTE ZİRVESİ ÖDÜLÜ – Ankara
      Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek - Haziran- 2009
         (Tüketici Akademisi)
 8-  2009 AVRUPA ÖDÜLÜ - ANKARA  BÜYÜKŞEHİR
      BELEDİYESİ – Nisan 2009 (AVRUPA KONSEYİ)