Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara’nın Yeni Amblemi Belli Oldu…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE ANKARA’NIN RESMİ YENİ AMBLEMİ KABUL EDİLDİ -ANKARA’NIN YENİ FUAR ALANI İÇİN 8 ORTAKLI ŞİRKETE MECLİS ONAY VERDİ -RAMAZAN ŞENLİKLERİ BU YIL HACI BAYRAM’DA YAPILACAK

25 Temmuz 2011 Pazartesi 13:07
Ankara’nın Yeni Amblemi Belli Oldu…

1.JPG

Ankara’nın yeni amblemi belli oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen yeni amblemde bağımsızlığın simgesi hilal ve yıldız, Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin Başkentlerini sembolize eden 5 adet yıldız, Atakule silueti, iki adet minare ve hilalin üst kısmında da Ankara Kalesi figürleri yer aldı.
 Ankara’nın amblemi, daha önce İdari Mahkeme kararı ile iptal edilmesi üzerine yeniden düzenlendi. Yeni amblem, Belediye Meclisi’nde AK Partili ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

-TÜRKİYE VE ANKARA’YI TEMSİL EDEN YENİ AMBLEM

 2.jpg Belediye Meclisi’ne Başkanlık Yazısıyla gelen ve kabul edilen yeni amblem, içeriğiyle hem Türk tarihine hem de Ankara’ya ilişkin çeşitli özellikler taşıyor.
 Alkışlarla okunan yeni amblemin anlamına ilişkin Başkanlık yazısında şu ifadelere yer veriliyor:
  “Büyükşehir Belediye Amblemi daha önce idari Mahkeme kararı ile iptal edilmiş idi. İdari Mahkeme’nin yerindelik kararı verme hakkı olmadığı açıkça yasal zorunluluk olduğu halde, hiçbir kanuni gerekçe olmaksızın amblem iptal edilmişti.
 Bunun üzerine ressamlarımız yeni bir amblem üzerinde çalışmış ve eski amblemden vazgeçilerek, yeni bir amblem çizimi tamamlanmıştır.
 İlişikte örneğini sunduğumuz Ankara’nın yeni ambleminin anlamı şudur;
 Amblemin altındaki hilal ve yıldız ülkemizin bağımsızlığını, milletimizin birlik ve bütünlüğünü yansıtmaktadır.
  Amblemin üstündeki 5 adet yıldız, Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin Başkentlerini sembolize etmektedir. (Konya, Bursa, Edirne, İstanbul ve Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara)
  Yukarıya doğru yükselen minareler ve ortasındaki Atakule silueti Hacettepe sırtlarından Ankara’ya doğru bakışta görülen siluettir.
 Amblemin altındaki hilalini üstünde görülen kale figürleri tarihi Ankara Kalesi’dir.
 Amblemin fon rengi gece mavisi üzerine ultramer mavisi olarak tespit edilmiştir. Ancak amblem değişik yerlerde, günün önemine göre orijinal dizayn bozulmamak kaydıyla çeşitli renklerde kullanılabilir.
  Amblemimiz yukarıdaki şartlara uygun olarak aynı zamanda flama olarak kullanılır.”
  Yazının okunmasının ardından üyelere kısa bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’nın ambleminin daha önce mahkeme kararıyla iptal edildiğini hatırlatarak, “Şimdi, arkadaşlar yeni amblem hazırladı. Amblemdeki yıldızlarla Türk tarihini de sembolize etmiş olduk. Bu tarzda amblemimizi kabul buyurursanız, Valiliğin onayından sonra Ankara’nın amblemi olarak temsil edecek” dedi.
  Başkan Gökçek’in ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken, “Bu amblemin mecliste görüşülmesini uygun bulmuyoruz. Komisyona gitmesini öneriyoruz, ama eğer buradan geçecekse de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak ret oyu vereceğimizi belirtmek istiyorum” demesinin ardından MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz söz alarak, “Önümüze, Ankara’mızı temsil edecek bir amblem geldi. Önümüze gelen amblemle ilgili açıklamalara baktığımızda, anlam bakımından Milliyetçi Hareket Partisi’ne yabancı olmadığını görüyor ve bunun için hayırlı olsun diyoruz” diye konuştu.
AK Parti Grup Başkan Vekili Ayhan Yılmaz da amblem tartışmalarının uzun yıllardır devam ettiğini kaydederek, “Şimdi yine üzerinde bizim bağımsızlığımızı ve Türkiye’de kurulan 5 adet Türk devletinin temsili de ifade edilerek yeni bir amblem yapılmış. Bu amblemin Ankara’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

-“HİÇBİR ZAMAN HİTİT GÜNEŞİ ANKARA’NIN AMBLEMİ OLMADI”
Çeşitli partilere mensup meclis üyelerinin de konuşmalarının ardından, yeniden açıklamada bulunan Başkan Gökçek, “Yapılan bazı tenkitlere cevap vermek gerekiyor. Birincisi Ankara’nın amblemi hiçbir zaman Hitit amblemi olmadı, Hitit benzeri şematik şekiller oldu. En son bizim değiştirdiğimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kullanılan amblem, Hitit amblemini andıran şematik sembolik bir figürdü. Sadece o kadardı. Bizim değiştirdiğimiz bu. O şekiller Hitit amblemini andırıyordu, ama Hitit amblemi değildi. Bunun bilinmesinde fayda var. Kamuoyu bunu çok yanlış biliyor” diye konuştu.
 Daha önce İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ambleme ilişkin olarak da Başkan Melih Gökçek, “Mahkeme’nin kararının aslında yasal bir dayanağı yok. Çünkü kanun diyor ki, ‘Belediye Meclisi’nin salt çoğunluğuyla kabul edilir ve Valiliğin onayıyla yürürlüğe girer’. Belediye, salt çoğunlukla kabul etmiş valilik de yürürlüğe sokmuş. Böyle bir konuyu mahkemenin, ‘Yok efendim şekli benim hoşuma gitmedi, bu Ankara’yı temsil etmez’ şeklinde, 3 mahkeme hakiminin kendi yargısına göre yorumlaması olacak iş değil. Ama biz yine de Mahkeme saygılı olduğumuz için buna uyduk. Şimdi de gerçekten güzel bir amblem geldi, her yönüyle Ankara’yı temsil ediyor” dedi.
  Konuşmaların ardından AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla Ankara’nın yeni amblemi belirlenmiş oldu.
Meclis üyelerine kandil simidi ve şekeri ikram edilen toplantıda tüm meclis üyelerinin kandilini de kutlayan Başkan Gökçek,  “Bu arada bir üzüntümüz de var. Gerçekten şehitlerimiz dolayısıyla son derece üzgünüz. Ankara Çubuk’ta da bir şehidimiz var. Yarın öğle namazında Çubuk Merkez camiinde şehidimiz defin olacak” diye konuştu.

-BOSNA-HERSEK CUMHURBAŞKANI GELİYOR
Belediye Meclisi’nde, Srebrenista Katliamı’nın yıldönümünde oy birliğiyle kabul edilen bir diğer Başkanlık Yazısı olan, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın şifai talepleri doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde güftesi Profesör Cemalettin Latiç, bestesi Delo Jusic’e ait olan Srebrenitsa Oratoryosu’nun dünya prömiyerinin Zenitsa Korosu ve Bilkent Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile birlikte gerçekleştirilmesi, duyuru ve tanıtımının yapılması, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı ve resmi heyeti ile Srebrenista’daki olayların canlı şahitlerinden oluşan bir grubun davet edilmesi” rapor da karar altına alındı.
Kararın ardından açıklamada bulunan Başkan Gökçek, konunun Bosna Hersek Cumhurbaşkanı’nın ricası olduğunu kaydederek, “Büyük ihtimalle bizim Cumhurbaşkanımız ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı da bu törene katılacak. Bu münasebetle Ankara’da yapılacak” dedi.

-RAMAZAN ETKİNLİKLERİ HACI BAYRAM’DA
  Geçtiğimiz yıl Gençlik Parkı’nda düzenlenen ve on binlerce Başkentliyi ağırlayan Ramazan Ayı etkinliklerinin bu yıl da yapılmasının uygun görüldüğü Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilen, “2011 yılında da Ramazan Ayı’nın daha coşkulu kutlanması için sanatçı ve toplulukların konser vermesi, kitap ve el sanatları stantlarının ücretsiz olarak verilmesi, çocuk oyun alanlarının oluşturulması, geleneksel temaşa sanatlarının canlandırılması, duyuru tanıtım, Ramazan ayına mahsus şerbet lokum ve diğer ikramların yapılacağı Ramazan Etkinlikleri programının Hacı Bayram Cami avlusunda gerçekleştirilmesi” önergesi karara bağlandı.

-ANKARA FUAR MERKEZİNE KAVUŞUYOR
  Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ayrıca Akyurt ilçesi, Balıkhisar Mahallesi ile Pursaklar İlçesi Altınova ve Saray Mahalleleri arasında yaklaşık 300 hektar yüzölçümlü, içinde kamu mülkleri de bulunan sahada “Uluslararası Ankara Fuar ve Gelişme Sahasına ilişkin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” sınır teklifi de oy çokluğuyla kabul edildi.
Buna istinaden de meclis üyelerinin oy birliğiyle Başkent sanayisinin en önemli kararlarından birine daha imza atıldı. Akyurt’ta yapımı planlanan fuar merkezi için 8 ortaklı (Ankara Büyükşehir Belediyesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara İl Özel İdaresi, Ankara Sanayi Odası,. Ankara Ticaret Odası, Ankara Ticaret Borsası, Akyurt Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği) “Ankara Fuarcılık Anonim Şirketi” kurulmasına ilişkin rapor karara bağlandı.
  Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projelerinden olan Hayvanat Bahçesi çalışmasıyla ilgili olarak, “Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Hayvanat Bahçesi alanında gerekli görülecek her türlü proje değişikliğinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması”na ilişkin rapor da oy çokluğuyla kabul edildi.

-¬DİĞER BAZI KARARLAR
  Yeni amblemin kabul edildiği Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son toplantısında alınan diğer bazı kararlar şöyle:

-İncek Mevkii Hacılar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi Proje Organizasyon İnşaat Doğalgaz İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.’ne ait olan üç adet dubleks konutun kamulaştırılması ve Büyükşehir Belediyesi ile Otizm Vakfı’nca ortak yürütülecek Rehabilitasyon Sağlık Projesi için söz konusu tadilat ve tefrişatın yapılarak tahsis edilmesi ve konuyla ilgili protokol imzalanması,
-Büyükşehir Belediyesi’nin yerli yabancı birçok kuruluştan aldığı ödüllerin tespitinin yapılarak, çeşitli basın ve yayın kuruluşlarında tanıtımının yapılması,
- Mavi Göl rekreasyon alanında bisiklet ve benzeri sportif aktivitelerde bulunmak üzere engelli çocuklardan giriş ücreti alınmaması, spor malzemelerini emaneten koyabilecekleri bir kulübe yapılarak tahsis edilmesi,
-Ankara’nın tarihi, kültürel ve turizm değerlerinin tanıtılması, sergilenmesi ve Başkent’i ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere daha iyi hizmet verilmesi amacıyla yürütülen faaliyetlerin daha etkin bir hale getirilebilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi arasında protokol imzalanması,
- Büyükşehir Belediyesi’ne ait piknik alanlarında şenlikler düzenlenmesi,
-Ankara Jeotermal sağlık turizminin canlandırılması için Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcılara sağlayacağı katkıların görüşülüp, gereğinin yapılması.