Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
05.01.2015

ÇOCUĞUZ VE BİZİM DE HAKLARIMIZ VAR

20.Dönem Çocuk Meclisi’nin, 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın gündemi yine yoğundu.

Genel Kurul öncesi Çocuk Hakları seminerine katılan meclis üyeleri, yeni döneme hızlı başladılar

Komisyonlarda aldıkları kararları genel kurula sunan meclisi üyeleri,  toplantıda 30 yeni karara imza attılar.

Çocuk hakları ilkelerini daha da yakından öğrenme imkanı elde eden çocuklar,  Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Merkezi Üyesi ve Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Koordinatörü Av. Şahin Antakyalıoğlu’nun verdiği bilgileri ilgiyle dinlediler.

Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Gülçin Uysal’ın da katıldığı ve destek verdiği seminerde, insan haklarının önemli bir parçası olan çocuk haklarına ilişkin sözleşmesinin genel ilkeleri örneklerle anlatıldı; ülkemizde, çocuk hakları ile ilgili sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Antakyalıoğlu, 20 Kasım 1989 yılında kabul edilen ve Türkiye’nin de 193 ülkeyle birlikte taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yeralan temel –şemsiye- hakları, meclis üyelerine dağıtılan ve örnekli açıklamaların yeraldığı “hak kartları” ile renkli bir anlatımla sundu. Dört temel ilke olan “Ayrım gözetmeme, Yaşama ve gelişme hakkı; Çocuğun yüksek yararı ve Katılım Hakkı”  örnekler ve gerekçeleriyle anlatıldı.

Meclis üyelerinin, okulda şiddet, aile içi şiddet, bedensel ve sözlü hakaret, kimsesiz çocuklar, bakımevlerindeki çocukların ve parçalanana ailelerdeki çocukların hakları ile ilgili çarpıcı sorularını yanıtlayan Antakyalıoğlu, aile içi ya da çocuklara yönelik her tür şiddet ve istismarla ilgili olarak, ALO 183 ve 155 no’lu telefonlara ulaşabileceklerini; bu numaraları, cep telefonlarına da kaydetmeleri gerektiğini vurguladı.

Antakyalıoğlu, çocukları da yakından ilgilendiren, çocukları da derinden etkilemekte olan aile içi şiddet konusunda Ankara Barosu tarafından başlatılan ve özellikle mağdur kadınlara elini uzatan Gelincik Hattı Projesi hakkında da bilgi vererek 444 43 06 ve 0312-416 7221 numaralı telefonlara ulaşarak yardım istenebileceğini belirtti.  

Ankara Barosu’nun, çocukların sahip oldukları hakları teminat altına almak, tüm hak ihlallerinde çocuklara ve ailelerine hukuki destek sağlamak amacıyla kurmuş olduğu Çocuk Hakları Merkezi ile ilgili bilgilerin de verildiği seminerin ardından çocuklar, Başkan Ayşe Dila KARAKAYA’nın yürüttüğü genel kurul’da önergelerini okudular, konuları tartıştılar ve kararları oyladılar.

Meclis üyeleri, “tüm okullarda engelli ve engelli olmayan çocukların bir arada eğitim alması, buna uygun fiziki koşulların sağlanması”; “ Görme Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için sokaklara sesli ve ışıklı yön levhalarının koyulması”;  “Okullarda engelli çocuklara uygun beden ve kas gelişimine yönelik çalışmalar yaptırılması ” gibi pek çok önemli kararı oybirliğiyle kabul ederken, uyumlu, verimli ve başarıyla geçecek bir dönemin ilk işaretlerini de vermiş oldular

Çocuklar, kendilerine armağan edilmiş meclis ve müstakil meclis binası için; Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’e bir kez daha teşekkür ederek, 20 yıldır Ankara Çocuklarının Güçlü Sesi olmaya devam ediyoruz dediler

ÇOCUK MECLİSİ