Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

GELECEĞİN DÜNYA MİRASI KORUYUCULARI

Ankara Büyükşehir Belediyesi 22. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO Türkiye Ofisi’nde, bu dönem dördüncüsünü gerçekleştirdikleri “Unesco Dünya Mirası” seminerine katıldılar.

Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla EGE, neredeyse geleneksel hale gelen yıllık buluşmalarından dolayı Çocuk Meclisi üyelerine ve idarecilerine takdirlerini bildirdikten sonra, renkli anlatımı ve sıcak yaklaşımı ile çocukların özel bir gün geçirmelerine, eğlenerek öğrenmelerine katkı sağladı.

Çocuklara ülkemizdeki ve dünyadaki Kültürel, Doğal Miraslarını, adaylık süreçlerini, değerlendirme kriterlerini örnekleriyle anlatan EGE, “sizler bu bilince bu yaşlardan ulaşmış yeni nesiller olarak, geleceğin dünya mirası koruyucuları olacaksınız” dedi.

Çocuklar, dünya üzerinde toplam 190 ülkeden 160 tanesini ziyaret eden, buralardaki toplam 1052 dünya mirasının 829 tanesini görerek dünya birinciliğini elinde bulunduran Atilla EGE’nin verdiği birbirinden değerli bilgiyi büyük bir ilgi ve katılımla takip ettiler.

En fazla adaylık gösteren ülkeler arasında birinci, Dünya Mirasları listesinde ise halen 17. Sırada bulunan Türkiye’nin en kısa zamanda daha yüksek sıralarda yerini alması amacıyla çalışıldığını anlatan EGE; 26 yaşında başladığı gezilerinden edindiği çarpıcı bilgileri çocuklarla paylaştı, önemli bilgiler verdi.

Çocukların sorularını da içtenlikle yanıtlayan EGE, ilk dünya mirası unvanını Galapagos Adaları’nın aldığını, dünya insanlarını tanımak üzere başladığı bu serüvende ilk kez 2001 yılında dünya miraslarını incelemeye karar verdiğini anlatırken, çocuklar mermerlerinin kirlenmesinin önüne geçmek için çevredeki fabrikaların yıkılması kararını alan Hindistan’daki TAC MAHAL’in, sular altında kalmaktan kurtulması için UNESCO’ya başvurulan Abu Simbel Tapınağı’nın, Dünyanın en büyük gölü olan BAYKAL Gölü’nün, Mimar Sinan’ın kalfası Hayri Usta’nın eseri MONSTAR Köprüsü’nün, Dünyanın en büyük şelalesi olan Iguasu Şelalesi’nin ilgili çekici hikayelerini öğrenme fırsatı ve ayrıcalığını elde ettiler

Seminer sonunda, “PATRIMONITO Genç Dünya Mirası Koruyucuları” Sertifikalarını alan ve bu görevi en iyi şekilde yapacaklarının sözünü veren meclis üyelerine, Unesco, günün anısına çeşitli armağanlar verirken, Çocuk Meclisi üyeleri de Atila EGE, kendisi gibi seyyah olan eşi Nihal Ege ve bu buluşmayı sağlayan Unesco uzmanı Şule ÜRÜN’e, Büyükşehir Belediyesi’nin yayınlarının yeraldığı Çocuk Meclisi çantalarından armağan ettiler.

Çocuklar,  başta seminer olmak üzere, ikramları ve sıcak misafirperverlikleri dolayısıyla UNESCO yetkililerine teşekkürlerini bildirerek, gelecek planları arasına gezgin olmayı da ekleyerek Unesco ofisinden ayrıldılar

ÇOCUK MECLİSİ