Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ODTÜ YOLU TARTIŞMALARI HAKKINDA BASIN BİLGİLENDİRMESİ

Hâlihazırda 2017 yılında ZATEN BÖLÜNMÜŞ OLAN ODTÜ ARAZİSİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ konusunda tartışmalar yaşanmaktadır.

09 Kasım 2022 Çarşamba 15:51
ODTÜ YOLU TARTIŞMALARI HAKKINDA BASIN BİLGİLENDİRMESİ

Son günlerde yaşanan ODTÜ Yolu tartışmaları süreci hakkında Ankara Büyükşehir Belediyesinin açıklaması ve süreci anlatan sunuma ek’ten, fotoğraf ve görüntülere aşağıdaki indirme linkinden ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf ve görüntüleri için indirme linki:  
https://we.tl/t-HUfIxbemXc

ODTÜ YOLU KONUSU “ÖZET”

Hâlihazırda 2017 yılında ZATEN BÖLÜNMÜŞ OLAN ODTÜ ARAZİSİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ konusunda tartışmalar yaşanmaktadır.

ODTÜ arazisinin bir kısmı, 2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda bölünmüştür. Yolun mevcut durumunda kazı- dolgu çalışması tamamlanmıştır.

ŞU ANDA GÜZERGÂHTA TEK BİR AĞAÇ BİLE BULUNMAMAKTADIR.

Bölgenin imar planı 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. ODTÜ yönetimi ile ABB arasında yine 2017 yılında protokol imzalanmıştır. Bu protokolün tek taraflı iptal edilmesi mümkün olmamakla birlikte, imar planlarının iptali için açılan davalar neticelenmiş, İMAR PLANLARI DANIŞTAY TARAFINDAN KESİN OLARAK ONANMIŞTIR. ABB’NİN İMAR PLANINI İPTAL ETME YETKİSİ YOKTUR.

Mahkeme kamu yararı bulunduğu, Konya Yolu’nun alternatifi olduğu, bir afet durumunda kentin güney yönünde telafisi olmayan trajik sonuçlar doğurabileceği gibi gerekçelerle bu kararı almıştır. Mahkeme kararı üzerine Bakanlık da ABB’ye resmi yazı yazarak çalışmaların başlaması gerektiğini bildirmiştir.

PROTOKOL VE MAHKEME KARARLARINA RAĞMEN,

ABB bir yandan yolun alternatifleri için girişimlerini sürdürürken bir yandan da uygar kent çalışmalarında olduğu gibi ekolojik köprü kurarak yolun önemli kısmını yer altına alan proje hazırlamaktadır.

BU PROJE ŞU ANDA BÖLÜNMÜŞ OLAN ODTÜ ARAZİSİNİN TEKRAR BİRLEŞTİRİLMESİNİ VE AĞAÇLANDIRILMASINI SAĞLAYACAKTIR. Bu yolun ODTÜ arazisini tam ortadan enine bölen tünel yolla da hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Süreç devam ettiği için, ODTÜ arazisi içinde HERHANGİ BİR YAPIM İHALESİ VE ÇALIŞMASI KESİNLİKLE YOKTUR. “Rant” olduğu iddia edilen yapılar da plan iptali kararı nedeniyle ABB TARAFINDAN MÜHÜRLENMİŞ, İNŞAAT RUHSATLARI İPTAL EDİLMİŞTİR.

ABB Başkanı Mansur Yavaş bu durumu anlatmak için 17 Eylül 2021 tarihinde bizzat ODTÜ’ye gitmiş, protokol ve mahkeme kararlarının durdurulmasının ABB’nin inisiyatifinde olmadığı anlatılmasına rağmen öğrencilerin “her ne şekilde olursa olsun yol istemiyoruz, Ankara’nın artık hiçbir yerine yol yapılmasın” itirazları ile karşı karşıya kalınmıştır.

O TARİHTEN BUGÜNE DEK ARAZİ İÇERİSİNDE ÇALIŞMA YAPILMAMASINA RAĞMEN, 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren Belediye giriş kapısında stant kurulması ve düzenlenen protesto gösterilerine ABB TARAFINDAN HİÇ MÜDAHALE EDİLMEMİŞTİR. Gelen gruplar çiçekle karşılanmıştır. Son gün ise ABB’de çalışan hiçbir güvenlik görevlisinin gelen gruba müdahale etmediği TAM AKSİNE gelen grubun binaya girmek için güvenliğin üzerine yürüdüğü görülmektedir.

NE OLURSA OLSUN ABB BİR GERGİNLİĞİN DEĞİL, İLETİŞİMİN TARAFI OLMAK İÇİN ÇABASINI SÜRDÜRECEKTİR.

ŞU ANDA ODTÜ ARAZİSİNDE HİÇBİR ÇALIŞMA YOKTUR. YAPILAN PROJE, ZATEN BÖLÜNMÜŞ OLAN ODTÜ ARAZİSİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ ÇALIŞMASIDIR. Alternatifler ve yargı kararlarının netleşmesinin ardından Ankara genelinde “Sonuçlarına Asla Müdahale Edilmeksizin” bir anket yapılması planlanmaktadır.

SUNUMU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ ...