“KIRSAL KALKINMA BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI” SON SÜRAT DEVAM EDİYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentli üreticilere verdiği kırsal destekleri ilçe ilçe “Kırsal Kalkınma Bilgilendirme Toplantıları” aracılığıyla anlatmaya devam ediyor.

25 Mart 2024 Pazartesi 21:09
“KIRSAL KALKINMA BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI” SON SÜRAT DEVAM EDİYOR

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, Çubuk Sarısu Mahallesi’nde muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya gelerek 5 yılda tarımsal üretimi artırmak için verilen destekler, hibeler, yeni dönemde yapılacak projeler ve uygulamalarla ilgili kapsamlı olarak bilgiler verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentte kırsal kalkınma adına yürütülen ve tamamlanan projeleri üreticiler ile yetiştiricilere, ilçe ilçe Kırsal Kalkınma Bilgilendirme Toplantıları ile anlatmaya devam ediyor.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, Çubuk Sarısu Mahallesi’nde muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya gelerek 5 yılda tarımsal üretimi artırmak için verilen destekler, hibeler ile yeni dönemde yapılacak proje ve uygulamalar hakkında kapsamlı olarak bilgiler verdi.

YENİ DÖNEMDE DE KAPSAMLI PROJELERLE ÇİFTÇİLERİN YANINDA OLUNACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde de vereceği desteklerle çiftçileri güçlendirerek tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılmasına katkı sağlayacak.

Üretici sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Kırsal Kalkınma Bilgilendirme Toplantısı’nda, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri gelen talepleri tek tek not aldı.

Tarımsal üretimi daha da artırmak ve çiftçilerin refahını yükseltmek için çeşitli projeler hayata geçirileceklerini söyleyen Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Üreticilerimizin dertlerine çözüm üretiyoruz. Tarımsal destekler veriyoruz. Önümüzdeki dönem gıda ve su krizi gerçekleşecek. Ülkemizi de buna hazırlamamız lazım. Türkiye’de tarımla ilgili en fazla destek veren büyükşehir belediyesiyiz. Ankara’da 18 adet göleti tertemiz yaparken sıfırdan da 14 gölet yaptık. Boru dağıtım programları yaptık, sulama tesisleri inşa ediyoruz. Biz, 2 yılda 130 bin dönümü sulamaya açtık. Yeni büyük sulama projeleri geliştiriyoruz belediye imkânı ile. Suyu kaynaklarının daha etkin kullanımını saplamak için projeler geliştiriyoruz. ABB olarak atık plastikleri toplamaya başladık. Damla sulama borusu fabrikasını ilk kez bir belediye olarak biz kurduk. Damla sulama borusu ile suyu daha etkin kullanacağız. Böylece hem toprağı hem de suyu korumuş olacağız” diye konuştu.

SIVAT (HAYVAN İÇME SUYU OLUĞU) DESTEĞİ

Kırsal ilçelerimizde hayvancılıkla uğraşan mahallelerde hayvancılığı teşvik etmek, yayla ve mera alanlarında hayvanların su kaynaklarına daha kolay ulaşmasını sağlayarak et ve süt verimini artırmak, yaban hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşılamak ve kısıtlı olan su imkânlarının daha verimli kullanılmasını sağlayarak ekolojik dengenin korunmasını sağlamak amacıyla olukları çatlamış, kırılmış ve atıl durumdaki bakımsız hayvan sulama olukları yenilendi. Çubuk ilçesinde 2022 yılından itibaren 79 mahallede toplam 84 adet başlık, 988 adet oluk dağıtılarak, 1.812.043,40 TL’lik yatırım yapıldı.

TARIMSAL SULAMA BORUSU DESTEĞİ

Kırsal mahallelerde bitkisel üretimi arttırmak, sulu tarım ürünleri yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, tarımsal sulama alt yapısının güçlendirilmesini sağlamak ve bitkisel üretim verimini artırmak için iletilen talepler ihtiyaç sırasına göre değerlendirilerek, Çubuk ilçesinde 2021 yılından itibaren 29 mahalleye toplam 23.420 metre tarımsal sulama borusu desteği ile 953.896,07 TL değerinde yatırım yapılmış olup, 4.960 dekar (dönüm) arazi sulu tarım imkânına kavuşturuldu.

KIRSAL MAHALLERDEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Son beş yılda Başkentte tarımsal üretime yönelik olarak çeşitli destekler ve hibeler sağlayarak çiftçilerin ekonomik gücünü artıran ABB’ye mahalle muhtarları ve vatandaşlar şu sözlerle teşekkür etti:

-Emrah Karakuş (Çubuk Kösrelik Mahalle Muhtarı): “Öncelikle Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’a 5 yıl içerisinde mahallemize verdiği hizmetlerden dolayı çok teşekkür ederiz. Tüm kırsal desteklerden faydalandık, daha önce yapılmayan hizmetleri gördük bu yönetimde. Sağ olsunlar hizmetlerin devamını bekliyoruz.”

-Gülsüm Kayhaoğlu (Çubuk Dalyasan Mahalle Muhtarı): “ABB Başkanımız Mansur Bey’e ve ekibine teşekkür ediyoruz verdikleri hizmetlerden dolayı. Köyümüze gelen sulama olukları, yem, fide ve tohum destekleri için teşekkür ediyoruz.

-Ercan Koçoğlu: “Sosyoloğum ve üretim sevdalısıyım köyüme geri döndüm. Mansur Yavaş’tan çok memnunuz oda bizim gibi üretim sevdalısı ve çok güzel şeyler yaptığına inanıyoruz. Köyümüze meyve ağaçları geldi, görmediğimiz hizmetleri görüyoruz.”

-Murat Aktaşoğlu: “10 yıl önce köyüme geldim. Başkanımızın verdiği hizmetlerden çok memnunuz. Bize meyve ağacı gönderdi ve bizde anayol üzerine diktik çok teşekkür ederiz. Başkanımızın fikirlerini çok beğeniyoruz.”