Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
08.04.2014

ÇOCUK MECLİSİ LÖSEV ‘İ ZİYARET ETTİ

Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri LÖSEV’i ziyaret etti.

İlk olarak LÖSEV İlköğretim Okulu’na giden meclis üyeleri, okulun öğrencilerinden ve aynı zamanda meclis üyesi arkadaşlarıyla Meclis Başkanı Mustafa Şahin Gül’ün de olduğu bir grup tarafından karşılandılar. Öğrenciler tarafından okulu gezen ve bilgi alan meclis üyeleri, lösemiyi yenmiş olan çocuklara tamamen ücretsiz bir kolej eğitimi veren, ve bu özelliğiyle de hem Türkiye’de hem de dünyada bir benzeri olmayan, 2008 yılında LÖSEV tarafından açılmış olan okulu, sınıflarını, okul bahçesini, ana sınıflarını yakından görme ve tanıma imkanı elde ettiler.

Daha sonra LÖSEV Köyü’ne giden meclis üyeleri, toplantı salonunda, halkla ilişkiler sorumlusu Macide TOKBAŞ’ın verdiği tanıtım ve bilinçli beslenme seminerine katıldılar. Tamamen gönüllülük esası üzerine kurulu Vakfın çalışmalarının, tedavi gören çocuklar ve ailelerinin anlatımlarının da yer aldığı tanıtım sunumunda çocuklar, öncelikle löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığını ve tedavisinin mümkün olduğunu öğrendiler. Lösemili çocuklar hastanesi LÖSANTE, yapımı devam eden Lösev Kenti projesi ve bilimsel çalışmaların da tanıtıldığı seminerde, Lösev’in Birleşmiş Milletler’in özel danışmanlık statüsüne kabul edilmiş olmasının önemi vurgulandı. Çocukluk çağındaki kanser vakalarında birinci sırada löseminin yeraldığını, Türkiye genelinde 13.000 den fazla lösemili çocuk olduğunu, bu ailelere verilmekte olan maddi ve manevi desteklerin devam ettiğini belirten Tokbaş, bağışçıların katkılarının önemini vurguladı. Herkesin LÖSEV gönüllüsü olabileceğini, “Gönüllü üye formu” doldurmanın yeterli olacağını hatırlatan Tokbaş, kardeş okul çalışmalarının da hızla devam ettiğini, farkındalığın, bilincin ve Lösev gönüllülerinin her gün biraz daha çoğalmakta olduğunu ifade etti.

Her yıl 165.000 kişinin kansere yakalandığını, bu sayının 14 milyon kişiye ulaşacağına ilişkin Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinin aktarıldığı seminerde, halen ölümlerde ilk sırayı trafik kazalarının, ikinci sırayı da kanser hastalığının yeraldığı vurgulandı. Türkiye’de, her yıl, ortalama 1200–1500 kadar çocuğa lösemi tanısı konulduğu, Çocukların sorular yönelttiği toplantıda, gıdalardaki katkı maddelerinin, ilaçların, radyasyonun, zehirli gazların, kalıtımınetkili olabileceği belirtildi. Beslenme, fiziksel aktivite, sigara-alkol kullanımı, baz istasyonlarının etkileri, GDO ‘lu gıdaların zararları detaylarıyla anlatıldığı seminerde, çocukların radyasyon ve baz istasyonlarına ilişkin sorularıyla ilgili olarak, özellikle okullarınve yerleşim yerlerinin 300-400 metre yakınında baz istasyonları kurulmasının yanlış olduğuve zararları anlatıldı.

Seminerde beslenmeyle ilgili yapılan genel yanlışlar anlatıldı. Çocukların boyalı şekerler, çikolata, şeker, jelibonlar, kutu meyve suları, aromalı gıdalardan uzak durmaları, sebze meyve, süt yoğurt, taze sıkılmış meyve suları tüketmeye özen göstermeleri “ne yersen osun” sözüyle hatırlatıldı. Hareketsizliğin, cep telefonları ve bilgisayarlar başında uzun zaman geçirilmesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri hakkında uyarılarda bulunuldu.

Lösev El Sanatları Üretim Atölyesi çalışmaları hakkında da bilgiler alan çocuklar, lösemi tedavisi alan çocukların annelerinin üretmekte olduğu rengarenk ve birbirinden güzel ürünlerden alarak, hem güzel hediyelere sahip oldular hem de küçük birer katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadılar.

Çocuklar, Köy’ün sebze ve meyvelerinin üretildiği organik ürün bahçeleri kadar, özel olarak yetiştirilen, organik hayvancılık yapılan üretim çiftliğindeki köpekleri, inek ve keçilerle yavrularını, yetiştirme alanları içerisinde görme fırsatı elde ettiler; özellikle minik keçi yavrularını bırakmak istemediler

Lösemili çocuklara hayat veren, LÖSEV’i yakından tanımaktan mutluluk duyduklarını belirten meclis üyeleri, Lösev’i kuran ve emeği geçen, katkıda bulunan herkese,gönüllü kuruluşlara teşekkür ederek Köy’den ayrılırken, gönüllü olmak için Meclisteki ve okullarındaki tüm arkadaşlarını ve ailelerini de bilgilendireceklerini;  31 Mayıs’taki Açıkhava şenliğinde, Lösevli arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını belirttiler. Meclis üyeleri ayrıca, bu yıl Polonya’da düzenlenecek olan Onkoloji Olimpiyatları seçmelerine hazırlanan lösemiyi yenmiş arkadaşlarına da başarılar dilediler.

Ankara’nın Sesi Çocuk Meclisi, her yerde çocuk çalışmalarını takip ediyor, 19 yıldır öncü bir meclis olmanın sorumluluğunu taşıyor

ÇOCUK MECLİSİ