Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

ANITKABİR’DEN ATATÜRK KÖŞK MÜZESİ ‘NE

20. Dönem Çocuk Meclisi,, başkanlık divanı ve komisyon üyelerinde oluşan 19 kişilik bir gurupla, ANITKABİR ve Çankaya KÖŞK MÜZESİ’ni ziyaret ettiler

Her iki müzeyi de rehber eşliğinde ve bilgilenerek gezen çocuklar, önemli bilgiler edindiler; güzel ve verimli bir gün geçirdiler

Önce ANITKABİR’e giden çocuklar burada, Misak-ı Milli, Cumhuriyet ve Inkilap Kulelerini ziyaret ettiler, Atatürk’ün eşyalarının, giysilerinin, çalışma masasının, balmumundan yapılmış heykellerinin olduğu bölümleri gezdiler. Atatürk’ün kullandığı eşyalar kadar, yabancı devlet adamlarının verdiği hediyeleri de ilgiyle inceleyen çocuklar, Atatürk’ün manevi evlatları Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen tarafından müzeye bağışlanan Atatürk’e ait eşyaları da görme imkanı elde ettiler Çocuklar, Atatürk’ün Türkçe ve yabancı dillerde yazılmış 3113 kitabının yeraldığı kütüphane bölümünden ve bu kadar çok kitabı okumuş olmasından etkilendiler. Şeref Holü’ndeki sembolik lahdin yedi metre altında bulunan alan mezar odası hakkında da sorular soran çocuklar, Atatürk’ün naaşının yeraldığı mermer sandukanın çevresindeki, Türkiye'deki bütün illerdenKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ve Azerbaycan'dan gönderilen toprakların konulduğu pirinç vazolar bulunduğunu, rivayetlerin aksine mumyalanmadığına ilişkin bilgileri öğrendiler.

Çocuklar, Müze’nin ikinci bölümünde, Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panaromaları da, rehberlerinin ayrıntılı anlatımlarıyla büyük bir ilgi ile izlediler. Savaş alanlarının, yağlıboya resimlerle ve çeşitli objelerle tasvir edildiği bölümlerde çocuklar, ülkemizin bağımsızlık yolundaki mücadelesini yakınlarında hissettiler. Anıtkabir’den ayrılmadan önce Başkan Ayşe Dila KARAKAYA, Çocuk Meclisi adına ziyaret defterine duygu düşüncelerini yazarak, Ata’ların olan özlem, sevgi ve saygılarını ifade etti.

Çocuklar daha sonra,  Atatürk Müze Köşkü’ne gittiler ve iki gurup halinde, rehberler eşliğinde yine önemli bilgiler edindiler. 1800'lü yıllarda Ankaralı bir Ermeni tüccar tarafından yaptırılan, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921-1932 yılları arasında konut ve çalışma mekanı olarak kullandığı, 1924 yılında Mimar Mehmet Vedat Bey tarafından yapılan eklemelerle bugünkü şeklinialan bueski bağ evinin geçirdiği mimari değişiklikleri ve o dönemlere ait önemli bilgiler edindiler. Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanılmış ve 1950’de ziyarete açılmış olan “Atatürk Müze Köşkü” nün içindeki odaları heyecanla gezen meclis üyeleri, Atatürk’ün Nutuk’u yazdığı çalışma masasından, sade ve şık yatak odasından, bir gün öncesinde Cumhuriyet’in ilan edeceğini beyan ettiği tarihi fikir masasından, yabancı ülkelerin temsilcileri tarafından armağan edilen leopar ve ayı postlarından, tablolardan ve kullanmış olduğu tüm eşyalardan çok etkilendiklerini, tarihi bir yolculuk yaptıklarını ve Atatürk’ün yaşadığı bu özel mekanı tekrar ziyaret etmek istediklerini belirttiler. Çocuklar, Cumartesi Pazar günleri de açık olan Müze’nin çevresinden ve Cumhurbaşkanlığı olarak bilinen alanın yemyeşil bitki örtüsünden de bol bol fotoğraflar çektiler.

ÇOCUK MECLİSİ