Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi 16. Dönem Çocuk Meclisi Başkanı ve Komisyon Üyelerinin, Belediye Meclis Üyesi Hatice ÇAKMAK’la 8 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirdikleri söyleşi:

UMUT

BAYRAKTAR – 16. Dönem Başkanı

İşinizdeki zorluklar nelerdir?

Hatice ÇAKMAK: Her işte karşılaşılan zorluklar bizim için de geçerli. Bizim işimiz bedensel güç gerektiren işlerden değil ancak, mesai saati olmayan, her saat aktif olunması gereken bir iş diyebilirim. Ayrıca, kadınların bir anne, bir eş olarak evde de işleri yoğun olduğundan zaman sıkıntısı olabiliyor zaman zaman

Erkek Meclis Üyeleri’nden bazı konularda ayırt ediliyor musunuz?

Hatice ÇAKMAK: Açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, böyle bir ayrım sözkonusu değil. Bizler, Ankara Büyükşehir Belediyesinde, diğer meclis üyeleri ile tüm görevleri ifa edebiliyoruz

Meclis’teki kadın üyeler ne gibi işlerden sorumlu?

Hatice ÇAKMAK: Bizler de, sizler gibi komisyonlar için seçimde bulunuyoruz. Kendi bilgi, beceri ve eğitimlerimize göre görev aldığımız komisyonlarda kadın erkek işi diye ayırt etmeden çalışıyoruz.

Kadın hakları denince aklınıza neler geliyor?

Hatice ÇAKMAK: Ülkemizde kadın hakları, pek çok dünya ülkesinden, ya da zaman zaman örnek gösterdiğimiz ülkelerden bile önce Türk kadınına sağlanmıştır. Bu da her zaman gurur duyduğumuz bir durum

Neden Belediye Meclisi’ne üye oldunuz? Belediye Meclisi’ne katılınca hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu?

Hatice ÇAKMAK: Yerel yönetimlerde kadınların aktif görev almaları gerektiğine inanıyorum. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların, belediye meclisinde dah yüksek oranda temsil edilmesi gerek. Ben de bu sorumlulukla mecliste görev almam gerektiğine inandım.

İLYAS

SARIÇİÇEK-Eğitim Komisyonu

Bu mevkiye nasıl geldiniz? Amaçlarınız nelerdir ?

Hatice ÇAKMAK: Daha önce de Keçiören Belediye Meclisi’nde görev almıştım. Şimdi de Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyesiyim. Ben de sizler gibi seçilerek geldim. Yorucu bir süreç ama, Ülkemi seviyorum; Ankara’yı seviyorum. Emeklerimizin sonucunu görmek ve karar süreçlerinde yeralarak, düzletmek, değiştirmek ve katkı sağlamak amacıyla burada olmam gerekiyordu. Çok severek başladım görevime, hala da öyle devam ediyor. 
Pek çok amacım var ama maalesef İlköğrenimini bile tamamlayamamış kadınlar var hala. Bu nedenle özellikle kadın projelerinde yeralmak ve yeni projeler üretmeyi hedefliyorum.

İşinizle ilgili olumlu ya da olumsuz yaşadıklarınız,  özel hayatınıza yansıyor mu?

Hatice ÇAKMAK: Profesyonel düşünmek gerektiğinden, ev hayatını işe, iş hayatını da ev hayatına karıştırmamaya çalışıyorum. Yorucu bir tempo içerisinde olsak ta, iş hayatı ile ev hayatını ayırmamız gerekiyor.

Eğitim görmemiş kadınlar için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Hatice ÇAKMAK:  Bu konuda hükümetimizin sürdürdüğü son derece başarılı projeler var. Biz de yerel yönetim olarak bize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Taşrada ve doğuda, eğitim göremeyen kadınlar var hala. Özellikle KADEM Projesi, eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda olan kadınlar için önemli bir projedir

DİLARA

GÜLER- Çevre Sağlık komisyonu

Sizce iş dünyasında, kadınların durumu ve yeri neresidir? 

Hatice ÇAKMAK:   Bazı istatistiki verilere baktığımızda, 2000 yılında kentte işgücü veriminin % 17, kırsalda ise %40,2 olduğunu görüyoruz. Ancak bu rakamlar, 2009 yılında, kentte % 22’ye yükselmiş, kırsalda ise %33 ‘lere gerilemiştir ve veriler, umut vericidir. Kadının sadece beden gücü ile değil diğer alanlarda da çalışmakta olduğuna ilişkin verilerdir.

Eğitim ve iş alanında,  kadınlar için çalışmalarınız var mı ?

Hatice ÇAKMAK: Biraz önce bahsettiğim KADEM Projesi, ücretsiz eğitim setlerinin okullara dağıtılması, kadın istihdamının artırılmasına yönelik faaliyetler, İŞ-KUR projeleri ile vasıflı eleman yetiştirme çalışmaları, hükümetimizin öncülüğünde gerçekleşen önemli projelerdir.

Evlilik kurumunu daha sıkı ayakta tutabilmek için sizce neler yapılabilir?

Hatice ÇAKMAK: Eğitim çok önemli. Aile eğitimi, aile birliğinin devamlılığı için son derece önemli. Bizler de, evlilik için başvuruda bulunan çiftlere, istemeleri halinde, evlilik önce, aile, anne baba olmakla ilgili eğitici seminerler veriyoru

ALİYENUR ŞAFAK

ŞAFA –Yardımlaşma Komisyonu

Son yıllarda boşanmalardaki artışlar hakkında bilginiz ve araştırmalarınız var mı?  

Hatice ÇAKMAK: Maalesef boşanmalarda son yıllarda % 80’lik bir artış sözkonusu. Tabii üzüntü verici bir durum. İstatistikler göstermektedir ki, boşanmaların % 39’u evliliğin ilk 5 yılında, % 24’ü ise 16. yılında gerçekleşmektedir. Boşanmalardaki artışın, sosyolojik ve psikolojik nedenleri iyi araştırılmalı. Tüm kurumlara sorumluluk düşüyor. Bizler de belediye olarak, aile merkezleri oluşturmaya yönelik çalışmalar sürdürmekteyiz.

Kız çocuklarının şiddete maruz kalmaması için neler yapılabilir?

Hatice ÇAKMAK: Bilinçli bireyler yetiştirmeliyiz. Destek projeleri geliştirmeliyiz. Maalesef hala, şiddete maruz kalan kızlarımız var; babalarından, ağabeylerinden, aile büyüklerinden şiddet gören kızlarımız var. Onların iyi eğitim almaları ve ayakları üzerinde durabilmelerine destek vermeliyiz.

Kız çocuklarının eğitime katılımlarını arttırmak için çalışmalarınız var mı?

Hatice ÇAKMAK: Hükümetimizin sürdürdüğü ve katkı sağladığı pekçok proje bulunmakta. Eğitimde cinsiyetler arası eşitlik sağlamak ve eğitim sistemi dışında kalan kız öğrencilerin kazandırılması amacıyla Baba Beni Okula Gönder; Ana-Kız Okulu, Haydi Kızlar Liseye projeleri bunlardan bazılarıdır.

MELTEM

BÜYÜKKAYA-  Barış Kardeşlik Komisyonu

Kadınlar şiddetten nasıl kaçınmalı?

Hatice ÇAKMAK: Şiddet maalesef var. Tüm dünyada ve ülkemizde, tüm toplumlarda, kadına yönelik şiddet var. Ancak, kadınlar akıllı olmalı. Ailelerimizin, dolayısıyla toplumun da mimarı olan kadınlarımız ayaklarını yere sağlam basmalıdır. Her konuda olduğu gibi burada eğitim çok önemli. Şiddete maruz kalan kadınlar için şefkat evleri, sığınma evleri, danışma merkezleri bulunmaktadır. Bunların sayılarını artırmak ve yasal düzenlemeleri geliştirmek te birer önlem olabilir.

Kadın olmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Hatice ÇAKMAK: Bir anlamda toplumu yetiştiren annedir. Kadın, evde ve iş hayatında pek çok önemli rolü ve görevi üstlenmiştir. Belki tek dezavantajı, her zaman ve her durumda olmasa da, fiziksel güç anlamında erkeğe göre daha güçsüz olabilmektedir.

İSMAİL

ÇELİK- Kültür Sanat Komisyonu

Siz hiç şiddete maruz kaldınız mı ya da tanıdığınız böyle bir kadın var mı?

Hatice ÇAKMAK: Fiziksel anlamda şiddete maruz kalmadım. Ama toplumsal anlamda bir şiddetten sözetmek mümkün. Bu şiddet her zaman fiziksel saldırı olmayabilir. Sözlü şiddet, çevresel baskılar da bir tür şiddettir ve hepimiz bu anlamda şiddete maruz kalmışızdır.

BÜŞRA

UÇAR- Basın Yayın Komisyon

 Ankaralı kadınlara yönelik ne tür projeleriniz var?

Hatice ÇAKMAK: Gerek ilçelerde gerekse Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, sosyal aktiviteler, meslek edindirme kursları, eğitim desteği, okuma yazma kursları ve kadınların bir diploma sahibi olmaları için sürdürülmekte olan çalışmalarımız bulunmaktadır

Bir kadın olarak bu mecliste bulunmak nasıl bir duygu?

Hatice ÇAKMAK: Sevindirici ama yeterli değil. Sayılarımızı artıralım istiyoruz. Ben de mücadele etmeliyim diyen daha fazla kadının meclislerde olmasını istiyoruz. Erkek egemen bakış açısını değiştirmek için kadınlara her alanda görev düşüyor; bu nedenle kadınların daha çok temsil edilmesi gerektiğine inanıyorum.