Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BAŞKAN GÖKÇEK, MİMARLAR ODASI’NA MEYDAN OKUDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın, İmrahor Vadisi’ndeki Boğaz Projesi’ne ilişkin açıklamalarına sert tepki göstererek meydan okudu.

12 Şubat 2015 Perşembe 09:09
BAŞKAN GÖKÇEK, MİMARLAR ODASI’NA MEYDAN OKUDU

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK, MİMARLAR ODASI’NIN, İMRAHOR VADİSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINA, 5 MADDEDE CEVAP VERDİ
-BAŞKAN GÖKÇEK:
-“MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BAŞKANI CANDAN’IN İMRAHOR VADİSİ İLE İLGİLİ YAPTIĞI AÇIKLAMALARDAKİ İDDİALARIN TAMAMI TAM BİR BİLGİSİZLİK ÖRNEĞİ VE ZIR ATMASYON İDDİALARDIR”
-“MİMARLAR ODASI, TÜM BU İDDİALARINI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN GÖREVLENDİRECEĞİM MİMARLARA GÖSTERSİNLER… YA KENDİLERİ REZİL OLSUNLAR YA DA BİZİ, KAMUOYU ÖNÜNDE MAHÇUP ETSİNLER”
-“BAKALIM MİMARLAR ODASI KAÇACAK MI, YOKSA BU TEKLİFİMİ KABUL MÜ EDECEK GÖRECEĞİZ”


bogaz.jpgBüyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın, İmrahor Vadisi’ndeki Boğaz Projesi’ne ilişkin açıklamalarına sert tepki göstererek meydan okudu.
Candan’ın açıklamalarında Vadi’de olduğunu iddia ettiği gibi tarım, hayvancılık, arıcılık ve benzeri faaliyetlerin söz konusu olmadığını kaydeden Başkan Gökçek, “Mimarlar odası, tüm bu iddialarını Büyükşehir Belediyesi’nden görevlendireceğim mimarlara göstersinler… Ya kendileri rezil olsunlar ya da bizi kamuoyu önünde mahcup etsinler. Bakalım Mimarlar Odası kaçacak mı, yoksa bu teklifimi kabul mü edecek göreceğiz” diye sordu.

-İDDİALARA MADDE MADDE CEVAP…
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, basın yayın organlarında da yer alan açıklamalarında, Büyükşehir Belediyesi yöneticilerini “bilimsel bilgiden yoksun ve gözlerini kar hırsı bürümüş kişiler” olarak nitelendirerek, İmrahor Vadisi’ne ilişkin şu iddialarda bulunmuştu:
“İmrahor Vadisi, su havzası özelliği, bitki ve hayvan çeşitliliği, toprak ve sulu tarım özellikleri, topografyasıyla, kültürel ve arkeolojik özellikleri, hava koridoru olması ve yeşil kuşak içerisindeki yeriyle hepimiz için yaşam kaynağıdır. İmrahor Vadisi’nde hala arıcılık ve hayvancılık yapılıyor. Vadi, sulu ve kuru tarım için bir cevher değerinde. Ankara’nın nefessiz bırakılmasına vadilerinin yok edilerek ölümle karşı karşıya kalmasına izin vermeyeceğiz. Yargı sürecini başlattık.”
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı’nın bu iddialarını, "Bilimsel bilgiden yoksun olan kişiler bu iddiada bulunanlardır. İmrahor Vadisi ile ilgili yaptığı açıklamalardaki iddiaların tamamı tam bir bilgisizlik ve zır atmasyon iddialardır” sözleriyle nitelendiren Başkan Gökçek, tüm iddialara verdiği cevapları madde madde şöyle sıraladı:bogaz01.jpg

“1) İmrahor vadisinde bitki ve hayvan çeşitliliği varmış. Böyle bir şey yok.
2) Vadi’nin toprak ve sulu tarım yapılan özellikleri varmış. 10 milyon metrekarelik vadi içinde bir karış tarım yapılmamaktadır.
3) Vadinin kültürel ve arkeolojik özellikleri varmış. Vadi’de Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma alanında kalan herhangi bir alan yoktur.
4) 'Hava Koridoru olması ve yeşil kuşak içindeki yeriyle hepimizin yaşam kaynağı' denilmekte. Oysaki şu anda yeşil kuşakla hiç bir ilgisi yoktur. Tam tersine proje ortaya çıktığında yeşil kuşak ortaya çıkacaktır.
Bu Mimarlar Odası bir zamanlar Dikmen Vadisi'ne de bu tür gerekçelerle karşı çıkmıştı. Şu anda Dikmen Vadisi Ankara'nın en yeşil kuşağına ve en temiz hava koridoruna sahiptir. İnşallah İmrahor Vadisi de aynı şekilde ortaya çıkacaktır.
5) Mimarlar, İmrahor Vadisi’nde hala arıcılık ve hayvancılık yapıldığını iddia etmektedir. 10 milyon metrekarelik alanda arıcılık ve hayvancılık yapılmamaktadır."

-BAŞKAN GÖKÇEK’TEN AÇIK DAVET
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan’a, bir teklifte bulunduğunu da kaydeden Başkan Melih Gökçek, “İmrahor vadisi konusunda hiçbir bilgisi bulunmayan sırf ideolojik nedenlerle karşı çıkan bu mimarlara açık davet yapıyorum” dedi.
İmrahor Vadisi’ndeki toplam 10 milyon metrekarelik proje alanındaki “bitki ve hayvan çeşitliliğini, tarım yapılan alanları, kültürel ve arkeolojik değerleri, arıcılık ve kuru tarım yapılan yerleri” Büyükşehir Belediyesi’nden görevlendireceği mimarlara göstermelerini isteyen Başkan Gökçek, “Ya kendileri rezil olsun, ya da bizi kamuoyuna mahcup etsinler. Bakalım mimarlar odası kaçacak mı, yoksa bu teklifimi kabul mü edecek?” diyerek meydan okudu.