ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME (23 EYLÜL 2023)

23 Eylül 2023 Cumartesi 14:41

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Özel Halk Otobüsleri ile yaşanan süreç hakkında yeni bir bilgilendirme yayınladı.

Yapılan açıklamada, “Özel Halk Otobüslerine öğrenci ve serbest biniş hakkı olan vatandaşlarımızın kanuna ve sözleşmeye aykırı şekilde alınmama konusu ile ilgili Belediyemize 22 Eylül 2023 tarihinde 1233 adet öğrenci abonmanlı, 1642 adet serbest biniş kartlı olmak üzere toplam 2875 vatandaşımızdan ihbar ulaştı. Özellikle öğrencilerin kanun tanımaz bir kararla taşınmama oranının yükseldiği dikkat çekmektedir. İhbarların tamamı için, kanunların Belediyemize verdiği haklar ölçüsünde diğer araçlara uygulanan cezai işlemlerin yanı sıra toplam 21 adet araç parka çekildi” ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklamanın tam metni:

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME (23 EYLÜL 2023)

Bakanlık tarafından verilen desteği ve akaryakıt fiyatlarını beğenmeyenlerin başvuracağı yer Belediye değil, kanunla ücretsiz taşıma hakkını belirleyen ve bunun karşılığında ödeme yapan kurumlardır.

İhbarların tamamı için, kanunların Belediyemize verdiği haklar ölçüsünde diğer araçlara uygulanan cezai işlemlerin yanı sıra toplam 21 adet araç parka çekildi.

Özel Halk Otobüsü işleticileri daha önce yaptıkları açıklamalarda 15 Ekim'de tüm Türkiye'de bu kararı uygulayacaklarını belirtti. Ancak ne hikmetse sadece Ankara'da, manidar bir zamanlama ile bu kararı uygulamaya başladılar. Kanuna aykırı bu karara bir devlet kurumu olarak boyun eğmemiz mümkün değildir. Bu kararı yaklaşan yerel seçimler öncesi ucuz siyasi hamleler olarak değerlendiriyoruz.

Eski dönemde Özel Halk Otobüsü işleticilerine HİÇ DESTEK VERİLMEDİ.

İlk kez 2020 yılında olmak üzere, biniş ücretlerine fahiş oranda zam yapılmaması ve zorlu ekonomik koşullarda halkın yanında olunması amacıyla özel halk otobüslerine düzenli destek ödemesi yapıldı. Verilen destek tutarı 200 milyon TL'yi buldu.

Tüm bu sürece rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesinin mali durumu analiz edilmeden, Belediye Meclisindeki muhalefet üyelerince kanuna aykırı olarak özel halk otobüsü işleticilerine FAHİŞ ORANLARDA ve EGO'yu batıracak şekilde gelir desteği ödenmesi yönünde karar alındı.

Bu, Ankara halkının parasıdır. EGO’nun batmasını ve çalışamaz hale gelmesini hedefleyen karar veto edildi.

Kurallara uymayanlar hakkında derhal kanunlar çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır.