Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Beltek Kursları 10. Yılını Kutladı…

Başkan Gökçek: “Beltek, Belediye- Üniversite İşbirliğinin Türkiye’deki Tek Ciddi Örneği” -Gazi Üniversitesi Rektörü Ayhan: “Başkan Melih Gökçek’in Fikir Babası Olduğu Proje İle Üniversitelerdeki Birikimi Uygulamaya Koyduk”

27 Ekim 2009 Salı 14:58
Beltek Kursları 10. Yılını Kutladı…

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü, her yaşta ve farklı eğitim düzeyindeki Ankaralılara meslek kazandırmayı amaçlayan Belediye Teknik Eğitim Kursları’nın (BELTEK) yeni öğretim yılı törenle başladı.
2009-2010 öğretim yılının başlaması nedeniyle “10.Yıl Etkinlikleri” kapsamında Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’nde düzenlenen programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan da katıldı.

-“PROJE’NİN FİKİR BABASI”

BELTEK projesinin “Fikir Babası” olarak takdim edilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek programda yaptığı konuşmada, kendisinin de eski bir Gazi’li olduğunu, mezun olduğu üniversiteyle işbirliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle devam etti;
“BELTEK Türkiye’de belediye- üniversite işbirliğinin tek ciddi örneği. Öyle bir örnek ki 10 seneden beri kesintisiz olarak devam ediyor. 11’inci yılına girdik. Bu Gazi Üniversitesi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin müşterek başarısıdır. Kursları açtığımızda ağırlıklı olarak iş sahibi olmayan ilkokul ve lise mezunlarının devam edeceğini düşünmüştük. Bu kurslar o kadar ileriye gitti ki artık lisans ve lisansüstü öğrenciler bile yoğun olarak kurslara devam eder oldu. Kursun ne kadar üst seviyede verildiğini göstermek için rakamlar verirsem; 2009 yılında 3 bin 705’i hanım, 5 bin 461’i erkek olmak üzere 9 binden fazla arkadaşımız kurslara katıldı. Bunların tahsil durumlarına göre dağılımı ise şöyle; 134’u İlkokul mezunu, 338’i ortaokul mezunu, 2 bin 847’i lise mezunu, bin 550’si yüksekokul mezunu.  Dikkat ediniz özellikle lisans olmak üzere 3 bin 948 öğrenci, lisansüstü olarak da 349 öğrenci. Rakamlar bu kursların ne kadar üst seviyeye ulaştığını gösteriyor. Bundan dolayı gerçekten gurur duyuyorum.
Öğretmen arkadaşlarımızın fedakarlıkları için de onlara teşekkür ediyorum. Belediye Meclisi’ndeki arkadaşlarımızı aldıkları kararlarla kursa destek verdikleri için onlara da şükranlarımı sunuyorum. 11 sene boyunca bu işi götürmek her babayiğidin karı değil. Gerçekten öğretim üyelerinin de bu noktada bize çok büyük katkıları var.”
 
- YENİ PROJELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK 

Başkan Gökçek, üniversite ile yeni projelere imza atmak istediklerini de belirterek, şunları söyledi:
“ Bugüne kadar bir türlü gerçekleştiremediğimiz, mahkeme kararlarıyla devamlı olara durdurulan Ulus Tarihi Kent Merkezi Projemiz var. Özellikle Kale içerisinde yapılacak restorasyonlar için Gazi Üniversitesi’nin Mimarlık Fakültesi ile işbirliği yapmak istiyoruz. 
Bugün değerli rektörüme gençlik yıllarımdan beri hayalimde olan bir teklifte bulundum. Her biri birer sanat eseri olan Osmanlı fermanlarından Ankara’da onlardan bulabildiklerimizin yer aldığı, bulamadıklarımızın ise tıpkı basım olarak sergileneceği dev bir müze açalım istiyorum. Ankara’ya yurt dışından çok sayıda diplomat geliyor. Devletimizin köklerinin ne kadar büyük olduğunu göstermek açısından bu son derece önemli. Gazi Üniversitesiyle işbirliği yaparak Ankara’da dev bir ferman müzesi açacağız. Osmanlı’nın ilk yıllarından itibaren bulabildiğimiz fermanları bu müzede toplayacağız. Bu Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi’nin işbirliğiyle yapacağı güzel bir proje.
Ankara Büyükşehir Belediyesi sosyal ve kültürel projeler konusunda Türkiye’de demiyorum, Dünya’da 1 numara. 164 tane sosyal ve kültürel projeyi bir arada yürütüyoruz.
Nitekim,  Avrıpa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden ‘2009 Avrupa’ ödülünü almamızın 4 önemli faktöründen biri bu sosyal ve kültürel projeler. Bunun içerisinde tabii ki BELTEK kursunun çok ayrıcalıklı bir yeri var. Onun için bir daha emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Rıza Ayhan da olağanüstü olarak nitelediği BELMEK Projesinin incelenmesi ve üzerinde önemle durulması gereken bir proje olduğuna dikkat çekti. Prof. Ayhan, Başkan Melih Gökçek’in fikir babası olduğu proje ile  üniversitelerdeki birikimi, topluma faydalı olma gayretini  uygulamaya koyduklarını anlattı. Prof: Ayhan, bu çerçevede BELTEK’lerde 10 yılda 80 binin üzerinde kişinin mesleki eğitim görme fırsatına kavuştuğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Rıza Ayhan ile Başkan Melih Gökçek, karşılıklı olarak BELTEK kurslarının 10 yılı anısına birbirlerine birer plaket takdim ettiler.