Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek: “Yerel Yönetimlerin Her Türlü Yatırıma Destek Vermesi Lazım”

“Bazı Mimarlar Bunu Anlamıyor. 50-100 Sene Öncesinin Kafasıyla Hareket Ediyorlar” -4. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu, “Ulusal Kalkınma Ve Yerel Yönetimler” Paneli İle Başladı

18 Ekim 2009 Pazar 01:06
Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek: “Yerel Yönetimlerin Her Türlü Yatırıma Destek Vermesi Lazım”

1.gif

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel yönetimlerin her türlü yatırıma destek vermesi gerektiğini söyledi.
4. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu,  “Ulusal Kalkınma ve Yerel Yönetimler” paneli ile başladı. Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Başkan Gökçek, Yerel Yönetimler Yasası çıkarılmadan önce İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin deneme uygulaması yaptığını hatırlattı. Uygulamada altyapı hizmetlerinin belediye tarafından ücretsiz gerçekleştirilmesinin yatırımları hızlandırdığını, gerek istihdam, gerek katma değer kazandırdığını gerekse vergi olarak yapılan yatırımın yerel yönetime geri dönüşünün sağlandığını belirten Başkan Gökçek, İvedik Organize Sanayii’nde yatırımcıya teşvik amacıyla yapılan alt yapı yatırımı sonucu 20 bin kişiye iş imkanı yaratıldığını kaydetti. Başkan Gökçek, belediyelerin alt yapının yanı sıra eğitime de destek vermelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, Teknokentler kurulması için üniversitelere öncülük yapılması gerektiğini söyledi. 
Konuşmasında yerel yönetimlerin yatırımcılara her türlü desteği vermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gökçek, şöyle dedi:
 “Bazı mimarlar bunları anlayamıyorlar. 50-100 yıl öncesinin kafasıyla hareket ediyorlar. Sağlıkla ilgili bir yatırım için bize gelen olursa biz bu taleplerini en geç 40 gün içinde hallediyoruz. Burada ‘rant dağıtılıyor’ diyorlar. Oysa o rant milletin. Alış veriş Merkezleri (AVM) var. Orada da bu mantığı gördüm. ‘İflas ediyorlar’ diyenler var. Oysa bu dünya çapındaki bir ekonomik krizin yansıması. Net olarak AVM’lere de aynı desteği verdik. Bu alanda bir doyum olduğunda belli standartlar ararsınız. Kent merkezlerinden daha uzaklara AVM’lerin açılmasına izin verirsiniz. Ama bazı ilçe belediye başkanlarının AVM’lere köstek olduğunu biliyorum.”

-ANKARA’YA İKİ KONGRE MERKEZİ- 

2.gif
 
Başkan Gökçek Ankara’da ihtiyaca cevap verecek bir kongre merkezi olmadığını belirterek sürdürdüğü konuşmasında, “Eskişehir Yolu ve Esenboğa Yolu üzerinde iki kongre merkezi hazırlıyoruz” dedi. İç Turizmin gelişmesine de ayrıca önem verdiğini belirten Başkan Gökçek, “Ankara’da dünyanın hiçbir kentinde olmayan 7 dev rekreasyon alanı yer alıyor. Aslında bunlara dev park denilebilir ve hepsi de kentin merkezinde bulunuyor. Bunlar iç turizme hareket getiriyor. Tarihi mekanların restorasyonuna da ayrıca önem veriyoruz. Ulus Tarihi Kent Merkezi projesi de buna en iyi örnektir. Eğlence yerleri olarak planladığımız Hayvanat Bahçesi ile Disneyland’ın yapılması hedefimizdir. Bu projeler Ankara için önemli olduğu kadar Ulusal olarak ta önemli projelerdir” dedi. 
Başkan Gökçek, sanayiye ara eleman yetiştirmek için açtıkları BELTEK kurslarında 80 bin genç ve yaşlıyı bilgi ve beceri sahibi yaptıklarını söyledi.

-MAHKEMELER YERİNDELİK KARARI VERİYOR-
 
Ülkedeki ekonomiyi canlı tutmak için yatırımcıya ruhsat, arsa, alt yapı, plan değişikliği gibi konularda her türlü kolaylığın sağlanması gerektiğini ifade Başkan Gökçek, bir kentin gelişmesi açısından fuar alanlarının açılmasının ve  spora da destek verilemesinin önemli olduğunu anlattı. Başkan Gökçek, sporda başarı kazanılmasının o kentin dünyaya tanıtılması anlamına geldiğini ifade etti. 
Sosyal Projelerin, sosyal patlamaların önüne geçtiği gibi suç olaylarını önlemede de önemli bir araç olduğu kaydeden Başkan Gökçek, konuşmasının son bölümünde İdare Mahkemeleri’nin Anayasa’ya ve Yasalara aykırı olarak yerindelik kararı vermesinden şikayet etti.  Başkan Gökçek, bu konuda şunları söyledi:
“Mahkemeler bilirkişi atıyor. Çevre Mühendislerinden oluşan bilirkişinin kararına Mimarlardan oluşan bilirkişi ‘bu da bizim görüşümüz’ diyerek karşı çıkıyor. Biz neye göre hareket edeceğiz peki.  Buna bir son verecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. 2009 Avrupa Ödülü aldık. Orada da gelen siyasetçilerle konuştuk. Bu yerindelik uygulamasının orada bir benzeri yok. ” 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Cemil Çiçek’in açış konuşmasını yaptığı sempozyuma, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Vali Ercan Topaca, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy katıldı.