Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


BÜLTEN
07.05.2014

ÇOCUK MECLİSİ ‘NDEN KÜLTÜR SANATA YOLCULUK

Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Meclis Üyeleri Ankara’nın çok değerli iki müzesini ziyaret ettiler

Meclis Üyelerinin ilk durağı Etnografya Müzesi idi.

1925 yılında Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından yapılan müzede çocuklar, Müze yetkilisinin verdiği bilgilerle gerçekleştirdikleri ziyarete, Cumhuriyet Döneminin ilk müzesi olma özelliğini taşıyan Etnografya Müzesi’nin, 1938 - 1953 yılları arasında 15 yıl süreyle, Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakledilmeden önceki ilk istirahatgahı olduğunu bir kez daha öğrenerek başladılar.

Müzede, Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan birbirinden değerli eserleri, giysileri, geleneksel törenlere ait sergilemeleri,  el dokumaları, madeni ve ahşap eserleri, cam eşyaları büyük bir ilgiyle izleyen çocuklar,  birinci salonda yer alan Ankara Seğmen giysisi, Karadeniz ve Erzu­rum erkek giysisi, Ege`nin zeybek giysisi gibi geleneksel Türk kıyafetlerini, altın ve gümüş küpeleri, kemerleri, tokaları, el yapımı süsleri, takıları hayranlıkla izlerken; İşleme Bölümü’nü, el dokumaları, madeni eserleri yakından görme imkanı elde ettiler. Yedinci salondaki cam ve çini eserler bölümünde yeralan 13. Yüzyıl’a ait Selçuklu Döneminden kalma seramik tabakları, vazoları, 15-16.yüzyıl Osmanlı Dönemine ait çinileri gördüler;  19. yüzyıla ait Beykoz camları, vazo, şekerlik gibi eşyaları ve miğfer, ok, yay, topuz, zırh, tabanca, tüfekler hakkında bilgiler edindiler. Çocukların ilgi ile izledikleri bir diğer bölüm ise, dilbilimci, yazar ve politikacı Besim ATALAY’ın, yurdun değişik bölgelerinde sürdürdüğü görevleri süresince topladığı ve müzeye bağışladığı koleksiyonu oldu. Yazı gereçleri, el yazması Kur’anları, Sultan 2. Mahmud’un kızı Adile Sultan’ın Tuba Ağacı eserini, hat yazılarını, 17. yy’dan kalma tek parça Uşak halısını, Hereke halılarını, Selçuklu Şamdanlarını ve daha pek çok değerli parçaları görerek kültürel değerlerimizi yakından tanıma fırsatı elde ettiler.

Çocuklar, müze bahçesinde yeralan ve 1927’de İtalyan sanatçı Pietro Canonica’ya yaptırılmış olan bronz Atatürk heykelini de hayranlıkla izlediler

Daha sonra Resim Heykel Müzesi’ne geçen meclis üyeleri, burada da rehber tarafından bilgilendirildiler ve ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Mimar Ahmet Arif Koyunlu tarafından 1927 yılında kurulmuş olan bu çağdaş müzenin gerek mimari yapısını gerekse içerisinde yer alan değerli eserleri büyük bir beğeniyle izlediler.

Tarihi Türk Ocağı binasının restore edilmesinin ardından 1980 yılında faaliyete geçen müzenin galeri salonlarında yer alan birbirinden değerli eserler arasında adeta kaybolan çocuklar, resim, heykel ve seramikleri merakla, kimi zaman da hayretle anlamaya, anlamlandırmaya, kendilerince yorumlamaya çalıştılar;  Müze’nin bir başka bölümü olan ve geçmişte Atatürk’ün locasından gösteriler izlediği, Başkentin eğitim kültür hayatına değerli katkılar sağlamış önemli toplantı ve etkinliklerin düzenlediği tarihi salonu da görme imkanı elde ettiler.

Cumhuriyet öncesinden bugüne bir sanat yolculuğuna çıkarak, Türk resim heykel sanatının gelişmesinde çok büyük katkılar sağlayan Osman Hamdi, Halil Paşa ve Şeker Ahmet Paşadan, İbrahim Çallıya, Fikret Mualla, Eşref Üren, Osman Oral, Feyhaman Duran, Nuri İyem, Mustafa Ayaz’dan, eski Cumhurbaşkanlarımızdan Fahri Korutürk’ün eşi Emel Korutürk’e, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan, Şefik Bursalı’ya ve Hakkı Karayiğitoğlu, Haluk Tezonar’a çok değerli sanatçılarımızın çoğuyla da ilk kez tanışmış oldular.

Çocuk Meclisi, mayıs ayı süresince Ankara’daki önemli müzeleri ziyaret etmeye devam etmeyi planlıyor.

ÇOCUK MECLİSİ  

.