Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Genç Çevrecilerden Aski’ye Ziyaret…

Çeşitli Üniversitelerin Çevre Bölümü Öğrencileri Aski İçme Suyu Ve Arıtma Tesislerini Gezdi -Öğrencilere Bilgi Veren Aski Genel Müdürü Kılıç: “Türkiye’nin Kalkınması ve Çevre Bilincinin Oluşmasında Üniversitelere Büyük İş Düşüyor” Dedi

07 Ocak 2010 Perşembe 08:02
Genç Çevrecilerden Aski’ye Ziyaret…

1.gif

Çeşitli üniversitelerin “çevre mühendisliği” bölümü öğrencileri,  Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü’nün içme suyu ve arıtma tesislerini gezerek, çalışmalar hakkında bilgi edindiler.  
ASKİ Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerini yerinde görmek ve teknik incelemelerde bulunmak amacıyla ziyarette bulunan ODTÜ Çevre Mühendisliği, İTÜ Çevre Mühendisliği ve Gazi Üniversitesi Çevre Teknikerliği bölümü öğrencilerini kabul eden Genel Müdür Kamil Kılıç, “Türkiye’nin kalkınması ve çevre bilincinin oluşmasında üniversitelere büyük iş düşüyor” dedi.
Gördükleri dersler kapsamında bilgi edinmek amacıyla öğretim üyeleriyle beraber ASKİ’nin,  İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi ve SCADA Kontrol Merkezi’ni gezen öğrencilere yetkililer tarafından bilgi verildi. 
Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisi olan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde suyun arıtılması yöntemini ve arıtılan suyun kalitesini gören öğrenciler daha sonra Dünyanın en büyük dördüncü atıksu arıtma tesisi olan Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulundular ve atıksulara yapılan arıtma işlemlerini  yerinde izleme olanağı buldular.

2.gif
Atıksu tesisinin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 80’inin, atıksudan elde edilen biyogazla ücretsiz olarak karşılandığını ilgiyle dinleyen gençler, buradan tüm içme suyu sisteminin bilgisayarlarla izlendiği ve kontrol edildiği SCADA Kontrol Merkezi’ne geçerek Ankara’nın içme suyu altyapısı hakkında bilgi aldılar.
Teknik gezi ve incelemelerin sonunda öğrencilere, Ankara Çayı Rehabilitasyon Projesi başta olmak üzere içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları ile projelerin anlatıldığı bir sunum yapıldı.
Sunumun ardından konuşan ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç,  Türkiye’nin kalkınmasında ve çevre bilincinin oluşmasında üniversitelerin çevre bölümlerine büyük iş düştüğünü belirterek, “Üniversitelerin, toplum yararına ortaya koyduğu çalışmalarla kurumları yönlendirmesi gerekir” dedi.  Kılıç, şunları söyledi: 
“Bizim gençlerimiz çok zeki. Eğer bu zekâlarını disiplinli ve özverili çalışmalarla olumlu yönde kullanırlarsa inanıyorum ki ülkemiz kısa süre içinde dünyanın en büyük ülkelerinden biri haline gelecektir.”