Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
28.04.2016

TEMİZ VE YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN

Ankara Büyükşehir Belediyesi 21. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi ITC Mamak Geri Dönüşüm Tesislerini ziyaret ederek bilgi aldı

Çevre Mühendisi Erdoğan BAYRI tarafından bilgilendirilen 22 Meclis Üyesi, ilk kez geldikleri tesislerde önemli bilgiler edindiler.

 “Ankara Katı Atık Projesi” kapsamında 2002 yılında kurulan ve büyük bir dönüşüm geçirerek örnek bir proje olarak hayata geçirilen Mamak Çöplüğü’nde yürütülen çalışmaları ilgiyle dinlediler.

Mamak Katık Atık Ayrıştırma ve Geri Kazanım Tesisleri’nde, çöpten enerji üretildiğini, Ankara’da neredeyse her 20 evden birinin elektriğinin bu tesislerde üretildiğini öğrendiler. Organik ve organik olmayan çöplerin tesiste nasıl ayrıştırıldıkları, plastik, kağıt, metal ve cam atıkların toplanıp, geri dönüşüme hazır hale getirilme aşamaları hakkında bilgiler alan meclis üyeleri, çevre için büyük bir tehlike olan çöplerin evlerde ayrıştırılmasının önemini de bir kez daha kavramış oldular. Meclis üyeleri, geri dönüşümü mümkün olan atıkları, mutfak atıklarıyla birlikte çöpe atmayacaklarını, ailelerini de bu konuda uyaracaklarını vurguladılar.

Çocuklar, tesis içerisinde yer alan serayı da görme imkanı elde ederek, buradan taze domates ve salatalık aldılar. Topraksız tarım yöntemiyle kokopit denilen hindistan cevizi liflerinde yıllık 30 ton kadar üretim yapıldığını öğrenen çocuklar hayretlerini gizleyemediler.  

Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalarla, daha temiz, sağlıklı ve yaşanılabilir bir çevre için,  eskiden Mamak Çöplüğü olarak anılan yerde, bugün günde yaklaşık bin ton kadar çöpün ayrıştırıldığı, evsel organik atıkların gübreye dönüştürüldüğü, metan gazından elektrik enerjisi üretildiği, işleme sürecinde ortaya çıkan sıcak suyun ısınmada kullanıldığı bu tesisin kurulmasıyla birlikte, çevresinin de yepyeni bir çehre kazandığının anlatıldığı ziyarette çocuklar, Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’e, Dünyanın da övgüsünü kazanan bu örnek proje ve çocuklara daha güzel bir gelecek hazırlamak için gerçekleştirdiği tüm çalışmalar için bir kez daha teşekkür ettiler

ÇOCUK MECLİSİ