Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


BÜLTEN
24.05.2014

“BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA”

19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, 2010 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçileriyle buluşan, 1997 yılında “Avrupa Yılın Müzesi ödülü” ne layık bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etti.

Müzenin girişinde, Arkeolog, Müze Eğitimcisi ve Müdür Yardımcısı Halil Demirdelen tarafından karşılanan çocuklar, Atatürk’ün bir Eti Müzesi kurulması fikriyle başlayan ve Osmanlı dönemine ait bir bedesten’den günümüzün en önemli çağdaş müzelerinden birine dönüşme süreci hakkında bilgiler edindiler. Çocuklar, Hititolog ve Sümerolog olan rehberler eşliğinde Müze’yi, önemli bilgiler öğrenerek yakından tanıma imkanı elde ettiler.

Çocuklar, tarih boyunca büyük medeniyetlere evsahipliği yapan, yontma taş devrinden, Tunç Çağı’na, Hititler’den, Lidya dönemine, M.Ö. 1200 yıllarından bugüne Anadolu medeniyetlerinin eşsiz eserlerini hayranlıkla izlediler. Kemikten yapılmış süs eşyalarından, hayvan biçimli kaplara, seramiklere, Kibeleden, tarihteki ilk mühür örneklerini, kral mezarlarından çıkarılmış takıları, taçları, boğa biçimli törensel kapları, rehberlerin verdikleri bilgilerle dikkatle dinlediler.  M.Ö. 6000 yıl öncesinin duvar resimlerini, Çömlektepe Buluntularını, metal eserleri, Çatalhöyük Obsidyen kesici aletleri, farklı formlardaki mühürleri, Alacahöyük’te bulunan, Hattilere ait güneş kursunu, düğmeleri, çömlekleri, testileri, heykelcikleri merakla inceleyen çocuklar, Asur tabletlerini, Gordion’daki tümülüslerde bulunan minyatür heykelleri, Lidya hazinelerini ve birbirinden değerli diğer eşsiz parçaların yeraldığı bölümler arasında yine renkli bir tarih yolculuğu gerçekleştirdiler.

Çocuk Meclisi ‘ne “Senden Önce Anadolu” eğitim seti armağan eden Demirdelen, çocuklara müze ziyaretlerine devam etmelerini, ailelerini de bu konuda yönlendirmelerinin önemini vurgulayarak, kültürel değerleri, geçmiş uygarlıklardaki yaşamları, tarihi öğrenirken, bol bol kitap okumaları tavsiyesinde de bulundu.

19. Dönem Meclis Üyeleri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Resim Heykel Müzesi, MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nin ardından, Cumhuriyet, Kurtuluş ve Köşk Müzesi ziyaretine hazırlanıyorlar.   

ÇOCUK MECLİSİ