Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Balgat’taki Ruhsatsız Yapı Ve Çadırlara İlişkin Yıkım Kararı…

-Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediye Başkanlığı’nı İdare Mahkemesi Ve Danıştay’ın Kararlarına Uymaya Çağırarak, Balgat’ta, Aralarında Anadolu Gösteri Merkezi’nin De Bulunduğu Kaçak Yapıları Yıkmasını İstedi -Çankaya Belediyesi’ni Mahkeme Kararlarını Uygulamaya Davet Eden Büyükşehir Belediyesi, Kararın 3 Resmi İş Günü İçerisinde Yerine Getirilmemesi Durumunda Yıkım İşlemini Kendisi Gerçekleştirecek -Yasal Sorumluluklarını Yerine Getirmeyen Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı Ve İlgili Birim Amirleri Hakkında Da Suç Duyurusunda Bulunulacak -Başkan Gökçek: “Pazar Günü Anadolu Gösteri Merkezi’nde Gerçekleşecek Chp Ankara İl Kongresini Bekleyeceğiz. Ardından 3 Resmi İş Günü İçeresinde Çankaya Belediyesi Bir Adım Atmazsa, Yıkım İşlemini Biz Gerçekleştireceğiz”

26 Şubat 2010 Cuma 05:36
Balgat’taki Ruhsatsız Yapı Ve Çadırlara İlişkin Yıkım Kararı…

 
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi’ni, İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi’nin kararlarını uygulamaya davet ederek, Balgat semtinde bulunan ruhsatsız yapılar ve çadırların yıkımını istedi.
Çankaya Belediyesi’ne resmi bir yazı göndererek, hukuksuzluğun giderilmesini isteyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, mahkeme kararlarının yerine getirilmemesi durumunda 3 resmi iş günü sonunda yıkım işleminin kendileri tarafından gerçekleştirileceğini, ilçe belediye başkanı, başkan yardımcıları ve ilgili birim amirleri hakkında da suç duyurusunda bulunulacağını kaydettiler.
Aralarında “Anadolu Gösteri Merkezi” adlı dev çadırın da bulunduğu kaçak yapıların yıkım sürecini başlatmak için Pazar günü Gösteri Merkezi’nde gerçekleşecek CHP Ankara İl Kongresi’nin bekleneceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın kararları üzerine Çankaya Belediyesi’ni defalarca uyardık. Ama bir sonuç alamadık. Pazartesi gününden itibaren 3 gün içinde Çankaya Belediyesi’nin yıkıma ilişkin bir adım atmasını bekleyeceğiz. Yoksa bu hukuksuzluğa müdahale ederek, yıkım işlemini biz gerçekleştireceğiz. Oradaki dev çadırla ilgili mahalle sakinlerinden de çok şikayet alıyoruz. Gerçekten çok kötü bir görüntü oluşturuyor” dedi.
 
-HUKUKİ SÜRECİ BÜYÜKŞEHİR KAZANDI
Balgat’taki kaçak yapılara ilişkin hukuki süreç, Çankaya Belediyesi’nin, söz konusu ada/parsel üzerindeki yapılara 2005 yılında “Geçici Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzni Belgesi” verip, işletmeye açmasıyla başlamıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda bu belge iptal edilmişti. İptal kararının düzeltilmesi talebiyle dava açan Çankaya Belediyesi’nin isteği 28.12.2009 tarihinde Danıştay 6. Dairesi tarafından oybirliği ile reddedilmişti.
Büyükşehir Belediyesi, 18 Şubat 2010 tarihinde Çankaya Belediye Başkanlığı’na bir yazı yazarak, söz konusu yapı için mevzuat kapsamında 7 gün içerisinde gereğinin yapılmasını ve kendilerine bilgi verilmesini istedi.
 
-BÜYÜKŞEHİR 3 GÜN SÜRE VERDİ
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Altan Raşit Civan imzalı 25 Şubat 2010 tarihinde, Çankaya Belediye Başkanlığı’na gönderilen son yazıda ise aradan geçen süre içerisinde yıkıma ilişkin bir faaliyetin tespit edilmediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Kaçak yapılar hakkında, karar tebliğini takiben, 30 günlük süre içerisinde tarafınızdan işlem tesis edilmesi gerekmektedir. Ancak mahkeme kararlarının tarafınızca bilinmesine ve müteaddit ikaz yazılarımıza rağmen, yargı kararlarının tarafınızdan ısrarla uygulanmadığı tespit edildiğinden, konunun Başkanlığınızca ivedilikle ele alınıp, 3 iş günü içerisinde mahkeme kararlarını uygulayarak, kaçak yapıların yıkımının sağlanması, hukuksuzluğun giderilmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde, Danıştay 6. Dairesi’nin 08.05.2009 tarihli ve Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin 18.09.2009 tarihli kararları çerçevesinde, halen yürürlükte olan Belediyemiz Encümeninin 19.04.2007 tarih 345-1578 sayılı kararı doğrultusunda, tarafımızdan yıkım işlemini gerçekleştirme yoluna gidilecektir.
Bu durumda idari mahkeme ve Danıştay kararlarını uygulamayarak yasal sorumluluklarını yerine getirmeyen belediye başkanı, başkan yardımcısı ve ilgili birim amirleri hakkında suç duyurusunda bulunması zorunda kalınılacaktır.”