Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Hacı Bayram Cami Açılıyor…

-Orijinal Bölümde Yaptığı Titiz Restorasyon Çalışmasıyla Tarihi Yeniden Ortaya Çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Ek Bölümü Yıkıp, Bu Bölümü Tarihle Bütünlük İçerisinde, Modern ve Geniş Bir Şekilde Yeniden İnşa Etti -Manevi Duygularla, Huzur, Mutluluk ve Tarihin Buluştuğu 600 Yıllık Cami, Hz. Muhammed’in Doğum Günü Olan Mevlit Kandili’nin Denk Geldiği 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Hizmete Açılacak -Bugün Saat 12.00’da Başkan Gökçek, Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Katılımıyla Gerçekleşecek Törenin Ardından Yatsı Namazı Sonrası Okutulacak Mevlit, Trt’den Canlı Yayınlanacak -Başkan Gökçek: “Bu Bölgede Gerçekten Bambaşka Bir Ankara Doğacak” “Hacı Bayram Veli Hazretleri Sayesinde, Ankara Turizmini Çok Mükemmel Bir Şekilde Geliştireceğimize İnanıyoruz”

01 Şubat 2010 Pazartesi 06:44
Hacı Bayram Cami Açılıyor…

 Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, yaptığı titiz restorasyon çalışmasıyla daha muhteşem bir görüntüye kavuşan Hacı Bayram Cami, Hz. Muhammed’in doğum günü olan Mevlit Kandili’nin de denk geldiği 14 Şubat Sevgililer Günü’nde  hizmete açılıyor.
Bugün saat 12.00’da Başkan Gökçek, Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve vatandaşların  katılımıyla hizmete açılacak Cami’de, yatsı namazının ardından ise Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in de katılacağı Mevlit okutulacak. Mevlit, TRT’den canlı olarak yayınlanacak.

1.JPG
600 yıllık tarihi ve manevi değerleriyle bugüne ışık tutan Hacı Bayram Cami’nin, yıllar içerisinde orijinalliğinin bozulması üzerine harekete geçen ve başarılı bir restorasyon çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi, kullanılamaz duruma gelen ek binasını da yıkıp, tarihle bütünlük içerisinde ve modern bir şekilde yeniden inşa etti. Çalışmalara ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, “Bu bölgede gerçekten bambaşka bir Ankara doğacak. Hacı Bayram Veli hazretleri sayesinde, Ankara turizmini çok mükemmel bir şekilde geliştireceğimize inanıyoruz” dedi.
-“ESKİ ANKARA, YENİ TEKNOLOJİYLE ORTAYA ÇIKIYOR”
 Hacı Bayram Veli Hazretleri için 1428 yılında yapımı tamamlanan ve türbesinin bulunduğu, Müslüman aleminin inanç merkezlerinden biri olan Hacı Bayram Veli Cami, eski orijinal görüntüsüne yeniden kavuşturuldu.
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı itinalı ve titiz çalışmasının ardından 600 yıl önceki orijinal görüntüsüne yeniden kavuşturulan Camiye ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, “17 seneden beri Belediye Başkanlığı yapıyorum. İlk geldiğim günden itibaren Hacı Bayram’ın hep bugün yapılmış olduğu durumunu hayal ettim. Büyükşehir Belediyesi olarak Ankara’da pek çok projeye imza attık, ama bu projenin yeri bizim gönlümüzde bambaşka” diye konuştu.
Hacı Bayram Cami’nde başladıkları bu restorasyon çalışmalarının, karşısındaki Hıdırlıktepe, İsmetpaşa ve Atıfbey’e de çok kısa süre içerisinde sıçrayacağı kaydeden Başkan Gökçek, “Burada gerçekten bambaşka bir Ankara doğacak. Bu Ankara aslında eski Ankara, ama eski Ankara’yı yeni teknolojiyle ortaya çıkartıyoruz” dedi.
-“600 YIL ÖNCEKİ ORJİNAL KİMLİĞİNİ YENİDEN KAZANDI”
Orijinal kısımda çeşitli yıllarda 5 kez onarım gerçekleştirilmiş olduğunu ve tarihi dokunun kısmen bozulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, biri orijinal, diğeri 1971 yılında yapılan olmak üzere iki bölümden oluşan Hacı Bayram Cami’nin senelerdir ihmal edildiğini kaydederek, “O kadar enteresan ki, burada belli bölümlerin, yağlı boyayla üstü boyanmış ve ilk zamandaki özellikleri gitmişti. Tavanlar yeşile boyanmış ve özellikleri gitmişti. Bunların hepsini uzman arkadaşlar teker teker özel bir şekilde kazıdılar. Onun gerçek rengini, tarihi kimliğini ortaya çıkarttılar. Burada her şey aslına döndü. 600 yıl önceki orijinal kimliğini yeniden kazandı ve gerçek kimliği ortaya çıktı” diye konuştu.
Duvarlardaki, tavanlardaki, mihraptaki nakışları ve hatları yeniden ortaya çıkarttıklarını kaydeden Başkan Gökçek, “Tüm bu çalışmalarımızı da üniversitelerden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden uzmanlar eşliğinde gerçekleştirdik. Ayrıca orijinal caminin tavan temizliğini gerçekleştirirken, pencere doğramalarını yine orijinaline sadık kalarak yeniledik.  Taban ahşapları, avizeler, halılar yenilendi. Cami ve türbenin dış duvar tuğla kaplamaları da özel bir sistemle kumlama yapılarak temizlendi. Ayrıca orijinal caminin çatısına dokunmadan, çatı örtüsü ve saçaklarını da yeniledik. Özetle belirtecek olursak, orijinal caminin tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarttık” dedi.
-“TÜRKİYE’NİN EN MODERN CAMİSİ BURASI OLDU”
1971 yılında yapılan ve kullanılmaz bir duruma gelen ek binaya ilişkin olarak bilgi veren Başkan Gökçek, “Başta aşağı taraftaki bodrum katı olmak üzere, nemlenmiş, insan sıhhatini tehdit eden bir özellik vardı. Her iki taraf ortalama bin 600 kişi cemaat alıyordu ve son derece yetersiz kalıyordu” diye konuştu.
Ek bölümü yeni yapılan çalışmayla birlikte “Türkiye’nin en modern ve teknolojik cami” olarak nitelendiren Başkan Gökçek, “Hacı Bayram gerçek kimliğini kazandı. Biz bu ilaveyi yıktık ve birinci bölüme uygun halde yeniden yaptık. Ek bina genişletilen, modern ama, kimlik olarak buraya benzer bir nitelik taşır oldu. Caminin kapasitesi toplam 4500 kişiye çıktı. Dışarıdaki mekanları da düşünürsek yaklaşık 10 bin kişinin rahatlıkla namaz kılabileceği bir mekan haline geldi” dedi.
 Ek binanın altında bayanlar için bir bölümün daha bulunduğunu belirten Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Burası nemli bir bodrum katıydı. Son derece mezbelelik bir görüntüsü vardı. Çok genişlettik ve büyüttük. Hacı Bayram Cami’nin bayan cemaati çok fazladır. Onun için böyle bir geniş alanı da bayanlara ayırdık. Sadece Cuma günleri ve bayram namazlarında bir kısmını paravanla bölüp, diğer tarafı erkeklere ayıracağız. Ama onun haricinde hep bayanların bulunduğu bir bölüm olacak. Çok güzel işlendi”
-TÜRKİYE’DE BİR İLK

2.jpg
Bayanlar için inşa edilen 890 metrekarelik bölümdeki dev ekranın Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Bu ekranı iki nedenle koyduk. Birincisi yukarıda herhangi bir şekilde bir vaaz veriliyorsa, o vaaz buradan aynen hanımlar tarafından ekrandan takip edilsin. İkincisi de değişik dini konuların namaz saati dışında ekrana gelmesi mümkün olacak ve bu da bir ayrıcalık olacak. Tek kelimeyle şunu söyleyeyim, her tarafı birbirinden güzel oldu ama, bu en alt kat bir başka güzel oldu” dedi.
Yeni yapılan ek binanın, orijinal camiye orantılı bir şekilde yapıldığının altını da çizen Başkan Melih Gökçek, “Yaklaşık 2 bin metrekare olan ek binanın iç ve dış dizaynını da yine orijinal caminin tarihi dokusuna uygun ve bütünlük oluşturacak bir şekilde yaptık” diye konuştu.
Caminin dış aydınlatmasının da şu anda geçici olarak yapıldığını, ileride çok değişik ve güzel bir aydınlatmayla dışarısının da daha huzur verici bir duruma geleceğini ifade eden Başkan Gökçek, meydan kaplamalarını da namaz kılarken, saf tutuş yönüne göre döşediklerini ve tuvaletlere özürlü vatandaşların ulaşabilmesi için özürlü asansörü yapıldığını belirtti. Başkan Gökçek, hem orijinal caminin hem de ek binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve ses sistemlerinin de son teknoloji ile düzenlendiğini, caminin kapalı devre kamera sistemi ile de güvenliğinin sağlandığını söyledi.
-CAMİNİN BAKIMINI DERNEK YAPACAK
Zaman içerisinde ek binanın etrafına yapılan, meydan görüntüsünü kapatacak şekilde tek katlı tuvaletler, abdesthaneler ve benzeri binaların hepsini yerin altına aldıklarını anlatan Başkan Gökçek, “Bayan ve erkek abdesthanelerini meydandan kaldırıp, yerin altına aldık. Erkekler, yürüyen merdivenlerle bayanlar bölümüne geçmeden yukarı bölüme çıkabilecekler. Bayanlar da kendileri için özel yapılan abdesthanelerden, namaz bölümüne ayrı kapıdan girebilecek. Böylece vatandaşlar abdestlerini alıp meydana çıkmadan camiye ve namaz kılma mekanlarına geçiş yapabilecek” diye konuştu.
Cami’nin yeni yapılan tuvaletlerini ve abdesthanelerini “Türkiye’deki en iyi örnek” olarak niteleyen Başkan Gökçek, “Belki de dünyadaki en iyi örnek. Çok özendik buraya. Önemli olan buranın bakımı. Bunun için de arkadaşlarımız birleştiler ve Hacı Bayram Veli Derneği kurdular. Bu dernek bir nevi vakıf gibi çalışacak. Buranın temizliğini, personelini her şeyini onlar istihdam edecek. Eski Altındağ Belediye Başkanı Ziya Kahraman bey de başkan oldu. İnşallah o dernek de çok güzel hizmetler yapacak” diye konuştu.
Binanın makine dairesini de mini uzay üssü olarak nitelendiren Başkan Gökçek, bu bölümde de akıllı ısıtma sistemleri bulunduğunu ve devasa bir jeneratörün de camiye hizmet vereceğini söyledi. 
-“ANKARA, İNANÇ TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAK”
Hacı Bayram Veli Cami’nin etrafındaki metruk ve salaş durumda bulunan binaların restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini de ifade eden Başkan Gökçek, “İnanıyorum ki, nasıl asırlar önce bu cami yapıldıysa ve bu durumunu devam ettirdiyse, inşallah bundan sonra da asırlarca yerinde duracak” dedi.
 İstanbul’daki Eyüp Sultan Cami gibi Hacı Bayram Veli Cami’nin de Ankara’ya inanç turizmi açısından çok ciddi katkıda bulunacağına inandığını ifade eden Başkan Melih Gökçek, “Biz bununla kalmayacağız, çevrenin tamamen restorasyonunu, Kalenin restorasyonunu da yapacağız. İnşallah Hıdırlıktepe’ye de bir müze kurmayı düşünüyoruz. O müze de inanç turizmine hizmet edecek. Dolayısıyla Ankara’nın turizm eksiğini de inanç turizmi açısından Hacı Bayram ve civarının kapatacağına inanıyorum. Bizim İstanbul gibi boğazımız yok, tarihimiz yok, tarihi binalarımız çok az. Allah’ın izniyle biz Hacı Bayram Veli hazretleri sayesinde Ankara turizmini çok mükemmel bir şekilde geliştireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Daha önce Augustus Tapınağı’na ilişkin de çalışmalar yaptıklarını ve buranın yıkılmaya yüz tutan duvarlarının güçlendirildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Hacı Bayram Cami ve ek binasındaki çalışmalar ve duvarının dayandığı Augustus Tapınağı bir bütünlük içerisinde yabancı turistlerin de ilgi odağı olacak. Ayrıca bahçede yaptığımız yeşillendirme çalışmalarının yanı sıra tapınağın yanındaki havuzda da vatandaşlar su sesi içerisinde bu tarihi ve manevi huzuru bir arada görebilecekler” dedi.
-“MEVLİT KANDİLİ VE SEVGİLİLER GÜNÜ’NDEKİ AÇILIŞ ÇOK ANLAMLI”
14 Şubat Pazartesi gününün, hem Hz. Muhammed’in doğum günü olan Mevlit Kandili’ne hem de Sevgililer Günü’ne denk geldiğini hatırlatan Başkan Gökçek, “Hacı Bayram Cami’nin yarın açılması da çok anlamlı olacak. Yapacağımız güzel bir açılışla, artık tüm vatandaşlarımız namazlarını daha geniş, ferah ve güzel olan bu camimizde kılabilecekler. Ayrıca türbe ziyaretlerini de gerçekleştirebilecekler” diye konuştu.
-HACI BAYRAM CAMİ İMAMI KARALI’DAN TEŞEKKÜR
Başkan Gökçek’e ve emeği geçen herkese çalışmalarından ötürü teşekkür eden Hacı Bayram Cami İmamı Ahmet Karalı da “Bu güzel mescit ihmal edilmiş ve çürümeye yüz tutmuştu. Hakikatten bakımsız bir haldeydi. Sayın Başkanımız ve ekibi Büyükşehir Belediyesi olarak bu işi üstlendiler ve çok kısa sürede bu işi başarıyla bitirdiler, halkımızın hizmetine sundular” dedi.
Geçici olarak bahçede kurulan özel çadırlarda namaz kılan cemaatinin de çalışmalardan çok memnun olduğunun altını çizen Karalı, “Büyükşehir Belediyesi, hem tarihi yönüyle, misyonu itibariyle, hem de günümüz çağdaş mimarisiyle çağdaş bir görüntüyle halkımızın hizmetine sundu. Bundan sonra cemaatimiz inşallah daha huzurlu bir şekilde ibadetlerini yerine getirmenin huzuru içerisinde olacaklar. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Ben ümit ediyorum ki, Cenab-ı Hak burada emeği geçen herkese cennetinde birer tane köşek verecektir. Bu yüzden onlara dua ediyoruz” diye konuştu.