Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

“ARTIK YALNIZ  DEĞİLSİN! “

Ankara Büyükşehir Belediyesi 22. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri Kamu Denetleme Kurumu Çocuk Ombudsmanlığını ziyaret ettiler.

6328 Sayılı yasanın ilgili maddeleri gereği, Çocuk ve kadından sorumlu Kamu Denetçisi Av. Celile Özlem TUNÇAK’ı ziyaret eden meclis üyeleri, kamu denetleme kurumunun işleyişi ve  çalışma konuları hakkında bilgiler edindiler; sorularına yanıtlar aradılar ve yeni görevi dolayısıyla başarı dileklerini belirttiler

Kamu Denetçisi Av. TUNÇAK’ın yanı sıra, sosyal hizmet uzmanları, sosyolog, psikolog ve hukukçulardan oluşan uzman ekibinin de hazır bulunduğu toplantıda, meclis üyeleri çocuklarla idareler arasında bir köprü görevi üstelenen, çocuk hakları ihlallerini önlemek için çalışan; çocukların seslerini duyurmalarına yardımcı olabilmek için çalışan çocuk ombudsmanlığı ve kdkçocuk internet sayfası hakkında detaylı bilgiler edindiler. KDK Uzmanı Hande Hazneci’nin gerçekleştirdiği sunumda meclis üyeleri, Internet uzerinden çocuklar tarafından yapılmış başvurular ile çözülmüş örnekleri hakkında ayrıntılı bilgiler  edindiler.  Soruları yanıtlayan TUNÇAK; yürütmekte oldukları görevde hakkaniyet ve hukuka uygunluk ilkelerinin, en temel kriter olduğunu vurgularken, geçmişi Osmanlı’ya uzanan, 1700 lerde Avrupaya buradan yayılmış olan, şeffaf yönetim anlamına da gelen ombudsmanlık kavramının toplumumuzda sosyal bir karşılığının bulunduğunu ve yabancı olmadığımız bir kavram olduğunu vurguladı, diğer ülkelerden de örnekler verdi;  Fransızların “hakların savunucusu“ olarak adlandırdığı ombudsmanlık görevinde TUNÇAK “kararlar yolunda çocuklarla beraber yürümek en önemli hedefimizdir”  dedi.

Toplantıya bizzat gelerek, sıcak yaklaşımıyla meclis üyeleriyle tek tek tokalaşarak tanışan Kamu Başdenetçisi  Şeref MALKOÇ’un katılımı ise, çocuklar için ayrı bir gurur ve mutluluk vesilesi oldu. Meclis Başkanı Ayşe Dila KARAKAYA, Çocuk Meclisi tanıtım konuşmasında,  “ bize zaman ayırdığınız için tüm meclis üyesi arkadaşlarım adına bir kez daha teşekkür ederim “ dedi.

Baş denetçi MALKOÇ; çocukların sorularını içtenlik ve samimiyetle yanıtlarken, halen kamu denetçiliği ve ombudsmanlık kavramlarının yeterince bilinmediğini, tanıtım  çalışmalara hız verildiğinin belirtti ve Çocuk Meclisi ziyaretinin bu sebeple çok daha önemli ve anlamlı olduğunu belirterek, farkındalıkları dolayısıyla kendilerini tebrik etti. Çocuklar, MALKOÇ’un disiplinli, ahlaklı, saygılı, sorumlu, çalışkan bir nesil için verdiği tavsiyelerini, eğitimle ilgili önerilerini dikkatle dinlediler ve “çalışmak, vazgeçmemektir” sözünü de kaydettiler.

Toplantı sonunda Meclis Başkanı KARAKAYA; Çocuk Meclisi’nin anı çantalarını sundu ve toplu fotoğraflar çektirildi. Çocuklar, yepyeni bilgilerle ve kendilerine sunulan minik armağanlarını alarak Meclis’e dönerken, kdkcocuk sayfasına çocukların doğrudan başvurabilecekleri bilgisini diğer arkadaşlarıyla da paylaşacaklarını ifade ettiler

ÇOCUK MECLİSİ