Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
06.06.104

“ BÖCEK YOKSA MEYVE YOK, SEBZE YOK “
 

Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Çocuk Üniversitesi’nden diplomalarını aldılar!

İlk olarak 18. Dönem çalışmaları kapsamında katılım sağlanan Çocuk Üniversitesi çalışmaları kapsamında düzenlenen Böcek Şenliği Okulu (BÖŞO) eğitim programıyla çocuklar, üniversiteye de ilk adımlarını atmış oldular.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dalı’nca yürütülen BÖŞO çalışmasına katılan 18 meclis üyesi, Prof. Dr. Cem ÖZKAN’in, öğreticiliğinin yanı sıra keyifli anlatımlarıyla da çok önemli bilgiler öğrendiler.

Çocukları bilimle tanıştırmayı, üniversiteye eğitiminin önemini vurgulamayı amaçlayan çalışmada meclis üyeleri, bilimin eğlenceli yüzüyle tanışmak ve daha ilköğretim yıllarından üniversiteyle tanışma imkanı elde ettiler

Yeryüzündeki hayvan türlerinin üçte ikisini oluşturan böceklerin bilinmeyen dünyalarına giren, böceklerin doğal yaşam ve insan hayatı için taşıdığı önemi kavrayan çocuklar,  1 milyon 200 bin hayvan türü olduğunu öğrendiklerinde ise şaşkınlıklarını gizleyemediler; böceklerin tüm canlıların nesillerini devam ettirmelerinde böceklerin rolünü öğrendiler.

Arıları, kelebekleri, karıncaları, sinekleri, uğur böceklerini yakından tanıyan çocuklar, yanlış bilinenleri, korku, tiksinme gibi olumsuz duyguları bir kenara bırakarak doğruları öğrenmek yolunda büyük bir adım attılar; kelebeklerin tırtıldan kelebeğe uzanan başkalaşımını, bir sürüngenden uçan bir canlıya dönüşümlerini merakla dinlediler; böceklerin ekolojik denge içerisindeki yerini, fiziksel yapılarını, beslenme ve savunma davranışlarını da görsellerle öğrendiler.

BİR Kilo Bal için 40.000 arının 6 milyon çiçek özü topladığını, bir ipek böceği kozasında 450- 900 metre kesintisiz ip oluştuğunu, ilaç sanayinde, organik boya yapımında böceklerin kullanıldığını, tozlaşma sayesinde insanların büyük bir çoğunluğunun beslenme ihtiyacının karşılandığını ve böceklerin özelliklerinden hareketle bugünün teknolojisinde robotların, kameraların, insansız uzay araçları gibi pek çok yenilik ve tasarımın kullanılmakta olduğunu öğrendiler.

Çocuklar, deney alanında mikroskopta incelemeler yaptılar, kaleydoskoptan böcek gözüyle etraflarına baktılar, karınca yuvasını incelediler, camekanlardaki kelebek ve böcek türlerini incelediler, türlerin ahşap ve plastik maketlerini yakından inceleme imkanı elde ettiler.

Programın sonunda Prof. Dr. Cem ÖZKAN; çocuklara diplomalarını verdi ve diplomalarına sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı. Çocuklar verdiği hem öğretici hem de eğlenceli eğitim çalışmasından dolayı Prof. Dr. ÖZKAN’a, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi sorumlularına ve değerli öğretim görevlilerine teşekkürlerini sunarak, kendilerini Çocuk Meclisi’ne davet ettiler.

ÇOCUK MECLİSİ