Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


BÜLTEN
28.05.2014 

ANKARA’NIN MÜZELERİNDEN TARİHE BAKIŞ
 

19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara’nın müzelerini gezmeye, tarihlerini, kültürleri, değerlerini, öğrenmeye devam ediyor

19. Dönem faaliyetleri kapsamında Etnografya Müzesi, Resim Heykel Müzesi, MTA Tabiat Tarihi Müzesi’ni ziyaret etme fırsatı yakalayan çocukların durağı bu kez, Cumhuriyet, Kurtuluş ve Cumhurbaşkanlığı Köşk Müzesi oldu

İlk olarak Kurtuluş Müzesine giden 21 meclis üyesi, 1915 yılında Mimar Hasip Bey tarafından yapılmış tarihi binada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda verilen kurtuluş mücadelesi döneminin kararlarının, Ankara’nın başkent oluşu, Saltanatın kaldırılması, ilk Anayasa’nın, Lozan Barış Antlaşması’nın kabulü ve Cumhuriyetin ilanı gibi birbirinden önemli kararlara tanıklık eden, 1920-1924 yılları arasında 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hizmet veren, ilk meclis binasını gezdiler. Sivas Kongresi'nde kullanılan masayı, Erzurum Kongresi'nde kullanılan mührü, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan telefon santralı, savaşta kullanılan araç gereçleri, istiklal madalyalarını, rozetleri, Lozan Barış Anlaşması’nın imzalandığı tarihi masayı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis’teki çalışma odasını gören çocuklar, buradan Cumhuriyet Müzesi’ne geçtiler

1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen, 1924 - 1960 yıllarında II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, Cumhuriyetimiz için çok önemli kararların alındığı, Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirildiği, Cumhuriyet Dönemi mimari özelliklerini yansıtan tarihi binanın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve III. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a ayrılmış  bölümlerini gezdiler; ATATÜRK’e ait giysileri, kol düğmelerini, köstekli saatini, özel yaptırılmış mührünü, Atatürk Devrimleri Odası’nı, dönemin milletvekillerinin yerlerini aldıkları genel kurul toplantı salonunu dikkatler incelediler.

Atatürk’ün, eseri olan “Büyük Nutuk”u, 15 - 27 Ekim 1927 tarihleri arasında altı gün süreyle, 36 saat 33 dakika süreyle burada okuduğunu öğrendiklerinde ise şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Çocukların son durağı ise Cumhurbaşkanlığı Müze Köşk’ü oldu. Atatürk’Ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinde,  gerek çalışmaları gerekse dinlenmesi amacıyla yeterli bir konut temini için,  Çankaya’daki bir bağevi nin, o zamanın Ankara Belediyesi tarafından 30 Mayıs 1921 tarihinde aarmağan edildiğini öğrenen çocuklar, yan taraftaki Pembe Köşk’e geçinceye kadar, Atatürk’ün evi olarak, Cumhuriyetin kurulması kararı gibi pek çok önemli tarihi olaylara da tanıklık etmiş bu konutun 1950’de müze olarak kullanıma açıldığı bilgisini de aldılar.

Restorasyon çalışmalarının ardından 2007 yılında tekrar ziyarete açılan Atatürk Müze Köşk’ünde çocuklar özellikle, Çalışma Odası’ndaki, Nutuk’u da kaleme aldığı masasını, çoğunda el yazısıyla notlar almış olduğu belirtilen, çeşitli dillerde yazılmış 2000 den fazla kitabın yeraldığı zengin kütüphanesinden çok etkilendiklerini belirttiler ve Atatürk’ün “Arkadaşlar, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözüne tanıklık eden,  pek çok önemli tartışmaların yapıldığı, görüşlerin notlar da alınarak paylaşıldığı, daha çok bir düşünce odası niteliğindeki Yemek Salonu’na hayran kaldılar.

Çocuklar Sergi Salonu’nda yer alan ve, bir zamanlar Atatürk’ün kullanmış olduğu eşyalarını,  Mazbatasını, kahve fincanları, bardaklar, kalemler gibi bazı özel eşyalarını da görme imkanı elde ettiler .

ÇOCUK MECLİSİ