Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı…

Başkan Gökçek’in Başkanlık Ettiği Meclis Toplantısında Büyükşehir Belediyesi, Ego Ve Aski İhalelerinin Canlı Yayınlanması Oy Birliğiyle Kabul Edildi -Toplantıda Ayrıca, Başkent’in İhtiyacı Olan Dev Köpek Barınağı Kurulması, Tüm Kentte Çöplerin Tek Düzen Toplanması Ve Kaçak Su Kullanımını Engelleyecek Yeni Önlemlerin Hayata Geçirilmesi GİBİ Konular Da Görüşelerek, Karara Bağlandı

10 Kasım 2009 Salı 02:15
Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı…

1.gif

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, kasım ayı olağan toplantılarına dün yoğun bir gündemle başladı. Başkan Melih Gökçek başkanlığında Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, Başkent’in genelini ilgilendiren önergeler değerlendirildi. Toplantıda ihalelerin şeffaflığından ilçe belediyelerinin ortak çöp toplama kriterleri oluşturmasına, dev köpek barınağı ihtiyacından Saray Spor Tesisleri’nin kullanımına kadar pek çok konu gündeme geldi.

-TÜRKİYE’DE BİR İLK: İHALELER NAKLEN YAYINLANACAK

Meclis üyelerinin verdiği önerge doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO ihalelerinin, talep eden tüm televizyonlarda yayınlanmasına izin verilmesine, bu arada Ankara’da yayın yapan ancak uydu, karasal yayın ve dijital platformlarda da yer alan yerel televizyonlardan birinden devamlı olarak naklen yayın yaptırılmasına karar verildi. Başkan Gökçek, oybirliği ile kabul edilen önergeye ilişkin, “Şeffaflığı da böylece ortaya koyuyoruz. Bu da Türkiye’de bir ilktir. Bu da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin cesaretini ortaya koyacak bir iş olacaktır. Dileriz bütün belediyeler bu yöntemi seçer” yorumunu yaptı.

-DEV KÖPEK BARINAĞI İÇİN START VERİLDİ
Meclis toplantısında gündeme gelen bir başka konu, Başkent’teki köpek barınağı yetersizliği oldu. Barınak ihtiyacına ilişkin verilen önergede, son zamanlarda çoğalan köpeklerin, özellikle Çankaya bölgesinde halkı çok rahatsız ettiği, bu nedenle 2010 yılında acilen bir köpek barınağı yapılması gerekliliği dile getirildi. Oybirliği ile kabul edilen önergenin gündeme alınması üzerine Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Gerçekten Ankara’da son zamanlarda köpek konusundaki şikayetler ziyadesiyle çoğaldı. Bol miktarda da vatandaşın ısırılması hadisesi meydana geliyor. Mevcut olan köpek barınakları da son derece yetersiz. Ankara’da bu köpekleri alabilecek dev bir yerin yapılması gerekiyor. Biz geçen dönem de Hazine’den bir köpek barınağı yeri alabilmek için çok çaba sarf ettik. Ancak bize verilen yerler tamamen kıraç, üzerinde hiç ağaç bulunmayan yerler oldu. Böyle bir bölgede yazın ve kışın köpekleri muhafaza etmek gerçekten çok zor. Onun için Ankara’da ağaç olan ancak gözden ırak, özellikle havlama seslerinden etrafın rahatsız olmayacağı bir yer bulmak şart. Bunun için bütün ilçe belediye başkanlarından rica ediyorum. Bize yer önerisinde bulunsunlar. Uzaklığı önemli değil.”
Sincan'da küçük çaplı, özellikle hayvanların muayenesi için bir hastanenin Büyükşehir Belediyesi tarafından bitirilmiş olduğunu da müjdeleyen Başkan Gökçek, tesisin önümüzdeki birkaç ay içinde hizmete açılacağını açıkladı. Gerekirse yeni barınak için mücavir alan dışında bir yer de bulunabileceğini kaydeden Başkan Gökçek, oldukça maliyetli olan barınağın yükünün paylaşılması gerektiğini de vurgulayarak, “Gerekirse bunu müşterek olarak yapalım. Bir komisyon kurup, paranın yarısını biz ödeyelim, kalanını da ilçe belediyelerinin bütçelerine göre bölüp, müşterek olarak karşılayalım. Belediyelerin görevli veterinerleri de işlerini bu dev tesiste yapsınlar” diye konuştu.

-ÇÖPLERE TEK DÜZEN
Başkent’e ilişkin çeşitli konuların görüşüldüğü ve karara bağlandığı Meclis Toplantısı’nda ayrıca ilçe belediyelerinin çöp toplama işlerinin yeniden düzenlenmesi de gündeme geldi. Kent bütününde bir sıkıntı yaşandığını belirten Meclis üyeleri, çöp toplama usullerindeki ana prensipler, kullanılacak çöp torbalarının rengi ve atıkların tasnif edilmesi için gerekli ana prensiplerin tespit edilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri yetkililerinden bir alt komisyon kurulmasını ve alınan kararların kent genelinde uygulanmasını teklif ettiler. Oybirliğiyle kabul edilen önerge sonucu Başkan Gökçek, temizlikten sorumlu daire başkanlığını bu komisyonun oluşturulması için görevlendirdi.

-KAÇAK SUYA SON –
Toplantıda, kaçak su ve doğalgaz kullanımını engelleyecek bir önerge de oybirliği ile kabul edildi. Ankara genelinde özellikle çok fazla su ve doğalgaz tüketen bazı işletmelerin, bina içindeki sayaçları görevlilere okutmaması ve görevlileri tehdit etmesi üzerine şu karar alındı:
“ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından su tahsilatında ve okunmasında sıkıntı çekilen ve su sayacı değiştirilmesi uygun görülen abonelerden bedel talep edilmeksizin kartlı sayaç takılması, bu sayaçların bina dışında bir alana konulması, sayaçların üzerine özel kapak yapılması ve bu kapakların anahtarlarının birinin aboneye verilmesi diğerinin ASKİ’de kalması, sayaç masrafının ASKİ tarafından karşılanması.”
Bazı otel ve çok su tüketen müesseselerin personeli tehdit ettiğini ve hatta dövdüklerini belirten Başkan Gökçek, sayaçlara by-pass da yapıldığını ancak tespit etmekte sıkıntı çektiklerini de belirterek, Emniyet’le işbirliği içerisinde denetimlere başlanacağını kaydetti. Başkan Gökçek, Maliye Bakanlığı ile de bağlantı halinde olduklarını söyleyerek, su kaçağı tespit edilen yerler için çok ağır para ve hapis cezasının gündemde olduğunu açıkladı.

-“RÖLYEF İÇİN TEKLİF SUNARIZ”-
Bazı meclis üyelerinin Opera Köprüsü’nün alt tarafında, Kültür Bakanlığı duvarına yaptırılan rölyefte Anıtkabir olmaması ve Gençlik Parkı’ndaki ışıklı Atatürk’ün panosunun kaldırılmasına ilişkin sorularını ise Başkan Gökçek şöyle yanıtladı:
“Rölyefi hazırlayan meşhur bir heykeltıraş, Metin bey. Hepinizin tanıdığı biri. Bu rölyefin hazırlanmasında üzerindeki tüm motifler Kültür Bakanlığı ile onların arasında görüşülmüş. Sadece parası bizim tarafımızdan verilen bir rölyef. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda ‘Şunlar yer alsın, bunlar yer almasın’ diye bir görüşü olmamıştır. Bu konuda bizim herhangi bir sorumluluğumuz yoktur. ‘Bunu da ekleyeceksin’ diye bir teklifin sanatçı tarafından kabul edilip edilmeyeceği, Kültür Bakanlığı tarafından nasıl karşılanacağını bilmiyorum ama teklif olarak sunalım. Gençlik Parkı’ndaki ışıklı panoya gelince, yıllar öncesi yapılmış, çağa ayak uyduramayan bir ışıklı pano. Atatürk’e yakışmayacağını düşündüğüm bir pano. Biz arka tarafa büyük bir anıt yaptık, Atatürk’ü sözleriyle koyduk. Ona bir bakın, yetmezse, başka bir yere rölyef yapar koyarız. Ama o ışıklı pano olmaz.”

-SPOR TESİSİYLE İLGİLİ HAYALLERİM BÜYÜK
Başkan Gökçek, CHP’li üyelerin, Saray Spor Tesisleri’nin bir bölümüne  Ankaragücü Kulübü’nün yerleşmesini eleştirmeleri üzerine şunları söyledi: 
“Ankaraspor’u belli bir yere çıkardık. Ankaraspor’u yerden yere vurdular. Ankaraspor düştü, rahat ettiler. Ankaraspor’u bıraktık, Ankaragücü’ne sardılar. Ankaragücü’nü de düşürmek istiyorsanız, devam edin. Ankaragücü’ne beraberce sahip olmak durumundayız. Ankaragücü’ne şikayet ederim. Saray Spor Tesisleri’ni size gezdirmek isterim. Gönlümüzden geçen şu; oraya bir spor akademisi olan bir üniversitenin girmesi, belediye el birliğiyle bir takımın girmesi, bir de futbol meslek lisesinin yapılması. Burası Türkiye’nin futbol okulu olacak. Bu olduğu takdirde Ankara’yı kimse tutamaz. Bunun dünyada eşi yok. Ankaragücü’nün şampiyon olması demek, dünyada şampiyon çıkarmayan tek başkent Ankara’nın şampiyon çıkarması demek. O konuda sizden bir destek bekliyorum. Bu spor tesisi, bir hayal, bir dünya, hayalimde yaşattığım bir dünya.”